Valami morbid, titokzatos dolgot fedeztek fel az Indiai-óceán fenekén

cápa fog
A cápa maradványainak egy részét a temetőben találták meg
Vágólapra másolva!
Miután a Kókusz (Keeling)-szigetek közelében számos bizarr lényt fedeztek fel a mélyben, az ausztrál nemzeti tudományos ügynökség, a CSIRO valami egészen meglepőt talált a vizes szakadék mélyén: egy cápatemetőt, tele megkövesedett fogakkal, amelyek néhány millió évesek.
Vágólapra másolva!

A modern és ősi cáparészek érdekes keverékét tartalmazta

A kutatók kezdetben azt hitték, hogy egy üledékkel és mangángócokkal teli hálót húztak ki. Aztán közelebbről megnézték.

– mondta Dianne Bray, a Museums Victoria Research Institute gyűjteményért felelős munkatársa az Australian Broadcasting Corporation-nek (ABC), amit a ScienceAlert online tudományos portál idéz.

A szakemberek több mint 750 mineralizált fogat emeltek ki 5,4 kilométeres mélységből, amelyek számos ragadozó fajt képviselnek.

Megalodon ősfoga a tengerfenékről gyűjtve Forrás: Ben Healley/Museums Victoria

– mondta Glen Moore, a Nyugat-Ausztrál Múzeum halgondozója, aki szerint a felfedezés a modern és ősi cáparészek érdekes keverékét tartalmazta, köztük néhányat a megalodon közvetlen ősétől.

Hozzátette: a megalodon cápák olyan masszívak voltak, hogy egészben lenyelhették volna a mai legnagyobb cápát, a nagy fehér cápát (Carcharodon carcharias).

Mivel a cápáknak inkább porcvázaik vannak, mint csontjaik, a maradványaik nagy része lebomlik, mielőtt megkövesedett volna, kivéve a fogakat és az időnkénti pikkelyeket.

Tehát ezek a maradványok az egyetlen nyomok ezeknek az ősi állatoknak a 450 millió éves földi történetéről.

Egy új cápafajt is felfedeztek

Nem világos, hogy miért gyűlt össze ennyi ilyen hosszú történelmi időszakot felölelő maradvány egy helyen.

– mutatott rá Moore, hozzátette, hogy a „ragadozók temetőjét" két új tengeri park vizsgálata során találták meg, amelyek 2500 kilométerre találhatók Ausztrália nyugati partjaitól.

A cápa maradványainak egy részét a temetőben találták meg Forrás: Yi-Kai Tea/Museums Victoria

A temetőt megtaláló CSIRO kutatóhajó, az Investigator azóta újabb útra indult, ezúttal a Nyugat-Ausztrália melletti Gascoyne Marine Parkba, ahol a hajó egy új cápafajt is felfedezett.

– mesélte Will White, a CSIRO ichtiológusa. – Ez a faj egyedülálló Ausztráliában, de még nem írták le és nem nevezték el; az általunk gyűjtött példány hihetetlenül fontos lesz a tudomány számára, mert a faj leírására fogjuk használni.

A tudomány által már ismert Horn-foki cápák nappal a sekély tengerfenéken sziklák és hínárok között bújnak elő, éjszaka pedig táplálkoznak. Az új fajt azonban több mint 150 méteres mély vízben találták meg, ahol nem áll rendelkezésre olyan búvóhely, mint a hínár.