Vágólapra másolva!
Csányi Sándor, a Magyar Labdarúgó Szövetség elnöke szerint a most zajló bajnokság erősebb mint a korábbi volt, és úgy véli: a bundabotrány kirobbanása elősegíti a sportág megtisztulását.

Az OTP Bank elnök-vezérigazgatója a Sport Televíziónak adott interjújában elmondta, hogy a színvonal növekedését mutatja a gólok számának növekedése is, mivel meccsenként átlagban három gól esett, de "ennél is beszédesebb, hogy közel ezerrel nőtt az átlagnézőszám".

Csányi Sándor úgy látja, szintén segíti a minőség javulását, hogy a csapatok nagy része stabil lábakon áll. "Azt tudom mondani, hogy a tizenhatból tizennégy együttes rendben lesz a későbbiekben is, és kettő olyan állapotban lesz, hogy kitartson a szezon végéig" - jelentette ki az elnök, hozzátéve, hogy az MLSZ tisztában van a klubok helyzetével, és megpróbál segíteni, tárgyalni a tulajdonosokkal arról, hogy min lehet javítani.

Azt a célt továbbra is tartja, hogy 2018-ra nyolcezer legyen az átlagnézőszám, melynek eléréséhez az egyik legfontosabb dolog a körülmények javítása és új stadionok építése, mert "jobb körülmények, fűtött pályák kellenek a játék fejlődéséhez, és igényes körülményekre van szükség, hogy a nézők szívesen menjenek ki a stadionokba". Ebben szerinte rengeteget segíthet, hogy az Európai Unió engedélyezte, hogy a profi klubok stadionjait is lehessen fejleszteni, építeni a társasági adókedvezményből.

Az MLSZ-elnök változásokat lát szükségesnek a versenyrendszeren, és mint elmondta, az MLSZ foglalkozni is fog az NB II és NB III jelenlegi rendszerével. Szerinte túl sok a profi klub, nagyon kevés országban van például kétcsoportos másodosztály, de az is mutatja a problémákat, hogy "lasszóval kell fogni a csapatokat", hogy elinduljanak a harmadosztályban, de a második vonalban sem indult el minden olyan együttes, amelyik elvileg feljutott.

A bundabotrány szerinte nem beárnyékolja a magyar futballt, mivel a kirobbanásával tisztul a sportág, és a nyomozást végző ügyészség és rendőrség mellett az MLSZ is mindent megtesz, amit tud, hogy segítsen ebben. "Ki kell szűrni az ilyen elemeket, és ha mondjuk ötven élvonalbeli futballista érintett, akkor annyit vegyenek ki, én egyiküket sem fogom sajnálni" - nyilatkozta Csányi, hozzátéve, hogy az MLSZ addig senkit nem büntethet, amíg nincs ítélet az ügyében, de a kluboknak esetleg lenne erre lehetőségük, különösen akkor, ha már egyik-másik játékos beismerő vallomást is tesz.

A válogatottat elégedetten értékelte, az Európa-bajnoki selejtezőkön mutatott szerepléssel kapcsolatban legfőképp a szerencsét hiányolta, mert nagyon rosszkor jöttek a sérülések, de szintén szerencsétlen dolognak tartja, hogy a sorozatindító svéd találkozó előtt csak kevéssel tudták kinevezni Egervári Sándort, akinek egy felkészülési meccs állt a rendelkezésére a kvalifikáció rajtja előtt.

A játékosok teljesítménye egyedül a finnek elleni hazai összecsapáson (0-0) okozott csalódást Csányinak, mert kívülről úgy látta, hogy nem küzdöttek megfelelően.

A 2014-es világbajnoki szereplés esélyeiről azt mondta, hogy ugyan ő már megválasztása idején is a 2016-os Eb-szereplést ígérte meg, ez nem jelenti azt, hogy lemondana a vb-kijutásról. Úgy látja, nagyon nehéz csoportba került a válogatott, de jövő őszre összeállhat egy olyan csapat, amely eséllyel veszi fel a harcot. "Ehhez elsősorban az kell, hogy mindenki játsszon klubcsapatában" - fogalmazott.

"Én most azt szeretném kérni a szurkolóktól, hogy legyenek türelmesek az elkövetkező fél évben a csapattal, mert most az építkezés, a felkészülés időszaka következik azért, hogy őszre egy erős együttes álljon össze" - mondta Csányi Sándor.