Étkezési zavarok oka lehet az értelmiségi szülő

Vágólapra másolva!
Értelmiségi családokban született lánygyermekeknél gyakrabban fordulnak elő étkezési zavarok. Az is ronthat a helyzeten, ha a gyerek maga is jó tanuló és az eszén kívül még egy adagnyi teljesítési kényszert is örökölt a szüleitől
Vágólapra másolva!

A tudósok összesen 13000, 1952 és 1989 között született svéd nő egészségügyi állapotát követték figyelemmel, és arra a következtetésre jutottak, hogy minél iskolázottabbak egy adott lány szülei, annál nagyobb az esély az anorexia és más érkezési zavarok kialakulására. A kutatók szerint tovább fokozza a betegségek kialakulásának valószínűségét, ha a lányok maguk is jól teljesítenek az iskolában.


A vizsgált lányok legnagyobb részét nem kezelték soha evési rendellenességgel, a 13376-ból összesen 55 került kórházba a vizsgálat ideje alatt.
"Ezek a lányok valószínűleg állandó megfelelési kényszer alatt élnek, és ez nemcsak az iskolai teljesítményükre, de az önképükre is kihat" - nyilatkozta Dr. Jennie Ahren-Moonga, a svéd Karolinska Egyetem munkatársa. "Az ilyen lányok hajlamosak a maximalizmusra az élet minden területén, ez pedig növeli az étkezési rendellenességek kialakulásának esélyeit, különösen, ha az önbizalmuk is kevés, és egészségtelen az énképük." A vizsgálati adatok szerint az egyetemet végzett szülők gyermekeinek kétszer annyi esélyük van az étkezési rendellenességek kialakulására, mint a csak általános iskolát végzettekének.


Hasonlóképpen a legjobb jegyekkel rendelkező fiatal lányok is kétszer annyira veszélyeztetettek, mint a kevésbé jó tanulók. "Ez persze nem jelenti azt, hogy a jó tanulók mind evési zavarokkal küzdenének, csak felhívja a figyelmet egy veszélyeztetett csoportra, akiknél relatíve nagyobb eséllyel alakulnak ki ezek a betegségek" - nyilatkozta Dr. Ahren-Moonga