Elképedt a bankszövetség a kormány pofonján

Vágólapra másolva!
Teljességgel elfogadhatatlannak nevezte a kormány szerdai bejelentését a tranzakciós adóról Patai Mihály, a Magyar Bankszövetség elnöke.
Vágólapra másolva!

"A szövetség vezetői teljesen elképedtek ezen a pofonon, amit a kormány tegnapi döntése jelent" - mondta az Unicredit Bankot vezető Patai Mihály csütörtökön a Reuters hírügynökségnek.

Matolcsy György gazdasági miniszter szerdán bejelentette, hogy a kormány évi 130 milliárd forintot akar beszedni a jövő év elejétől bevezetendő pénzügyi tranzakciós adóból, melyet a bankoknak kell majd megfizetniük, és a kormány szerint nem tudják majd áthárítani az ügyfelekre. A bankadó ezzel párhuzamosan 60 milliárd forintra feleződik, majd 2014-től megszűnik.

Patai szerint ez a döntés egyértelmű megsértése a kormánnyal kötött korábbi megállapodásnak. A szövetség célja, hogy a tárgyalásokon elérje: a pénzintézeteknek jövőre csak az eredeti egyezségben kitűzött 60 milliárd forintos terhet kelljen megfizetniük - tette hozzá.

A bankszövetség szerda este már kiadott egy közleményt, melyben leszögezte, hogy a kormány döntése szembemegy a tavaly december 15-én aláírt megállapodással. Abban a kormány vállalta, hogy nem ró plusz terhet a bankokra a banki különadón felül, illetve azt fokozatosan kivezeti.

A bankok arra is figyelmeztettek, hogy ha többletterhek sújtják őket, az szükségképpen visszaveti a hitelezési képességüket, illetve tovább növeli a hitelek árát.