Szijjártó Péter: Újabb hároméves együttműködési programot írt alá Magyarország és Bajorország

SZIJJÁRTÓ Péter
Budapest, 2022. június 23. Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter és Melanie Huml bajor európai és nemzetközi ügyekért felelős tárca nélküli miniszter sajtótájékoztatót tart a Magyar-Bajor Vegyes Bizottság ülése után a Külgazdasági és Külügyminisztériumban 2022. június 23-án. Újabb hároméves együttműködési programot írt alá Magyarország és Bajorország, amelynek alapján a felek közösen fognak dolgozni az eddigi gazdasági eredmények megőrzéséért a jelenlegi, rendkívüli nehézségekkel teli környezetben. MTI/Máthé Zoltán
Vágólapra másolva!
Újabb hároméves együttműködési programot írt alá Magyarország és Bajorország, amelynek alapján a felek közösen fognak dolgozni az eddigi gazdasági eredmények megőrzéséért a jelenlegi, rendkívüli nehézségekkel teli környezetben - közölte Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter csütörtökön a Magyar-Bajor Vegyes Bizottság ülését követően.
Vágólapra másolva!

A minisztérium közleménye szerint a tárcavezető a Melanie Huml bajor európai és nemzetközi ügyekért felelős tárca nélküli miniszterrel közös sajtótájékoztatóján kiemelte: "drámai változások zajlanak mind a globális politikában, mind a globális gazdaság területén, s ilyen helyzetben különösen felértékelődnek a stabil, kiszámítható és megbízható partnerek".

Hozzátette: a német tartományok között Bajorország hazánk elsőszámú kereskedelmi partnere, innen érkezik a második legtöbb beruházás is.

A németországi magyar export nagyjából egyharmada Bajorországba irányul, a kétoldalú kereskedelmi forgalom értéke tavaly elérte a 15 milliárd eurót.

A magyar kormány hat bajor vállalattal is stratégiai együttműködési megállapodást kötött az elmúlt években - sorolta.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter és Melanie Huml bajor európai és nemzetközi ügyekért felelős tárca nélküli miniszter sajtótájékoztatót tart a Magyar-Bajor Vegyes Bizottság ülése után a Külgazdasági és Külügyminisztériumban 2022. június 23-án Forrás: MTI/Máthé Zoltán

Elmondta, "a barát igazán a bajban ismerszik meg", s a bajor vállalatok a koronavírus-járvány alatt is bizonyították lojalitásukat, ugyanis a nehézségek ellenére 26 cég összesen 28 milliárd forintnyi beruházást hajtott végre Magyarországon, így hozzájárulva 12 300 munkahely megvédéséhez.

Szijjártó Péter leszögezte, hogy a magyar-bajor együttműködés mindig is a kölcsönös tiszteletre alapult és a kölcsönös előnyökre irányult, s közös cél az eddigi gazdasági eredmények megóvása a mostani, "rendkívüli nehézségeket tartogató, háborús-inflációs környezetben".

Aláhúzta, hogy

Magyarország jelenleg is a legversenyképesebb beruházási környezetet biztosítja Európában, itt a legalacsonyabbak az adók, illetve stabil lábakon áll az energiaellátás.


A miniszter hangsúlyozta, hogy a kormány fontosnak tartja az európai egység fenntartását az ukrajnai háború ügyében, ugyanakkor meg kellett küzdenie hazánk energiaellátásának biztonságáért, ugyanis orosz energiahordozók nélkül a magyar gazdaság működésképtelen lenne.

Hozzátette: ezt Magyarország

kezeli, és mindent megtesz azért, hogy ne kerüljön veszélybe a biztonságos ellátás.

Beszámolt arról is, hogy a találkozón újabb hároméves, 51 pontból álló együttműködési programot írtak alá. Tájékoztatása szerint ez kiterjed az Andrássy Egyetem közös finanszírozásától kezdődően a Regensburgi Egyetem Magyar Intézetén át a megújuló energiaforrások terén folytatott együttműködésig.

A tavaly hivatalba lépett új német kormánnyal kapcsolatos újságírói kérdésre válaszolva Szijjártó Péter közölte, hogy az államok közötti kapcsolatok soha nem pártalapon szerveződnek, s Magyarország mindig tiszteletben tartja a választások eredményét más országokban, és azokkal dolgozik együtt, akiket az emberek megválasztanak.