Újabb akvizíciót jelentett be a Richter

Vágólapra másolva!
Már a második akvizíciót jelenti be pár nap leforgása alatt a Richter. Most Mexikóban szerez részesedést egy vállalatban, amivel a mexikói gyógyszerpiacra történő belépést alapozza meg a Richter.
Vágólapra másolva!
  • Újabb latin-amerikai országban hajt végre akvzíciót a Richter. A társaság ma reggeli bejelentése szerint a cég mexikói marketing partnere, a DNA Pharmaceuticals tulajdonosával ír alá szerződést, aminek célja a mexikói gyógyszerpiacra történő belépés.
  • A Richter kezdetben 70 százalékos tulajdonos lesz a cégben, majd 3 év alatt kivásárolja a fennmaradó 30 százalékos részesedést. Utána Gedeon Richter Mexico S.A.P.I de C.V lesz a cég neve.
  • A Richter célja a nőgyógyászati termékvonalhoz kapcsolódó készítmények - főleg az Esmya - mexikói törzskönyvezése és ezek értékesítése.
  • December 16-án, hétfőn hasonló közleményt publikált a Richter, csak akkor egy braziliai akvizíciót jelentettek be.

Nem volt ismeretlen a célpont

Beke Zsuzsa, a Richter PR vezetője a hírrel kapcsolatban elmondta, hogy a DNA-vel már évek óta együttműködésben dolgoznak, a mexikói vállalat nagyrészt a Richter nőgyógyászati termékeinek értékesítésével foglalkozik. Ennél fogva egy 2012-ben 7 millió dolláros bevétellel bíró vállalatban szereztek most részesedést, amiért 10 millió dollárt fizettek. A fennmaradó 30 százalékért a következő három évben egyenlően elosztva fizet majd a vállalat, hogy mennyit, azt nem kommunikálja a gyógyszercég.

Az akvizíció célja, hogy az Esmya piaci bevezetésével lépjen előre a vállalat, melynek törzskönyvezése 2014 elején veszi majd kezdetét. Ezt követően a termék forgalmazása két év múlva indulhat majd el. Mivel a Richter méreteihez képest az ekvizíció nem bír nagy jelentőséggel, értelemszerűen az értékesítési és marketingköltségeket sem fogja az érdemben befolyásolni.

Jó hír, haladunk előre

A Richter lépése nem feltétlenül számít meglepetésnek, hiszen korábban többször hangoztatta a társaság - például az Investor.hu-nak adott interjújában Bogsch Erik - a latin-amerikai terjeszkedési szándékát. A héten már Brazíliában is hasonló módon vetette meg a cég a lábát, ezt követően a mexilkói bejelentés is már várható volt.

Annak ellenére, hogy érdemi részvénypiaci hatást a mai kereskedésben várhatóan nem okoz a bejelentés, a befektetők felé mindenképp fontos üzenetet küld. Eszerint ugyanis a Richter halad előre a már megszellőztetett stratégia mentén, amit pár év múlva majd konkrét eredményre is képes lesz lefordítani.

A Richter árfolyama (Ft) Forrás: Bloomberg, Investor.hu