Nem rockolhatnak a muszlim tinilányok

Praagaash
Vágólapra másolva!
A fenyegető üzeneteket bírta, a főmufti fatwája után feloszlott a 15-16 éves lányokból álló kasmíri Praagaash. Otthon énekelhetnek.
Vágólapra másolva!

Három tizedikes, 15-16 éves lány, angol átírás szerint Aneeqa Khalid, Noma Nazir és Farah Deeba alakította a Praagaash zenekart; a név jelentése: A sötétségből a fénybe. Hőseik a Metallica, Green Day és az Iron Maiden, saját számokat és feldolgozásokat is játszanak. Első fellépésük a Kasmír fővárosában, Srinagarban tartott Battle Of The Bands versenyen volt 2012 decemberében, a harmadik helyet szerezték meg. Már ezután is nagy figyelmet kaptak, Facebook-oldalukat elárasztották az üzenetek, köztük fenyegetések is: olyanokat írtak neki, hogy ne csodálkozzanak, ha megerőszakolják őket. A lányok ugyan megijedtek, de azért túlzott jelentőséget nem tulajdonítottak ennek, és nem hátráltak meg. A New York Times Noma Nazir énekes-gitárost idézi arról, hogy miért nem: "a rockzene a véremben van; menedéket nyújt, amikor mérges vagyok vagy szomorú." Eleinte azt gondolták, hogy nem lesz baj, ha élőben nem lépnek fel, csak egy lemezt készítenek.

Idővel azonban egyre nagyobb figyelem irányult a zenekarra egész Indiában. A New York Times szerint a vita apropó volt arra, hogy felszínre kerüljenek a hinduk és muszlimok, illetve utóbbiak különböző frakciói közötti feszültségek. (India hindu többségű, Kasmír viszont muszlim; indiai fennhatóság alatt lévő részében véres konfliktus dúl.) Sokak szemében a rockoló tinilányok az iszlám (vagy annak keményvonalas része) elleni fegyvernek számítanak.

"Ha a haladásellenes, szélsőséges erők megakadályozhatják, hogy három tinilány énekelhessen, akkor bizony Kasmír a tálib uralom alatt lévő Afganisztánhoz lesz hasonló" - írta például a Times Of India. Jammu és Kasmír tartományok megválasztott minisztere, Omar Abdulla azt írta a Twitterre: "remélem, ezek a tehetséges lányok nem engedik, hogy néhány vadbarom elhallgattassa őket." A rendőrség is lépett: kinyomozzák, kik fenyegetnek a Facebookon és állítólag hamarosan letartóztatások is várhatók. A lányok viszont azt nyilatkozták, hogy nem azonosulnak a média által rájuk erőszakolt szereppel; ők nem "bátor muszlim lányok, akik szembeszállnak a konzervatív erőkkel" - ők bizony csak zenélni szeretnének.

Az ügyet, legalábbis az együttes létezését a Kasmír államilag kinevezett vallási vezetője, Bashiruddin Ahmad által kiadott fatwa zárta le. Eszerint a lányoknak csakis otthon, családjuk nőtagjai előtt volna szabad énekelniük. Ha a nők, lányok letérnek a helyes útról és "komolytalan dolgokkal" foglalkoznak, az "az első lépés a társadalmi rend összeomlása felé". A lányok ezután bejelentették, hogy feloszlatják a zenekart. "A zene a szenvedélyünk, és nem tudtuk, hogy ellene van az iszlám előírásainak" - nyilatkozta a Praagaash egyik tagja, és hozzátette: "sok zenekar van Kasmírban, de ellenük nem adnak ki fatwát; ellenünk viszont igen, és nem értjük, miért." Ennek ellenére a zenekar tiszteletben tartja a főmufti "és Kasmír társadalmának" véleményét. Az egyik - meg nem nevezett - tag szülővárosát is elhagyta egy időre Egy másik tag családja minden alkalommal aggódik, amikor a lány elhagyja otthonát.

Forrás: Praagaash Reverbnation
Forrás: Praagaash Reverbnation

Az üggyel a nyugati média is foglalkozik. A New York Times egy indiai, az iszlámot kutató professzorral készített interjút arról, hogy valóban iszlámellenes dolog-e a zene - összekapcsolva a kasmíri esetet azzal, ahogy Maliban a radikálisok egyenesen háborút hirdettek a zene ellen. Akhtarul Wasey szerint azonban ezeket nem szabad összemosni. Viszont igaz, hogy a vallási vezetők túlnyomó többsége úgy általában ellenzi a zenét: a tisztátalan vágyak eszközének tekintik, amely csak eltereli az ember figyelmét a társadalmi és vallási kötelességeinek teljesítéséről. Ennek ellenére számos nagy muszlim zenész működött és működik ma is. Nők is szoktak énekelni, például esküvőkön; ez azonban nem támogatott, inkább elnézett dolog, mégpedig azért, mert a család előtt teszik. Viszont szigorúan tilos nőknek idegeneket szórakoztatni.