Közeleg az infláció réme?

Vágólapra másolva!
Van néhány olyan adat, amiből arra következtethetünk, hogy hamarosan beindul az infláció az Egyesült Államokban. A legutóbbi nagyon jó amerikai munkaerőpiaci adat azt mutathatja, hogy most már tényleg itt lehet a fordulat.
Vágólapra másolva!

A múlt heti nagyon jó amerikai munkaerőpiaci adat akár elhozhatja a magasabb infláció korát is. A Deutsche Bank elemzője három olyan ábrát is prezentált, amiből erre is lehet következtetni.

Csütörtökön a mezőgazdaságon kívül foglalkoztatottak száma 288 ezer fővel bővült júniusban éves szinten, holott az elemzők csak 215 ezres nagyságot vártak. Ráadásul a munkanélküliségi ráta 2008 szeptembere óta nem látott szintre süllyedt (6,1%). Mindez pedig arról árulkodik, hogy a munkaerőpiac és az amerikai gazdaság egyre jobb állapotba kerül.

Persze azt azért nem árt figyelembe venni, hogy az első negyedéves amerikai GDP a harmadik olvasatra 2,9 százalékos zsugorodást mutatott. Ez még úgy is komoly visszaesés, hogy az első három hónapban kimondottan zord volt a tél az USA-ban.

Forrás: Deutsche Bank, Investor.hu

Az első ábra, ami azt hivatott alátámasztani, hogy az inflációs korszak közelít, az a kapacitás kihasználtsági mutató. Ez azt méri, hogy az USA-ban milyen kihasználtsággal működnek az egyes gyárak, illetve ipari üzemek. A múltban meglehetősen jól együtt mozgott az infláció a kapacitás kihasználtsággal, most azonban elvált a két mutató. Amikor 2006-2007 környékén ilyen történ, akkor az infláció is megugrott később.

Forrás: Deutsche Bank, Investor.hu

Ráadásul a cégek egyre nehezebben találják meg a megfelelő munkaerőt az egyes állásokra, legalábbis ez derül ki a Független Vállalkozások Nemzeti Szövetségének (NFBI) adataiból. Ebből is arra a következtetésre lehet jutni, hogy már kisebb tömegben vannak jelen megfelelően képzettek a munkaerőpiacon.

Forrás: Deutsche Bank, Investor.hu

Ebből következően pedig a cégek azt várják, hogy megindul majd a fizetésemelések időszaka, hiszen ha nincs megfelelő munkaerő, akkor más cégektől kell átcsábítaniuk magukhoz a jelölteket. Ez pedig általában fizetésemelésekhez vezet.

Forrás: Deutsche Bank, Investor.hu

Ezekből az adatokból pedig azt is leszűrhetjük, hogy tényleg hamarosan beköszönthet az infláció kora. Ha pedig ez bekövetkezik, az a jegybankot is kamatemelésre kényszerítheti, ami viszont nem túl jó jel a részvénypiacoknak. Persze azt nehéz megmondani, hogy mikor indulhat meg az infláció, ráadásul ha az USA-ban még meg is érkezik nem biztos, hogy Európában is egyidőben lejátszódik majd ez a folyamat.