3 nm-es chipekért harcolnak az óriáscégek

chip
Vágólapra másolva!
Jövő júliustól az Intel egyes 3 nm-es lapkáit is a TSMC gyártja, nagy a harc az elérhető kapacitásért.
Vágólapra másolva!

Nem titok, hogy az Intel is szeretné a lapkáinak egy részét a TSMC gyártására bízni. Eleinte arról lehetett hallani, hogy csak olcsóbb processzorok gyártását szerveznék ki, és bár hivatalos állásfoglalás nincs, iparági források szerint az Intel igyekezett jelentős kapacitást lefoglalni a TSMC legfejlettebb, 3 nm-es technológiája kapcsán.

chip Forrás: 9to5Mac

A TSMC állítólag egy teljesen új gyárat húzna fel, hogy kielégítse az Intel igényeit a 3 nm-es technológia kapcsán. Állítólag grafikus kártyákhoz és szerverekhez gyárthatnak majd lapkákat, a tesztgyártás már 2022 második negyedévében elindul, a teljes termelést pedig a második félévben indítják be, nagyjából akkor, amikor az Intel házon belül 7 nm-es gyártósora is éles lesz.

A jelentések szerint egyébként a nagy cégek harcolnak a TSMC 3 nm-es kapacitásáért: érdeklődik a Qualcomm és a MediaTek, de az Apple állítólag mindkettőt megelőzte foglalások terén. Nehéz helyzetben van az AMD is, amely szintén a TSMC 3 nm-es eljárására építi a Ryzen 8000 szériás processzorokat, de állítólag a Samsungtól már segítséget kértek a gyártáshoz.