Kétszer annyi fogyott az állampapírokból mint várták

Állampapír
Vágólapra másolva!
Minden várakozást felülmúlt a forint alapú lakossági állampapírok idei állománynövekedése – derül ki az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK) közleményéből. A bővülés mértéke szeptember végéig a kétszerese volt annak, mint amennyit előzetesen az egész évre vártak.
Vágólapra másolva!

A lakossági állampapírok jelentős szerepet töltenek be az adósság finanszírozásában. Szeptember végén a lakossági állomány a teljes államadósság 25 százaléka volt, jelentette az ÁKK. A többletkibocsátás az esedékes devizatörlesztéseket finanszírozta.

A forint háttérbe szorította a devizákat

A forint lakossági állampapírok állománya 6513 milliárd forintot tett ki szeptember végén. Ez 154 milliárd forintos emelkedést jelent az előző hónaphoz képest. A növekedés az év elejéhez mérten még látványosabb: január óta közel 1446 milliárd forintot tesz ki.

Ez kétszerese az egész évre tervezett növekménynek.

Már szeptember végére kétszer annyit jegyzett a lakosság állampapírokból, mint egész évre várták Forrás: Origo

Különösen jól szerepel a Prémium Magyar Állampapír. Ennek állománya idén 739 milliárd forinttal, 1782 milliárd forintra nőtt.

A deviza lakossági állampapírokkal együtt számolva a lakossági állampapírok állománya szeptember végén 6645 milliárd forint volt.

Az ÁKK tudatta azt is, hogy - többek között a lakossági állampapír forgalmazás felfuttatásának is köszönhetően - a központi költségvetés deviza részaránya 23 százalékára süllyedt szeptember végére. Ez 2010-ben még 45 százalékon állt.