Kombinatorika cikkgyűjtemény

Vágólapra másolva!
Cikkajánlónkon keresztül kerüljön közelebb a matematika egyik legjátékosabb területéhez, a kombinatorikához!
Vágólapra másolva!

A kombinatorika egyik érdekes területe a gráfelmélet
A kombinatorika egyik érdekes területe a gráfelmélet
Kombinált kapcsolatok
Katona Gyula

A königsbergi hidak problémája
A kombinatorika egyik leghíresebb és legrégibb játékos fejtörőjének leírása a Sulinet oldalán. "Vajon bejárhatóak-e a königsbergi hidek úgy, hogy minden hidat pontosan egyszer érintünk?" - a választ elolvashatja.

A königsbergi hidak, a kilenc ösvény és más gráfelméleti problémák
A Kempelen Farkas Felsőoktatási Digitális Tankönyvtár honlapján Gallai Tibor felsorolja a kombinatorika klasszikus példáit. Matematikában jártasaknak ajánljuk!

Kombinatorika
A tudományterület leírása azoknak, akik komolyabban meg szeretnék ismerni a kombinatorika alapjait.


Erdős Pál

A számok embere
Erdős Pált minden idők legnagyobb munkabírású matematikusaként tartja számon a tudományos közvélemény. Lássuk, miért!

The Erdős Number Project
A gyakran emlegetett Erdős-számokat, és így Erdős Pál matematikus közös publikációit vizsgáló kutatás.

Kevin Bacon-játék
Tudta, hogy Zsa Zsa Gabor, azaz Gábor Zsazsa Kevin Bacon-száma csupán kettő? Ugyanis mindketten közös filmben játszottak egy harmadik amerikai színésszel, Laurence Fishburne-nel. Ha nem tudja, mi az a Bacon-szám, olvassa el, vagy nézze meg Katona Gyula előadását! Ha tudja, akkor játszon a University of Virginia játékával!


A kombinatorika más terüteken

Számítógépes költészet - Költői kombinatorika
"A látványköltemény olyan vers, amely egyúttal kép is. A kombinatorikus költemény olyan vers, amelyben a beszédelemek egymásutánját matematikai, közelebbről variációs, kombinációs vagy - a leggyakrabban - permutációs, azaz felcserélési szabályok határozzák meg. Az újabb magyar költészet főművei közül kombinatorikus költemény Weöres Sándortól a Téma és variációk, Lajtai Pétertől A felső út, a tisztás, az alsó út és a szakadék" - Horváth Iván Magyarok Bábelben című internetes "gépkönyvének" kombinatorikát érintő részlete.

Gödel tétele a kombinatorikus költészetben (PDF)
"A kombinatorikus költészet lényege, hogy a "beszédelemek egymásutánját matematikai,
közelebbről variációs, kombinációs vagy leggyakrabban permutációs szabályok
határozzák meg". Ez mit is jelent? (...) A kombinatorikus költészet néhány alapelemet variál a kombinatorika matematikai szabályai szerint, úgy, hogy a variálásnál lehetőleg kiiktatja az alkotót. Vagyis megadja a szimbólumkészletet, a levezetési szabályokat, aztán automatikusan tételeket (költeményeket) generál. Az alapelemektől és a szabályoktól függ,
hogy mennyire lesz versszerű a kész költemény" - Nádor Zsófia tanulmánya a Világosság 2005/4 számában.

A kombinatorikus kémia
"A kombinatorikus kémia az új évszázad szintetikus kémiája. E futurisztikus kijelentés volt a címe annak a tudományos szimpóziumnak, amelyet az amerikai Tucsonban rendeztek a közelmúltban. Vajon mi az a kombinatorikus kémia, amit ilyen kivételes jelzovel illetnek? Ez a kérdés annál is inkább választ igényel, mivel e tudományág egyik fo szülohelye Magyarország" - korábbi előadónk, Furka Árpád professzor cikke a Természet Világa folyóiratban.