Szenzációs videó arról, hogy miért nem jó ötlet betonnal betömni a vulkánokat

vulkán, Mauna Loa, Hawaii
Hawaii, 2022. november 29. Vörösen izzó láva ömlik le a világ legnagyobb működő vulkánjának, a Mauna Loának a Mokuaweoweo kráteréből északkeleti irányban Hawaii szigetén 2022. november 28-án. A kitörés intenzitása, a lávaömlés mennyisége és gyorsasága változhat, ezért a környéken élőket fokozott óvatosságra intették. A Mauna Loa 38 évvel ezelőtt tört ki utoljára. MTI/EPA/Bruce Omori
Vágólapra másolva!
A vulkánok pusztítását látva az átlagemberekben gyakran felmerül a kérdés, miért nem tömik be a vulkánokat betonnal vagy valami hasonló anyaggal. Bár első pillantásra ez jó ötletnek tűnik, de ez csak súlyosbítaná a katasztrófát, elmondjuk, miért.
Vágólapra másolva!

A beton olvadáspontja körülbelül 1500 Celsius-fok, míg a láva hőmérséklete 871 Celsius-fok, ezért elvileg alkalmas lenne egy vulkán kürtőjének betömésére anélkül, hogy megolvadna.

Ez azonban nem jelenti azt, hogy ez jó ötlet. Valójában valószínűleg szörnyű ötlet, tekintve a vulkánok működését.

A kitörések akkor történnek, amikor a Föld felszíne alatt megnő a nyomás. Amikor a magma híg és folyékony, a gázok könnyen ki tudnak belőle szabadulni, és általában pusztítás nélkül kiáramlanak a vulkánból. Az áramló magma mozgása lassú, és nem valószínű, hogy megöli az embert.

Vörösen izzó láva ömlik le a világ legnagyobb működő vulkánjának, a Mauna Loának a Mokuaweoweo kráteréből északkeleti irányban Hawaii szigetén 2022. november 28-án Forrás: MTI/EPA/Bruce Omori

Sokkal veszélyesebbek a robbanásszerű vulkánkitörések.

"Ha a magma vastag és ragadós, a gázok nem tudnak könnyen távozni" - magyarázza az Egyesült Államok Geológiai Szolgálata (USGS) a honlapján, a Mount St. Helens példáját hozva fel. "A nyomás addig fokozódik, amíg a gázok robbanásszerűen ki nem szabadulnak."

"A robbanásszerű vulkánkitörések veszélyesek és halálosak lehetnek. Forró, különféle törmelékanyagokból álló tefrafelhőket lövellhetnek ki a vulkán oldaláról vagy tetejéről" - teszi hozzá az USGS. "Ezek a tüzes felhők végigszáguldanak a hegyoldalakon, és szinte mindent elpusztítanak, ami az útjukba kerül."

Ha elzárunk egy szellőzőnyílást, mondjuk úgy, hogy iszonyú mennyiségű betont öntünk bele, megfosztjuk a vulkánt a természetes gázkieresztés és a nyomás enyhítésének lehetőségétől, és ezzel egy szép lassan áramló vulkánt robbanásveszélyessé tehetünk, vagy egy amúgy is robbanásveszélyes vulkánt még pusztítóbbá tehetünk.