Hős állatok: kutya, gorilla, sőt tehén is mentett már életet

szuperhős, hős, állat, kutya, illusztráció
cute french bulldog in a super hero costume
Vágólapra másolva!
Számos történet kering állatok szinte hősies tetteiről, emberi viselkedéshez hasonló reagálásáról veszélyes helyzetekben. Ezek közül mutatunk be néhány meghökkentőt a következő összeállításban!
Vágólapra másolva!

Macskamentés a fagyasztóból

Az amerikai Kathleen Wanamaker így mesélte el kutyájuk történetét: "Egy reggel Jeremy, a lányom vőlegénye reggelit keresett magának a fagyasztóban. Ezt látva Sally kutyánk azonnal odafutott hozzá, nyüszített és csaholt, de mint kiderült, nem ételért könyörgött.

Valószínűleg az történhetett, hogy a macska kiváncsi lett, mi lehet odabenn, ezért beosont, amíg Jeremy hátat fordított neki. Jeremy azonnal egy vastag törölközőbe csavarta Punsey-t, és a mellkasához szorította, amíg felmelegedett és mozogni kezdett. Még jó, hogy Sally vigyázott a kis haverjára."

Illusztráció Forrás: Boredpanda

Lulu, a díva tehén

Egy nebraskai farmer, Jeanine Connelly mesélte az alábbiakat: "Szeretett üszőnk, Lulu egy igazi díva volt. Imádott enni, és hatalmas bajkeverő is volt. Azonban nélkülözhetetlenné is vált, hiszen ő volt a vezető tehén, amikor a csorda legelőt váltott. Lulu pedig nagyon szerette ezt a szerepét. Egyik nyáron tűz ütött ki a közeli erdőben, a sűrű füst és a lángok hangos morajlása pedig nagyon megnehezítette a jószágok kimenekítését. Reméltük, hogy ha Lulu hall minket, akkor jönni fog segíteni. A férjem látta, hogy Lulu zavartan néz körbe, miközben az állatok eszeveszett menekülését igyekezett kordában tartani.

Olyan bátor volt, hogy a füst közvetlen közelébe ment, így próbálta felhívni magára a többiek figyelmét.

Néhány perccel később Lulu és a férjem sértetlenül előbukkant, és egy biztonságos legelőre vezették a bikánkat és 25 üszőnket. Ha Lulu nem lett volna ilyen hősies, és nem tudta volna megnyugtatni állattársait, azok minden bizonnyal szétszéledtek volna. A mi pimasz kis üszőnk összetartotta a csordát, és valószínűleg sokuk életét megmentette."

Hobbit, a hotel macskája

"Régebben éjszakásként dolgoztam egy szállodában, amikor egyik éjjel arra lettem figyelmes, hogy egy kóbor macska besétált a hallba, mellém telepedett, és együtt néztük tovább a tévét, majd az egész éjszakát velem töltötte. Végül hazavittem, és elneveztem Hobbitnak. Ettől kezdve a macska hűséges társam lett a munkában is. Egyik éjjel, amikor a műszakom alatt elaludtam Hobbit fülsiketítő nyávogására riadtam fel. Miután már észhez tértem, egyből megéreztem a füstszagot is. A tűzoltók ekkor már javában dolgoztak az egyik földszinti szoba mentésén, amelyben a bútorok lángra kaptak, és már csak a parázsló bútorokat hozták ki onnan. Majd közölték velem, hogy a vészhelyzet már elmúlt, nincs szükség evakuálásra, hiszen sikerült megfékezni a tüzet.

Hobbit azonban addig nem nyugodott meg, amíg a füst teljesen el nem oszlott, és a levegő ki nem tisztult.

Ha ő nem ébreszt fel, lehet súlyos füstmérgezést kaptam volna, vagy történhetett volna rosszabb is. Ettől kezdve nyugodtan aludtam, tudva, hogy egy barátom állandó biztonsági őrjáratot tart" - mesélte az Észak-Karolina állam Kannapolis városában lakó Jean Brown.

Oscar és a skorpió

A texasi Marble Falls-ban élő Maria Whitsett szintén házikedvencének, Oscar nevű macskájának köszönhette, hogy nem lett egy veszélyes állat áldozata. Mint a nő elmondta, hogy az egyébként lusta és nyugodt macska egy nap váratlanul sietve a lábához szaladt. Olyan gyorsasággal és vadul csapkodott, ami egyáltalán nem volt jellemző rá. Aztán az asszony észrevette, hogy egy hatalmas skorpió mászik a lábai között. Oscar túlélési ösztönei tehát működtek, és vélhetően ez mentette meg Whitsett-et a skorpió harapásától.

Mandy, az életmentő

Eileen Halczyn, Florida állam Wesley Chapel-i lakosa írta meg ezt a rendkívüli történetet: "Sajnos szklerózis multiplexem van, és emiatt kerekesszékbe kényszerültem. A családi házunkhoz tartozik egy medence is, amibe egyszer ezzel a székkel együtt beleestem. Ezt meglátta a kutyánk, Mandy, aki ettől megvadult, hangosan ugatni, és eszeveszetten rohangálni kezdett a medence körül. Egyáltalán nem mindennapi viselkedésére felfigyelt a férjem és az egyik szomszéd is, mindketten azonnal a segítségemre siettek. Mire odaértek hozzám, Mandy már a medencében volt, és mindent megtett, hogy megmentsen, ami hármójuknak köszönhetően sikerült is".

Illusztráció Forrás: Shutterstock/Copyright (c) 2018 Annette Shaff

A hegyimentő kutya

Barry egy 1800 és 1814 között élt hegyimentő kutya volt, aki a svájci Nagy Szent Bernát hospice templomnál dolgozott.

Az állat egy kuherhund kan volt, ez a fajta a bernáthegyi őse. Barry élete nagy részét emberek mentésével töltötte, míg "nyugdíjba nem vonult", utolsó éveire pedig egy szerzetes fogadta be.

A története a Pennini-Alpokhoz kötődik, ahol nagy szükség volt arra, hogy hóviharok és lavinák esetén kutyás mentőcsapatok álljanak készenlétben.

Ezek a mentőcsapatokhoz tartozó kutyák speciálisan arra kaptak kiképzést, hogy felkutassák, majd felmelegítsék az eltévedt embereket a hóban, és ugatással jelezzék emberi vezetőiknek a helyzetüket.

Barry egyike volt ezeknek a kutyáknak, hamarosan pedig az 1800-as évek egyik legjobb mentőkutyájává vált. Egy fennmaradt legendás történet szerint Barry a nagy hóviharban szerencsésen megtalált egy a hegyen eltévedt kisgyermeket, akit arcának és kezének nyalogatásával felmelegített, majd a hátán vitte őt egészen a hospice állomásig. Ez olyan tett volt, amire a kutyák nem voltak kiképezve, azt Barry a saját ösztöneitől vezérelve hajtotta végre.

Barry konzervált teste jelenleg a berni Természettudományi Múzeumban látható Forrás: Wikipedia

A "Menschenretter"-ként híressé vált kutya14 éves korában pusztult el, 1814-ben, a testet a berni Természettudományi Múzeumnak adták át. Bőrét egy preparátor konzerválta, testének többi részét pedig eltemették. A párizsi Cimetiere des Chiens kisállat-temető bejáratával szemben egy emlékmű is található róla. Barry kutya történetéből számos könyv, vers és film is készült.

További állattörténetekért lapozzon!