Gránátokat is bevet a NAV a veszélyes bűnözők ellen

Nemzeti Adó- és Vámhivatal, ellenőrzés
Kecskemét, 2014. július 30. A Nemzeti Adó- és Vámhivatal Dél-alföldi Regionális Vám- és Pénzügyőri Főigazgatósága munkatársai ellenőrzést tartanak Kecskemét határában, a Hetényegyházi pihenőben 2014. július 30-án. MTI Fotó: Marjai János
Vágólapra másolva!
Villanógránátokat, füstjelző gyertyákat, úgynevezett sokkgránátokat és azokhoz szükséges utántöltőket vásárolt nemrégiben a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) - tudta meg a Magyar Nemzet. Ezeket az eszközöket a speciális bűnüldöző szervezeteknek és a túszmentőknek alakították ki. A gránátokat a NAV speciális bevetési egysége használja majd, mégpedig a különösen veszélyes bűnözők elfogásához. Előfordul ugyanis, hogy az adócsalók és a csempészbandák fegyverekkel védik illegális üzletüket.
Vágólapra másolva!

Rendszeresen vásárol különféle fegyvereket, azokhoz tartozó alkatrészeket, lőszereket és speciális ruházatot a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV), a legutóbbi hasonló beszerzésre tavasszal kerített sort a szervezet. A NAV tavaly indította el azt az eljárást, amelynek részeként több tucat úgynevezett sokkgránátot, azokhoz tartozó utántöltőt, színes füstjelző gyertyát és villanógránátot vásárolt meg.

Az efféle gránátokat – a különféle szakmai leírások szerint – leginkább bűnelkövetők elfogásakor, behatoláskor, túszmentéskor használják a világ bűnüldöző szervezetei.

A NAV felkészült arra az esetre is, ha munkatársai fegyverrel találják magukat szembe Forrás: MTI/Marjai János

Az összesen 165 eszközből álló tételért valamivel több mint 1,7 millió forintot fizetett az adóhivatal. Korábban, az elmúlt év végén viszont 45 millió forintért vásároltak 248 darab Heckler&Koch maroklőfegyvert. A tűzerőre indokolt esetben azért lehet szükség, mert a hatóság látókörébe nemegyszer kerülnek például

olyan cigarettacsempész-bandák, amelyek, ha kell, fegyverrel is megvédenék illegális árukészletüket.

Az adóhivatal munkatársai ezen kívül találtak már lőfegyvert az adócsalással foglalkozó bűnözőknél is. Ezekre az akciókra egyébként 200 paprikasprayvel is készült a hatóság.

Az adóhivatal már korábban is szerzett be jelentős mennyiségű pisztolytöltényt, gépkarabély-muníciót, sörétes lövedéket, vaktöltényt, festéklőszert és lövedékálló mellényt is. Utóbbiak darabjára 120-250 ezer forintot költött a hatóság.

Forrás: Magyarnemzet.hu