Csúcson a bitcoin, nagy eseményre készülnek a befektetők

Bitcoin illusztráció
Vágólapra másolva!
Új rekordot döntött a bitcoin árfolyama kedden, ahogy átlépte a 63.000 dolláros szintet, majd szerdán is tovább erősödött a legnépszerűbb kriptovaluta. A háttérben elsősorban az áll, hogy szerdán indul a kereskedés a Coinbase nevű amerikai kriptovaluta-tőzsde részvényeivel, ami újabb bizonyíték arra, hogy a digitális fizetőeszközök a pénzügyi rendszer szerves részévé kezdenek válni.
Vágólapra másolva!

Szerdán sem állt meg a bitcoin szárnyalása, miután kedden 5 százalék körüli drágulás után a legnépszerűbb kriptovaluta árfolyama átlépte a 63.000 dolláros szintet, ami új csúcsnak számított. Közép-európai idő szerint szerda délelőtt a bitcoin már 64.000 dollár fölött forgott.

A digitális fizetőeszköz árfolyama az elmúlt hat hónapban több mint 450 százalékot emelkedett, de a tavalyi év általában is hatalmas szárnyalást hozott a kriptovalutának, amely 2020 áprilisában még csupán 7000 dollár körül mozgott

– írja a The Guardian.

Közben a bitcoin egyik nagy „riválisának" számító Ethereum is új rekordot döntött kedden, elérve a 2205 dolláros szintet, de az eredetileg viccnek induló dogecoin nevű kriptovaluta is szárnyal – vagyis ismét látható, hogy általános a lelkesedés a kriptopiacon.

A bitcoin/dollár árfolyam alakulása az elmúlt 12 hónapban Forrás: Investing.com

A háttérben részben az áll, hogy szerdán indul meg a kereskedés a legnagyobb amerikai kriptovaluta-tőzsdének számító Coinbase részvényeivel a Nasdaq indxen.

Ez pedig a befektetők szemében ismét megerősítette, hogy a kriptovaluták kezdenek megkerülhetetlenné válni a pénzügyi rendszerben.

A Coinbase részvényeinek kibocsátási ára egyébként 250 dollár, ami alapján a vállalat piaci értéke 65 milliárd dollárra tehető. Mindazonáltal vannak olyan elemzők, akik szerint ez az értékeltség irreálisan magas lehet. Összevetésképpen, a Nasdaq tőzsdeindexet üzemeltető Nasdaq Inc. nevű vállalat piaci értéke mindössze 26 milliárd dollár, míg a New York-i Értéktőzsdét üzemeltető Intercontinental Exchange Inc. értéke 69 milliárd dollár.

A 2012-ben alapított Coinbase az idei első negyedévben viszont nagy nyertese volt a kriptovaluták szárnyalásának.

A múlt héten közzétett eredmények szerint a vállalat profitja 730-800 millió dollár között alakult az idei első három hónapban, 1,8 milliárd dolláros bevétel mellett.

A növekedést jól mutatja, hogy a Coinbase nyeresége a tavalyi év egészében még csupán 322 millió dollár volt, a bevétele pedig mindössze 1,3 milliárd dollár.

Jelentős befektetési lelkesedés mellett szárnyalnak a kriptovaluták Fotó: Csudai Sándor - Origo

Az jól látszik tehát, hogy a kriptovaluták már nem csupán egy szűk befektetői kör számára vonzók, hanem a hagyományos szereplők is igyekeznek lecsapni a lehetőségre. A PayPal például nemrég jelentette be, hogy lehetővé teszi a kriptovalutákkal történő fizetést, a Tesla pedig amellett, hogy 1,5 milliárd dollárért vásárolt bitcoint, közölte, hogy a legnépszerűbb kriptovalutával is lehet fizetni az autóiért. Közben a Morgan Stanley jelezte, hogy a gazdag ügyfelei számára lehetővé teszi a bitcoin-alapokba való befektetést.

Vannak azonban olyan elemzők, akik kevésbé lelkesednek a kriptopiac nagy felívelése iránt.

A kriptovaluták mögötti informatikai infrastruktúra ugyanis rendkívüli módon szennyezi a környezetet, ami sokak szerint komoly problémát jelenthet a jövőben.