Egy robottal lép fel Andrea Bocelli

Andrea Bocelli énekes olasz tenorista
ANAHEIM, CA - DECEMBER 04: Andrea Bocelli Performs at Honda Center on December 4, 2016 in Anaheim, California. (Photo by Allen Berezovsky/Getty Images)
Vágólapra másolva!
Egy humanoid robot debütál szeptemberben karmesterként egy toszkánai zenekar élén, amely Andrea Bocelli sztártenor közreműködésével Verdi műveit játssza majd.
Vágólapra másolva!

A svájci fejlesztésű YuMi nevű robot gesztusai roppant kifinomultak, kifejezőek - mondta el Andrea Colombini, a koncertnek helyet adó pisai Verdi Színház igazgatója.

YuMi, a svájci ABB vállalat robotja szeptember 12-én vezényli majd a Luccai Filharmonikusokat. A koncertet a Pisában megrendezett első Nemzetközi Robotikai Fesztivál zárógálájaként tartják meg. Az esemény egyik védnöke az ARPA alapítvány, amelynek tiszteletbeli elnöke Andrea Bocelli - írja a The Daily Telegraph.

Andrea Bocelli 2016-ban Forrás: Getty Images/2016 Allen Berezovsky/Allen Berezovsky

A világhírű tenor Verdi Rigolettó-jának La donna e mobile című áriáját énekli majd YuMi vezényletével. Maria Luigia Borsis pedig Puccini Gianni Schicchi című operájából adja elő az O mio babbino caro című áriát a robotkarmester közreműködésével. A debütáló karmesterrobot egy Mascagni-darabot is vezényel az este folyamán.

A robotkarmester fellépését Colombini

"hihetetlen előrelépésként" értékelte a humanoid robotok mozdulatainak fejlődésében.

"YuMiból igazi segítőtárs lehet" - fűzte hozzá.

Korábban egyszer fordult elő, hogy a Sony humanoid robotja, ASIMI 2008-ban egy zenekart vezényelt, de akkor a robot szinte kizárólag csak a jobb karját használta a dirigáláshoz.

Colombini megjegyezte, hogy a technológia fejlődése rendkívüli lehetőségeket kínál a robotok gesztusainak és kifejezésmódjának finomodásában, ugyanakkor hangsúlyozta, hogy az olyan robotok, mint YuMi, azért nem szorítják majd le az igazi karmestereket a pódiumokról. Megmaradnak segítségnek, akik a rendező távollétében levezényelhetik például az első próbát:

- mondta Colombini.