A Nissan felveszi a versenyt a Teslával Kínában

Nissan Leaf 2018
Nissan Leaf (ab MY 2018)
Vágólapra másolva!
A Nissan bemutatta az új elektromos járművét, amivel a veszteségekkel küzdő vállalat lendületet szeretne venni az elektromos autók piacán. Ez pedig különösen Kínában lehet izgalmas, ahol a Nissan felveheti a versenyt a Teslával.
Vágólapra másolva!

A Nissan reményei szerint a teljesen elektromos SUV-ja (Ariya) igen jól teljesít majd a kínai piacon, amivel a japán autógyártó komoly versenytársa lehet a Teslának. Ez azonban nem lesz könnyű, ugyanis a Tesla jelenléte igen erős a világ legnagyobb autópiacán – írja a BBC.

Az elektromos autók egyébként fontos fordulatot jelenthetnek a Nissan életében.

A vállalat ugyanis egy ideje már veszteségeket produkál, de most egy négyéves terv alapján végre nyereséget akar elérni a menedzsment.

Az Ariyát szerdán mutatták be a vállalat yokohamai székházában, és a cég vezetője, Makoto Uchida úgy hivatkozott a modellre mint a „Nissan új zászlóshajójára". A tervek szerint a Nissan 2023-ra több mint nyolc új elektromos modellt tervez legyártani, és a vállalat szerint Kína lehetne a legfontosabb piacuk. Ezt erősíti az is, hogy a pekingi kormány jelentős ösztönzőkkel támogatja az elektromos autók vásárlását.

A Nissan újra felpörgetné az elektromos autó gyártást Forrás: Nissan

Kína azonban általában is hatalmas autópiacnak számít. Az országban tavaly valamivel több mint 20 millió darab autót adtak el, szemben az USA-ban értékesített 17 millióval. A Nissan egyébként egykor úttörőnek számított az elektromos autók piacán, azonban az elemzők szerint elveszítette a lendületét, miután 2010-ben kijött a Leaf modellel.

Az új Ariya viszont nem lesz könnyű helyzetben, ha le akarja nyomni a Teslát Kínában.

Elon Musk sztárvállalata ugyanis jelenleg épp a "Gigagyárát" bővíti Sanghajban, miközben idén májusban a Tesla piacvezetőnek számított a kínai elektromos autó piacon.

Mindeközben májusban a Nissan 40,5 milliárd jenes (380 millió dollár) veszteségről jelentett a március 31-én véget ért pénzügyi évben. Ez pedig a vállalat legrosszabb teljesítménye volt 2009 óta. Következésképpen, a Nissannak igen fontos lenne, hogy az új elektromos modelljei valóban sikeresek legyenek.