Szumátrai tigris ölt meg egy aranyásót Indonéziában

Gio, a kétéves nőstény szumátrai tigris (Panthera tigris sumatrae) új kifutójában a Nyíregyházi Állatparkban. A kihalástól közvetlenül veszélyeztetett szumátrai tigris a világ legkisebb és legritkább alfaja, mindössze néhány száz példánya él szabadon, Mag
Gio, a kétéves nőstény szumátrai tigris (Panthera tigris sumatrae) új kifutójában a Nyíregyházi Állatparkban. A kihalástól közvetlenül veszélyeztetett szumátrai tigris a világ legkisebb és legritkább alfaja, mindössze néhány száz példánya él szabadon, Magyarországon csak Nyíregyházán látható. A példány a nemzetközi fajmegőrzési tenyészprogram keretében a hollandiai Arnhemből érkezett az állatkertbe.
Vágólapra másolva!
Megölt egy aranyásót egy ritka, veszélyeztetett szumátrai tigris Indonéziában.
Vágólapra másolva!

A 43 éves férfi kollégáival épp szünetet tartott, amikor a ragadozó megtámadta. A többieknek sikerült elmenekülniük - adta hírül hétfőn a tribunnews.com helyi hírportál. Az eset Szumátra közepén, Jambi tartományban történt.

– A tigris nagy volt, de vékony is. Talán nem talált elég élelmet – mondta az egyik szemtanú.

Legutóbb augusztus végén egy pálmaültetvényen ölt meg egy 16 éves fiatalt egy szumátrai tigris.

A 43 éves férfi kollégáival épp szünetet tartott, amikor a tigris megtámadta (képünk illusztráció) Forrás: MTI/Balázs Attila

A szumátrai tigris (Panthera tigris sumatrae) a tigrisek legkisebb még élő alfaja. Számuk az orvvadászat és az olajpálma-ültetvények területfoglalása, így a tigrisek élőhelyének csökkenése miatt jelentősen visszaesett.

A becslések szerint vadon legfeljebb 400 példány élhet.

A Természetvédelmi Világszervezet (IUCN) vörös listája szerint a fajt a kihalás fenyegeti.