Újra felmerült a Hold kisajátításának kérdése

Hold,
The Moon as seen from the Dutch city of Eindhoven. Earth's natural satellite is in the Waxing Gibbous phase, before becoming full. The full Moon of March is also called Worm Moon and reaches peak illumination on Sunday 28 March 2021. Eindhoven, Netherlands on March 27, 2021 (Photo by Nicolas Economou/NurPhoto via Getty Images)
Vágólapra másolva!
Kína egyre nagyobb mértékben fektet be az űrbe, amely aggodalommal tölti el a NASA kutatóit. Bill Nelson, a NASA adminisztrátora nemrégiben egy német lapnak adott interjúban azt nyilatkozta; tartanak attól, hogy a jövőben Kína valamilyen módon tulajdonjogot követelhet a Hold felett és megakadályozza más országok számára az égitest vizsgálatát. Peking azonnal reagált és „hazugságnak" minősítette az állításokat.
Vágólapra másolva!

A puskaporos hangulat a NASA adminisztrátora és a kínai kormány tisztviselői között annak is köszönhető, hogy mindkét nemzet aktívan dolgozik a Holdra irányuló küldetéseken, Kína pedig cseppet sem titkolja a holdbéli törekvéseit.

Az Apollo 11 űrhajó 1969. július 20-án landolt Neil Armstronggal a fedélzetén a Mare Tranquillitatis-on (Nyugalom Tengerén), azaz a Hold innenső oldalának egy lávasíkságán. "Kis lépés egy embernek, de hatalmas ugrás az emberiségnek. " -mondta az amerikai űrhajós az út után. Forrás: Heritage Images via Getty Images/Heritage Space/Heritage Images/Neil Armstrong

Bár az amerikaiak szálltak elsőként a Holdra, Kína volt viszont az első ország, amely űrhajót küldött az égitest túlsó oldalára. A Jütu-2 még 2019 januárjában landolt a Csang-o–4 leszállóegységgel együtt a Hold Földről nem látható túlsó felén, és azóta is a Kármán kráterben végez vizsgálatokat. Még ebben az évben megkezdi holdkutatási programja negyedik szakaszának műszaki fejlesztését a Kínai Nemzeti Űrügynökség (CNSA) és a kontinensnyi ország 2027-re egy állandó, személyzettel rendelkező Nemzetközi Holdkutató Állomás is felépítene.

Szigorú nemzetközi űrjog

Ugyanakkor Kína jogilag nem birtokolhatná a Holdat, ugyanis ez ellenkezik a nemzetközi űrjoggal.

Az 1967-ben elfogadott és 134 ország, köztük Kína által is aláírt Világűr-szerződés kifejezetten kimondja, hogy a világűrt, beleértve a Holdat és más égitesteket egyetlen nemzet sem sajátíthatja ki.

Szó szerinti értelmezés szerint tehát a szerződés azt jelzi, hogy egyetlen ország sem veheti birtokba a Holdat, és ha Kína - vagy bármelyik állam - megpróbálná ezt megtenni, az komoly nemzetközi bírálatot és megtorló intézkedéseket vonna maga után. Ugyanakkor a Világűrszerződés I. cikkelye lehetővé teszi mindenki számára, hogy kutassa a világűrt és az égitesteket.

Költséges kirándulások

Tény az is, hogy a közel 39 millió négyzetkilométernyi területtel – vagyis Ausztrália területének csaknem ötszörösével – bíró Hold feletti bármilyen irányítás igen költséges lenne, és méretéből adódóan csupán a stratégilag értékes holdterületekre koncentrálódna. Ilyenek például a magasabb jégkoncentrációjú holdkráterek. A jég a Holdon ugyanis azért olyan fontos, mert vizet biztosít az embereknek, amelyet így nem kellene a Földről szállítani. A jég ezenkívül létfontosságú oxigén- és hidrogénforrásként is szolgálhat, amelyet rakéta-üzemanyagként lehetne használni.

Mind az Egyesült Államok, mind Kína növelte űrköltségvetését 2020-ban, az USA 5,6 százalékkal, Kína pedig 17,1 százalékkal az előző évhez képest.

Ugyanakkor a stratégiai holdterületek ellenőrzésének biztosítása és érvényesítése óriási pénzügyi befektetéseket és hosszú távú erőfeszítéseket igényelne, ezt pedig egyetlen ország sem tudná megtenni anélkül, hogy ezt mindenki észre ne venné.

Az 1967-es Világűr-szerződés kimondja, hogy a Holdra egyetlen nemzet sem tarthat igényt Forrás: NurPhoto via Getty Images/Nicolas Economou

A fentiek alapján tehát elmondható, hogy ha Kína - vagy bárki más- átvenné az irányítást a Hold valamely része felett, az kockázatos, költséges és rendkívül provokatív akció lenne, amelyre igen kicsi a valószínűség.