Péntektől visszatér a tavasz

Vágólapra másolva!
Az egy hétig tartó hideg, időnként télies jellegű időjárás a hét második felében véget ér. Péntektől visszatér az átlagos tavasz az ilyenkor megszokott kevéssel tíz fok feletti hőmérsékletekkel, viszonylagos változékonysággal. Ismét nekiláthatunk a kerti munkáknak, visszatér a kiránduló idő.
Vágólapra másolva!

A kontinens közepe felett elhelyezkedő, a hideg időjárásért felelős ciklonok fokozatosan gyengülnek. A szárazföld felett felépülő anticiklonnak, és az atlanti térségben mélyülő ciklonoknak köszönhetően a hét második felében megszűnik a sarkvidéki levegőt szállító északias áramlás, enyhébb légtömegek érkeznek Közép-Európa fölé.

Gyors melegedésre számíthatunk, pénteken a sok napsütésben már országszerte 12, 15 fok körül tetőzik a hőmérséklet, ami megfelel a sokéves átlagnak. A hétvégén csak lassan melegszik tovább a levegő, de a elején a kissé változékony időben a legmagasabb nappali hőmérsékletek már a 18 fokot is meghaladják. A hajnali hőmérsékletek ennél várhatóan lassabban követik a változást, talaj menti fagyok még napokig előfordulhatnak.

Pénteken a nyugati országrészben még elszórtan kialakulhat gyenge eső, futó zápor, keleten viszont már igazi kirándulóidőben lesz részünk sok napsütéssel. A hétvégén az enyheség mellett időnként vastagabb felhők jelennek meg az égen, de számottevő csapadékra már sehol sem kell számítani. Egésznapos hétvégi túráknál a réteges öltözet ajánlott, és azért az esőkabátot sem árt bekészíteni. A magasabb hegyeinkben a hóolvadás miatt meglehetősen mély, sáros talajra készüljünk. Szabadtéri sportokhoz is újra jók lesznek a feltételek.

A március közepe után a lelassult természet ismét fejlődésnek indult. Sajnos a hideg napokon helyenként károk keletkeztek a virágzó mandula- és kajszibarackfákban, de a kár szerencsére kisebb volt a vártnál.

A kerti munkákhoz kedvező feltételek ígérkeznek, de az idő is sürget a tennivalókkal, a zöldségmagok elvetése az elkövetkező két hét feladata. A tulipán virágzásnak indult, és más tavaszi virágok is életre keltek.