Történelmi lépésre készül India a tőzsdén

india, Life Insurance Corporation, életbiztosítás, biztosító, biztosítás, vállalat, cég, LIC
An LIC office building as seen in Kolkata, India on 24 August 2021. As many as 16 Merchant bankers are in a race to manage the much awaited mega IPO of Life Insurance corporation of India this year . Government to finalize as many as 10 Merchant banker this week . LIC IPO is a much anticipated and mega listing for FY 2020-21 , and is a push forward toward Indian government disinvestment plan . Many believe that this IPO would push the Indian stock market to new highs according to media report. (Photo by Debarchan Chatterjee/NurPhoto) (Photo by Debarchan Chatterjee / NurPhoto / NurPhoto via AFP)
Vágólapra másolva!
India elkezdte piacra dobni a „családi ezüstöt", ahogy szerdán megkezdődött a Life Insurance Corporation nevű, állami tulajdonban lévő életbiztosító társaság kezdeti nyilvános részvénykibocsátása. Az üzlet az ország történetének legnagyobb tőzsdére lépése.
Vágólapra másolva!

India történetének legnagyobb kezdeti nyilvános részvénykibocsátása (IPO) kezdődött meg szerdán, melynek végén

tőzsdére viszik az állami tulajdonban lévő Life Insurance Corporation (LIC) életbiztosítási óriás 3,5 százalékát.

Az előzetesen kiválasztott befektetők már hétfőn is vásárolhattak, de a nyilvánosság előtt szerdán nyílt meg a vételi lehetőség, amely május 9-én zárul le. A nyilvános tőzsdei kereskedés a tervek szerint május 17-én indul meg a papírokkal. A befektetők most részvényenként 902-949 rúpia (11,78-12,39 dollár) közti árfolyamon vásárolhatnak – írja a CNBC.

Az LIC jelentősége önmagában is hatalmas Indiában. A vállalat ugyanis majdnem annyi idős, mint a független India.

A céget 245 magánbiztosító összeolvasztásával és államosításával hozták létre, és 1956-ban kezdte meg a működését.

Ezt követően monopóliumként tevékenykedett az indiai életbiztosítási szektorban – ez csupán az ezredfordulóval tört meg.

Tőzsdére viszik India legnagyobb életbiztosítójának egy részét Forrás: AFP/Sajjad Hussain

Mindazonáltal, több mint két évtizeddel a versenytársak megjelenése után, az LIC még mindig piacvezető helyzetben van, 66 százalékos részesedéssel – derül ki a BBC összefoglalójából.

A társaság teljes eszközállománya több mint 500 milliárd dollár, vagyis önmagában nagyobb, mint számos ország GDP-je.

Az LIC 3,5 százalékának piacra dobása a becslések szerint 2,74 milliárd dolláros tőkeemelést jelenthet, amivel ez lenne India történetének eddigi legnagyobb IPO-ja.

A vállalat jelenlegi becsült értéke egyébként 80 milliárd dollár, ami durván a fele a februárban számolt értéknek. A jelentős csökkenést elsősorban a piaci kondíciók változása eredményezte. Az eredeti terv az volt, hogy a vállalat 5 százalékát viszik tőzsdére, nagyjából 8 milliárd dollárért.