Kristály diéta: az ételre hintett ízesítő portól csökken az étvágyunk

Vágólapra másolva!
Már-már túl szép, hogy igaz legyen azok számára, akik a kilókkal küzdenek, azonban a szer előállítói szerint az ételre szórt kristályok hatására kisebb adagokat eszünk, és szépen eltűnnek rólunk a felesleges kilók.
Vágólapra másolva!

A legújabb fogyókúrás módszer az, hogy némi kristályt hintünk az ételeinkre, aztán nyugodtan hátradőlünk, és figyeljük, amint lemennek a kilók. A kristály állítólag jelentősen javítja az étel zamatát, ezáltal elhiteti velünk, hogy többet ettünk belőle, mint valójában. A szer előállítói szerint ez azt eredményezi, hogy kisebb adagokat eszünk, és szépen eltűnnek rólunk a felesleges kilók.

A kristályt az Egyesült Államokban fogyókúrás kiegészítőként már tesztelték, és várhatóan jövőre jelenik meg Nagy-Britanniában is. Az 1400 résztvevő közreműködésével készült előzetes kísérletek azt mutatták, hogy az ízfokozó kristály étvágycsökkentőként működhet. A tesztek során a Sensa Tastant nevű kristályt használó, elhízott résztvevők hat hónap alatt átlagosan 12 kilogrammot fogytak. A többiek ezzel szemben átlagosan csak 0,8 kilogrammot adtak le.

Dr. Alan Hirsch, a chicagói Smell and Taste Treatment and Research Foundation neurológusa szerint az általunk érzékelt ételíz 75-90 százalékát az aroma teszi ki. Az aromák az egyik agyi területre gyakorolnak hatást, amely jeleket bocsát ki akkor, amikor telítődünk.

"A Sensa mögött húzódó tudományos alapelv meglehetősen egyszerű" - magyarázza. "Evés közben a szagló- és ízlelőreceptorok jeleket küldenek az agyba, amely hormonokat szabadít fel, hogy ezzel üzenjen a szervezetünknek, hogy ideje abbahagyni az evést. A Sensa Tastant az illat fokozásával ezt a folyamatot gyorsítja fel, és kiváltja a "Tele vagyok" jelet, így kevesebbet eszünk, és jóllakottabbnak érezzük magunkat."

A kristály összetétele nem nyilvános, de összetevői között megtalálható a maltodextrin, egy kukoricakeményítőből kinyert szénhidrát, trikalcium-foszfát, valamint szója és tej összetevők. A gyártók szerint nem tartalmaz nátriumot, cukrot, glutént és persze kalóriát.

Dominic Dwyer, a brit Cardiff Egyetem neurológusa szerint azonban bár az alapelv logikus, az étel illatának és ízének fokozása ellenkező hatást is kiválthat, vagyis az is elképzelhető, hogy többet eszünk miatta. A szakértő szerint tehát az új anyagot nagyon óvatosan kell alkalmazni.