Világi vezetők és japánok tízezrei vettek ma végső búcsút a meggyilkolt Abe Sindzó miniszterelnöktől

ABE, Sindzó
Tokió, 2022. július 12. A meggyilkolt Abe Sindzó volt japán kormányfőt gyászoló emberek részvétnyilvánító könyvekbe írnak a Liberális Demokrata Párt tokiói székházában 2022. július 12-én. Abe Sindzót július 8-án a Liberális Demokrata Párt választási kampányrendezvényén lőtték le beszéde közben a Japán középső részén fekvő Narában. A politikust a nap folyamán helyezik végső nyugalomra tokiói Zodzsodzsi templomban. MTI/EPA/Majama Kimimasza
Vágólapra másolva!
Tízezrek - köztük vezető politikusok és közemberek - vettek ma végső búcsút Tokióban Abe Sindzó volt japán miniszterelnöktől, akit a múlt héten gyilkoltak meg.
Vágólapra másolva!

Ahogy az Origo is beszámolt róla,

a 67 éves egykori államfőt pénteken lőtték le, miközben egy kampányrendezvényen felszólalt a déli Nara városában.

A búcsúszertartást a tokiói Zodzsodzsi buddhista szentélyben, szűk családi és baráti körben tartották. A résztvevők között ott volt az Abét többször személyes jóbarátjának nevező Kisida Fumio miniszterelnök is, akinek pártja, a kormányzó Liberális Demokrata Párt (LDP) és szövetségesei két nappal a merénylet után elsöprő győzelmet arattak a felsőházi választásokon, valamint Josihide Szuga, Abe utódja a miniszterelnöki székben.

A hétfői virrasztáson több mint kétezren vettek részt, egyebek között Naruhito császár képviselője, több külföldi diplomata, illetve az ázsiai körúton tartózkodó Janet Yellen amerikai pénzügyminiszter is ott volt.


A holttestet a Kirigaja krematóriumba szállították, ahol elhamvasztották. A halottaskocsi a parlament épülete mellett haladt el, ahová Abe először lépett be törvényhozóként 1993-ban, mielőtt megérkezett volna a Kirigaya temetkezési csarnokba. Az út mentén mindenütt gyászoló tömegek álltak- írja a BBC News.

Abe Sindzó temetésének zártkörűnek kellett volna lennie, a japán közvélemény azonban másként döntött. A gyászolók kora reggeltől sorra érkeznek, hogy elhelyezzék virágaikat Tokió központjában, a Zodzsodzsi-templom elé kihelyezett kis asztalra. 14:30-ra már tízezrek gyűltek össze.

Tokió, 2022. július 12. A meggyilkolt Abe Sindzó volt japán kormányfőt gyászoló emberek részvétnyilvánító könyvekbe írnak a Liberális Demokrata Párt tokiói székházában 2022. július 12-én Forrás: MTI/EPA/Majama Kimimasza

A japánok tömegei számára, akik ma búcsút vettek tőle, "Abe-San" volt a legjobb miniszterelnök, akit ismertek.

Abe volt Japán háború utáni leghosszabb ideig hivatalban lévő miniszterelnöke és az egyik legbefolyásosabb politikus. Halála sokkolta a közvéleményt és a világot. 259 ország, nemzetközi szervezet és terület összesen több mint 1700 gyásztáviratot küldött.

A meggyilkolt Abe Sindzó korábbi japán miniszterelnök koporsóját szállító halottaskocsi elhagyja a tokiói Zodzsodzsi buddhista templomot a gyászszertartás végén 2022. július 12-én Forrás: MTI/AP/Hiro Komae

Kisi Nobuo nemzetvédelmi miniszter terroristacselekménynek nevezte a merényletet. "Én a fivéremet, Japán pedig egy pótolhatatlan vezetőt vesztett el" - fogalmazott Twitter-üzenetében a tárcavezető. Az egykori miniszterelnök az életét adta a politikáért és az ország védelméért - folytatta a bejegyzést Kisi Nobuo, Abe Sindzó testvére.

A rendőrség szerint a fegyveres Abét vette célba, mert sérelmei voltak egy olyan vallási csoporttal szemben, amelynek úgy vélte, hogy a tagja volt. A merénylő, egy 41 éves japán férfi beismerte tettét.

Abe Sindzó posztumusz megkapta a krizantém-rendet, a szigetország legmagasabb kitüntetését.