Melyik rockzenekarnak van a legnagyobb szókincse?

Szerelem, Brad Pitt-től Cloony-ig: Szexi sztárok 50 felett is, Jon Bon Jovi
Vágólapra másolva!
A rapperek dolgoznak toronymagasan a legtöbb szóval, azonban most kiderül, hogy mi a helyzet a klasszikus, világhírű rockzenekarokkal.
Vágólapra másolva!

Tavaly tavasszal Matt Daniels adatelemző egy érdekes kutatást publikált arról, hogy mely rapperek rendelkeznek a legnagyobb szókinccsel. Az azóta is rendszeresen frissülő lista csúcsán az Aesop Rock 7392 egyedi szóval vezet, míg őt GZA, Kool Kelth, Canibus, RZA és a Wu-Tang Clan követi. Matt kutatási módszerét felhasználva Brian Chesley kíváncsi volt, mi a helyzet a rockzenekarokkal. Vajon mely jól ismert klasszikus bandának van a legnagyobb szókincse?

A 35 000 helyett 17 000 szóval dolgozó Brian eredményei talán annyira nem is meglepőek, hiszen a nagy klasszikus bandákat ismerve sejthető volt, hogy a csúcson a komolyabb hangvételű dalszövegekkel bíró Pink Floyd végez majd, több mint 2600 egyedi szó használatával. A lista alján a Kiss végzett, akinél a legkevesebb, mindössze 1400 körüli egyedi szó volt megszámlálható.

Forrás: Brian Chesley

A grafikonon - melyen az x tengely az egyedi szó használatát, az y tengely az átlagos szavak használatát mutatja – jól látható, hogy a legtöbb sablonos mondattal Bon Jovi dobálózik a dalaiban, míg a legkevesebb ismétlés és átlagos szó a Pink Floyd dalaiban fordul elő. Az erős középmezőnyt az AC/DC, a U2, az Eagles, a Rolling Stones, az Aerosmith, a Led Zeppelin zenekarok alkotják, 1800-2200 egyéni és 200-240 körüli átlagosabb szót használva. Ebből csak a Metallica lóg ki, amely több egyéni és átlagos szóval is dolgozik.

Forrás: Brian Chesley

Ráadásul Brian által egy külön grafikonban azt is megtudhatjuk, hogy az eredmények hogyan viszonyulnak a rapperek szókincseihez. A mutatókat vizsgálva kiszámítható, hogy a Metallica az általa használt szókinccsel a rapperek listáján csupán az első 10%-ot érné el, az utolsó helyezett DMX mögött, míg körülbelül átszámítva a Pink Floyd is valahol csak 25-30% körül végezne.