Elengedték a török hatóságok a holland újságírónőt

Vágólapra másolva!
Vasárnap elengedték azt a holland újságírónőt, akit szombaton Erdogan elnök megsértése miatt vettek őrizetbe. Ebru Umar azt mondta, hogy jól bántak vele a hatóságok, egy kellemes estét töltött az ügyészségen. Az újságírónő továbbra sem hagyhatja el Törökországot.
Vágólapra másolva!

Szabadon engedték a török hatóságok azt a holland újságírónőt, akit korábban azért tartóztattak le, mert sértegette Recep Tayyip Erdogan, török elnököt - írja az Anadolu török hírügynökség. Ebru Umar azonban továbbra sem hagyhatja el Törökországot.

Rendőrök az ajtó előtt

A török rendőrség szombat este vette őrizetbe Umart az Égei-tenger partján fekvő Kusadasi üdülővárosban található lakásán. A török hatóságok szerint Twitter-üzeneteivel sértegette Recep Tayyip Erdogan török elnököt - jelentette honlapján vasárnap a BBC Türkce, a brit közszolgálati adó török nyelvű kiadása.

"Az ajtóm előtt a rendőrség, nem vicc" - osztotta meg lakásából az újságíró Twitteren a hatóság érkezését konstatálva. Később azt írta, hogy kórházba viszik orvosi kivizsgálásra, mielőtt ügyészek elé állítanák.

Megalomán diktátor

A török származású holland publicista nemrégiben a török államfőt súlyosan becsmérlő cikket is írt.

A rotterdami török főkonzulátus a minap körüzenetében arra kérte Hollandiában élő állampolgárait, hogy jelentsék, ha Erdogant sértő megnyilvánulásokat találnak a közösségi oldalakon.

A külképviselet később "félreértésnek" minősítette az esetet.

Umar az említett írásában úgy fogalmazott: akik támogatják a török konzulátus felhívását, olyan besúgók, mint a nácik.

- Erdogan szultán a Török Köztársaság 1923-as megalapításától pedig mostanáig

- írta korábban Umar.

A holland külügyminisztérium, valamint Hollandia ankarai nagykövetsége jelezte, hogy fokozott figyelemmel kísérik az ügy fejleményeit, és folyamatosan kapcsolatban állnak az újságírónővel.

Hollandia izmiri tiszteletbeli konzulátusa ügyvédet bocsátott a nő jogi védelmére.

Eltöltött egy kellemes estét

Az Anadolu török hírügynökség vasárnap közölte, hogy végül szabadon engedték az újságírónőt, miután az ügyészek kihallgatták.

Recep Tayyip Erdogant nem érdemes sértegetni Forrás: AFP/Anadolu Agency/Turkish Presidency/Murat Cetin

Umar a Metro holland hírportálon megjelent videón elmondta, hogy a hatóságok bár elengedték, nem teljesen szabad, mert

megtiltották neki Törökország elhagyását.

Az újságírónő hozzátette, amint csak lehet, visszatér Hollandiába, az ügyvédje jelenleg ezen dolgozik.

Az ügyészségi kihallgatásra utalva megjegyezte, a hatóságok jól bántak vele, kellemesen eltöltött egy estét egy 55 éves férfival, akivel a törökországi helyzetről és politikáról társalogtak.

2000 eljárás indult másfél év alatt

A holland politikai pártok és a Holland Újságírók Szövetsége (NVJ) elítélte az Umarral történteket. Az NVJ főtitkára, Thomas Bruning aggodalmat keltőnek nevezte a törökországi sajtó- és véleménynyilvánítási szabadságra nehezedő nyomást.

- Törökország mindenre képes,

- tette hozzá Bruning.

Amióta 2014 augusztusában Erdogant Törökország államfőjévé választották, megsokszorozódtak a hasonló indíttatású őrizetbe vételek. Megfigyelők szerint az ország tekintélyelvű rendszer felé sodródik.

Az eltelt több mint másfél évben mintegy 2000 ilyen bírósági eljárás indult

Törökországban, sokszor színészek, újságírók, illetve civilek ellen.