"A görögök mindent sztrájkkal akarnak megoldani" - Görögországban élők beszámolója a válságról

Vágólapra másolva!
Csalódott, magukba forduló emberekről, a korábban összetartó lakosság nézeteltéréseiről és a megszorításokat szükségesnek tartó többségről számoltak be az [origo]-nak görögök és Görögországban élő magyarok. Egy egyetemi tanár szerint néhány hónap múlva még komolyabb gondok lehetnek a megugró munkanélküliség miatt. A helyi AEK labdarúgója, Németh Krisztián csak annyit érez a válságból, hogy a sztrájkok miatt elhalasztották a mérkőzésüket.
Vágólapra másolva!

"Az eddigi tüntetések nem voltak komolyak. Szerintem az igazi problémát az fogja jelenteni, amikor a megszorítások miatt drasztikusan meg fog nőni a munkanélküliek száma, és a csökkenő segélyek miatt rengetegen fognak nehéz helyzetbe kerülni" - magyarázta az [origo]-nak a görögországi tüntetésekről és sztrájkokról Párisz, az athéni Nemzeti Technikai Egyetem professzora.

A görög pénzügyi válság (amelyről itt olvashat bővebben) elharapódzása után bevezetett megszorító intézkedések miatt szombaton zavargások törtek ki Athénban és Thesszalonikiben. Hétfőn országos sztrájk kezdődött, ami miatt szerdán már a görög légteret is le kellett zárni. Szerdán már Molotov-koktélokat hajigáltak a tüntetők a rendőrökre és legkevesebb hárman meghaltak Athénban, miután tüntetők felgyújtottak egy bankot a város központjában.

"A tüntetések az élet részei"

"A tüntetések az élet részei Görögországban. Én több mint 20 éve itt élek, mindig vannak tüntetések. Minden tüntetés válhat komollyá, sokszor vannak zavargások itt is. Azt nem igazán lehet tudni, hogy a mostani hova fog vezetni" - számolt be az [origo]-nak Eszter, aki Athénban lakik. Szerinte a legtöbb görögöt nagyon váratlanul érte, hogy ennyire rossz a gazdaság helyzete. "Tudtuk, hogy vannak problémák, de nem sejtettük, hogy ennyire komolyak" - állította Eszter.

Szerinte mindenki a politikusokat okolja a nehéz gazdasági helyzetért, de sokan elismerik, hogy az adócsalások és a törvények megkerülése révén a lakosságnak is meghatározó szerepe van a gazdasági összeomlásban. A felmérések és a környezetében uralkodó vélemények alapján Eszter szerint a lakosság fele úgy gondolja, hogy szükségesek a megszorító intézkedések, de igazságtalannak tartják, hogy főleg az állami alkalmazottakat és a nyugdíjasokat érintik a megszorítások, akiknek nincs lehetőségük eltitkolni valós jövedelmüket.

Németh Krisztián a sztrájk miatt nem játszik

"A legtöbben elfogadják, hogy változtatnunk kell. Fizetni nem szeretnének érte, de az alapelvet elfogadják" - mondta Párisz. Szerinte a tüntetők csak egy apró kisebbséget alkotnak, de szerinte komoly problémát jelenthet a jövőben, ha a megszorító intézkedések nem vezetnek eredményre. "Mindenki nagyon aggódik. Sokat beszélünk a jelenlegi helyzetről, de ezzel persze nem sokra megyünk"- állította a professzor, aki azt tapasztalja, hogy a környezetében élők mérgesek a kialakult helyzet miatt. Szerinte hosszú távon előnyt is kovácsolhatnak a mostani helyzetből. "A túlburjánzó, alacsony hatásfokú állami szervek leépítésével növelhetjük a hatékonyságot" - állította.

Németh Krisztián, az AEK Athén labdarúgócsapatának magyar csatára csak a hírekből értesült a tüntetésekről. "Engem annyiban érintenek a mostani események, hogy szerdai meccsünket egy nappal elhalasztották az országos sztrájkok miatt" - mondta az [origo]-nak Németh. Szerinte a görög csapattársaival szoktak néha beszélni a gazdasági válság hatásairól, de ez a ritkán előforduló témák közé tartozik.

"Az emberek itt, vidéken magukba fordulnak"

A 23 éve Görögországban és öt éve Évia szigetén élő Ágnes szerint több jele is volt az utóbbi években annak, hogy "nemigen áll jól a görög gazdaság szekere", ugyanis megszaporodtak a politikai és gazdasági botrányok, több milliárdos sikkasztásokra derült fény. A válság okaként írja le, hogy a kisebb vállalkozások adócsalásra kényszerülnek a teljesíthetetlen jogszabályok miatt, valamint a gazdasági és a politikai elitre jellemző protekciós rendszer a legalsóbb rétegekbe is begyűrűzött. "Az emberek nem dühösek, hanem inkább szomorúak és magukba fordulnak, legalábbis itt, vidéken" - állítja Ágnes, aki szerint "itt nincs tüntetés, csak csend és nyugalom és az esti híradó alatt összeszoruló gyomor".

Forrás: AFP
Forrás: AFP

Nem ritkák a tüntetések Görögországban

"A görögök mindent sztrájkkal akarnak megoldani, holott tudniuk kéne, hogy ez nem vezet sehova sem" - fogalmaz kritikusan a 25 éves Orsolya, aki Athénban lakik. Szerinte jellemező a görögökre a mediterrán nemzetekről kialakított sztereotípia, "miszerint egy kissé lusták". "Lehet, hogy éppen az lenne a megoldás a válságra, ha kicsit mindenki korábban kelne, és kicsit szervezettebben dolgozna" - magyarázta Orsolya. Szerinte a folyamatos sztrájkokra jellemző, hogy volt már arra is példa, hogy diákok sztrájkja miatt zártak be egy középiskolát. "Athénban nem állt meg az élet a válság miatt, a kávézók, éttermek továbbra is tele vannak, persze lehet, hogy vidéken más a helyzet" - állította.

"A válságot eddig nem nagyon lehetett érezni, bár az utóbbi 2-3 hónapban sokakat tettek az utcára, legyen szó a lejáró szerződések meg nem hosszabbításáról vagy épp munkahelyek tényleges felszámolásáról. Akiknek állása van, ma már kivételezettnek érzi magát Görögországban, akkor is, ha többet kell dolgoznia kevesebbért, mint korábban" - mondta még múlt héten az [origo]-nak egy 30-as éveinek elején járó athéni nyelvész, Nassia Dimou, aki szerint a görögöket elsősorban a korrupció és a közpénzek ellopása zavarja.

"Farkast kiáltunk helyzet állt elő"

A hat éve Thesszalonikiben élő Kata úgy tudja, hogy szerdán tartották az eddigi legkomolyabb országos tüntetést. "Minden korosztály az utcára vonult. Nincs banki ügyintézés és tömegközlekedés, ráadásul útlezárások akadályozzák a forgalmat" - számolt be az [origo]-nak. Szerinte mindennapos téma az emberek között a válság, az ő környezetében élők leginkább a felelősöket keresik. "A görögök általában összetartóak, de a válság lassan kikezdi ezt: bár nem általános, de vannak olyanok, akik ujjal mutogatnak arra, aki többet keres" - állítja Kata. Szerinte a nemzetközi sajtó a valóságnál drámaibban festi le a görögök helyzetét, mert csak a szélsőséges példákat emelik ki. "Azt is hozzá kell tennem, hogy sem a szerdai, sem az eddigi tüntetések nem befolyásolják sem a munkámat, sem az életemet. Egy centet sem vontak le a fizetésemből - egyelőre" - mondta.

"A görögök eddig is tüntettek mindenért, ha kellett, ha nem, szóval szerintem ezt nem lehet már túl komolyan venni, 'farkast kiáltunk' helyzet állt most elő" - fejtette ki az [origo]-nak a 15 éve Thesszalonikiben élő Éva. Szerinte az emberek kizárólag a kormányt teszik felelőssé a kialakult helyzet miatt, de ahelyett, hogy tennének valamit a megoldásért, a felelősöket keresik és a vezetőktől várják a megoldást.