Újabb okosvilágítási gonddal számolt le a Philips

philips hue wall switch module
Philips Hue Wall Switch Module
Vágólapra másolva!
Nem alszanak ki az okos Hue lámpái a buta villanykapcsoló lenyomásakor.
Vágólapra másolva!

Az otthonuk klasszikus világítását részben Philips Hue okoslámpákra cserélt vevők egy része szembetalálhatta magát egy kellemetlen problémával: amennyiben a helyiségbe telepített okos lámpák a világítási áramkörön keresztül kapják az áramot, akkor a szoba klasszikus villanykapcsolójának lekapcsolásakor azok is kialszanak, hiszen nem kapnak áramot.

Philips Hue Wall Switch Module Forrás: Philips

Az ilyen helyzetben lévő vevők egy villanyszerelő segítségével persze megoldhatják, hogy a klasszikus villanykapcsolójuk állásától függetlenül mindig rendelkezésre álljanak a Hue fényeik, ám ehhez a szerelőnek új kábelezés segítségével folyamatos áramellátást kell biztosítania azok számára. Legjobb esetben ezt gyorsan és rombolásmentesen meg tudja oldani a szakember, míg kevésbé szerencsés körülmények, továbbá bizonyos esztétikai igények esetén komolyabb projekt kerekedhet a mókából.

A Philips most megoldotta a problémát: a megszokott villanykapcsoló elé bekötendő Hue Wall Switch Module használatával nincs szükség új kábelezésre, mégis külön-külön vezérelhetővé válnak a helyiség klasszikus és Hue fényei. A villanykapcsoló lekapcsolásakor nem fognak működésképtelenné válni az áramkörére rákötött Hue okosfények.

A modult olyan 5 év életciklusú gombelem hajtja, így a működéséhez nincs szükség arra, hogy a villanykapcsoló dobozában elérhető legyen a világítási áramkör nullavezetője, elég a fázisvezető. A műanyag borításnak köszönhetően földelni sem kell az egységet.

Philips Hue Wall Switch Module Forrás: Philips

Telepítési útmutatót a hírünk írásáig nem adott ki a vállalat, de a jelek szerint ki kell szedni a helyéről a klasszikus villanykapcsolót, be kell kötni az áramkör bejövő és kimenő fáziskábeleit a Philips kütyüjébe, rá kell kötni a kütyüt a villanykapcsolóra, végül pedig mindent vissza kell nyomkodni a kapcsoló kötődobozába. Az utóbbi a sekély dobozok esetében problémásnak bizonyulhat, bár a gyártó szerint csak 43×38×10 mm méretű a Hue Wall Switch Module.

A kiegészítő működését szintén nem tisztázta a Philips, de feltehetően egy állítható erősségű ellenállásról van szó: a villanykapcsoló lekapcsolásakor olyan szintre csökkenti a feszültséget az áramkörön, hogy a klasszikus fényforrások már nem képesek fényt kibocsátani, de a Hue lámpák továbbra is működőképesek maradnak, vagy legalábbis a körülmények ismeretében ez tűnik a kézenfekvő elméletnek.

A termék tavasszal kerül majd piacra Európában, darabonként 39,99 eurós (~14 ezer forintos) áron.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!