Csődöt jelentett be a Butlers

Butlers
'Butlers' is written over the entrance of a store of the furniture business Butlers, photographed in Berlin, Germany, 30 January 2017. The company filed a petition in bankruptcy at the administrative court in Cologne. Photo: Paul Zinken/dpa
Vágólapra másolva!
Fizetésképtelenséget jelentett be a Butlers a kölni bíróságon. A mindenféle háztartási terméket árusító üzletláncnak Magyarországon öt boltja is van, Európa-szerte pedig 100 üzletük. 
Vágólapra másolva!

A Handelsblatt.com azt írja, 2014-ben még a bolthálózat erőteljesen növekedett. A gondok 2015-ben kezdődtek.

A boltok forgalma jelentősen csökkent, tavaly tízmillió euróval kisebb bevételt könyvelhettek el a Butlers-üzletek az előző évhez képest. A kereskedelmi láncnak óriási károkat okozott a gyengébb euró is, mivel az árukészlet jelentős részét Ázsiából importálják. Az online vásárlások felfutása sem igazán kedvezett a bolti forgalomnak.

Összességében a csökkenő forgalom mellett a kiadások is emelkedtek, amit viszont már nem bírt el a Butlers.

A pénzügyi gondok miatt már eddig is több üzletet be kellett zárni, a kiadásokat azonban így sem sikerült egyensúlyba hozni a bevételekkel. A fizetésképtelenség miatt 1200 munkahely sorsa forog kockán a Butlers központjában és a franchise-boltokban – értesült a Handelsblatt.

A magyar Butlers szerint náluk minden rendben

A Butlersnek Budapesten az Árkádban, a Mom Parkban, a Corvin Plázában, a Mamutban, Pécsen az Árkádban vannak üzletei. A Vidámnyik Kft., a Butlers márka kizárólagos magyarországi forgalmazója elmondta: a két cég gazdaságilag egymástól teljesen független, tulajdonosai semmilyen átfedésben sincsenek. Ebből következően

a német franchise tulajdonos céget érintő csődvédelmi eljárás közvetlenül nem érinti a magyar vállalatot,

melynek pénzügyi helyzete stabil. A kft. nem tervezi egyetlen magyarországi üzlet bezárását sem és a webshop is változatlanul működik tovább.

A német cég élve a csődvédelemmel továbbra is üzemel, cél a vállalat újrapozícionálása, a piacképesség és a versenyképesség biztosítása érdekében. Ennek keretében magyar céget is folyamatosan kiszolgálja termékekkel - kommentálta a hírt a kft.

Forrás: dpa Picture-Alliance/AFP/Paul Zinken

Az alapító szerint márciusig biztosak a fizetések

A német Butlers közleménye szerint a csődvédelem célja a kölni központú vállalkozás tartós megújítása, versenyképességének erősítése és piaci átpozícionálása. Az üzletek és a társaság online áruháza továbbra is üzemel,

a csődeljárást irányító ügyvédi iroda pedig már megtette a munkatársak januári, februári és márciusi fizetésének biztosításához szükséges intézkedéseket.

Utána ismét a Butlers felelős a kifizetésekért - emelte ki Wilhelm Josten, a vállalat alapítója, ügyvezető igazgatója.