Orbán Viktor: Azért jöttem, hogy a vitában megvédjem a hazámat

Orbán Viktor; Rogán Antal;  TAJANI, Antonio
Brüsszel, 2017. április 26. A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor miniszterelnök felszólal az Európai Parlament plenáris ülésén Brüsszelben 2017. április 26-án. Mellette Rogán Antal, a Miniszterelnöki Kabinetirodát vezető miniszter (b). MTI Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda / Szecsődi Balázs
Vágólapra másolva!
Az elmúlt évek konfliktusait igyekezte párbeszéd útján rendezni a magyar kormány, és a most napirenden lévő ügyekben is erre fog törekedni - mondta Orbán Viktor miniszterelnök az Európai Parlament szerdai plenáris ülésén, amelynek egyik fő témája az alapjogok magyarországi helyzete volt. Magyarország betartja a migrációval kapcsolatos dublini rendeletet, ami miatt elismerést érdemel, és nem bírálatot - mondta a miniszterelnök. A baloldali EP-képviselők támadták Magyarországot, míg Manfred Weber, az Európai Néppárt frakcióvezetője arra kérte a magyar kormányt, hogy vegye figyelembe az Európai Bizottság ajánlásait. Sok hozzászóló képviselő kifejezetten védte, támogatta Orbán Viktort. Több uniós képviselő azt mondta, hogy meg kell köszönni Orbán Viktornak, hogy meg akarja állítani a migrációt. Volt, aki arról beszélt, hogy a magyar miniszterelnök azt teszii, hogy helyhozza Angela Merkel hibás migrációs politikáját, más szerint pedig Orbán Viktor nem akarja, hogy olyan feldúlt ország legyen Magyarország, mint amilyenné a migrációs nyomás után például Svédország vált. 
Vágólapra másolva!

Alaptalanok a Közép-európai Egyetem bezárásáról szóló vádak, a törvény ugyanis nem tesz mást, mint egységesíti a valamennyi magyarországi felsőoktatási intézményre vonatkozó szabályozást - jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök Brüsszelben, az Európai Parlament plenáris ülésének a magyarországi alapjogok helyzetéről folytatott vitáján szerdán.

Forrás: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda / Szecsődi Balázs

A kormány bezárja a spekuláció lehetőségét

A miniszterelnök azt mondta, a magyar szabályozás bezárja a spekulációk és visszaélések lehetőségét, átláthatóságot követel, és felszámolja az európai egyetemekkel szemben eddig élvezett privilegizált helyzetet. Kijelentette, mint egy uniós tagország vezetőjének, kötelessége biztosítani, hogy

az európai és a magyar egyetemek ne legyenek hátrányosabb helyzetben versenytársaiknál.

Nem kérdőjelezhető meg a magyar kormány elkötelezettsége az Európai Unió iránt, ugyanakkor számos tekintetben elégedetlenek vagyunk az EU működésével - hangsúlyozta Orbán Viktor. Felszólalásában Orbán elmondta, kormánya azért bírálja az Európai Uniót, mert szeretnék kiküszöbölni a fennálló hibákat, illetve megreformálni az EU-t. Kiemelte, az állampolgárok bizalmát csak úgy lehet visszaszerezni, ha mindent megteszünk a hibák megoldása érdekében, ehhez azonban mindenekelőtt a bajok egyértelmű megnevezése szükséges.

Párbeszédre törekvés

Olyan unióra van szükség, amely előnyben részesíti a fair és nyílt vitát - mondta Orbán Viktor. A kormányfő felszólította a képviselőket, hogy legyenek kritikusak a Magyarországgal szembeni előítéletekkel szemben, és - mint fogalmazott - mérjenek egyenlő mércével. A miniszterelnök hozzátette: a magyar kormány tudatában van annak, hogy az európai uniós tagság nemcsak jogokkal, hanem kötelezettségekkel is jár, és Magyarországon magas az unió támogatottsága.

Forrás: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda / Szecsődi Balázs

A civil szervezetekkel kapcsolatban elmondta, az EU több tagországában is foglalkoznak azzal a kérdéssel, hogy miként lehet mindenki számára átláthatóvá tenni a demokratikus döntéshozatalt befolyásolni próbáló szervezetek működését, a magyar kormány sem akar mást, mint hogy a nem kormányzati szervezetekről (NGO) tudni lehessen, milyen pénz és érdek áll mögöttük.

Orbán Viktor azt mondta, hogy a vita részben egy amerikai spekulánssá, aki emberek milliót tette tönkre, Soros Györggyel van, és részben az éppen az ő befolyása alá került egyes uniós bürokratákkal van, de a magyar miniszterelnök meg fogja védeni az országát. Soros 1 millió migránst akar az Unióba hozni, de ezt Magyarország a végsőkig ellenezni fogja. A miniszterelnök beszélt az ország gazdasági sikereiről, és védte a Nemzeti Konzultációt is.

Ezt kérte Manfred Weber

Számos olyan állítás szerepel a magyar kormány Állítsuk meg Brüsszelt! kampányában, amely nem felel meg a tényeknek, illetve rendkívül megtévesztő, az Európai Bizottság ezért "szilárd tények alapján" kívánja tisztázni a szóban forgó kérdéseket - jelentette ki Frans Timmermans, a brüsszeli testület első alelnöke, volt holland munkáspárti politikus.

Forrás: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda / Szecsődi Balázs

Az Európai Bizottság által javasolt módosítások megfontolására kérte a felsőoktatási törvény körüli vitában Orbán Viktort Manfred Weber, az Európai Néppárt (EPP) európai parlamenti (EP-) frakciójának vezetője. Az elmúlt 25 évben a Közép-európai Egyetem mindig is két diplomát adott ki Budapesten, a magyar diákok ennek előnyét élvezték - mondta Manfred Weber.

"A Nyugat megalkudott a Szovjetunióval", sok képviselő Orbán Viktor mellett

A magyarok már akkor a szabadság hősei voltak - ugyanúgy, ahogy a lengyelek, a csehek és a szlovákok -, amikor a Nyugat megalkudott a Szovjetunióval - jelentette ki a vitában Zdzislaw Krasnodebski lengyel EP-képviselő.

"Nem önöknek kell bennünket szabadságra és demokráciára tanítani.

Igaz, hogy a civil társadalom a demokrácia alapja, de itt is szabályozásra van szükség" - hangsúlyozta az Európai Konzervatívok és Reformerek frakciójához tartozó lengyel képviselő.

Az Európai Parlament szociáldemokrata képviselőcsoportjának (SD) vezetője szerint Orbán Viktor tudja, hogy az Európai Parlament a magyar hallgatók azon legitim elvárását védelmezi, akik nem akarják, hogy megfosszák őket egy kiváló egyetemtől és annak képzésétől.

Guy Verhofstadt, az Európai Parlament liberális frakcióvezetője kijelentette, hogy a magyar kormány megsérti az uniós alapelveket, "zaklatja a civil szervezeteket, elüldözi a kritikus sajtót, falakat épít, vissza akarja állítani a halálbüntetést, és most úgy döntött, hogy bezár egy egyetemet".

Több európai uniós képviselő kifejezetten támogatta a magyar miniszterelnököt. Az ellenzéki magyar EP-képviselők bírálták Orbán Viktort, a jobbikos Balczó Zoltán pedig kifejezetten a Soros-egyetem védelmében szólalt meg.

Matteo Salvini olasz képviselő (Északi Liga) dicsérte a magyar kormány intézkedéseit. Azt mondta, lelkiismeretlen spekulánsok, mint például Soros, finanszírozzák az álmenekülteket. Eljen a szabadság, és a magyar szabadság - mondta Salvini.

Nigel Farage arról beszélt, hogy Brüsszelben azt akarják, hogy Magyarország úgy táncoljon, ahogy Brüsszelben fütyülnek. Ön úgy beszélt ma, mint egy nemzet vezetője - mondta Farage Orbánnak. Soha nem fogja megbocsátani Brüsszel Magyarországnak, hogy nem fogad be migránsokat - tette hozzá.

Nem könyöradomány a brüsszeli pénz

Orbán viszontválaszában arról beszélt, hogy nem könyöradomány, amit Magyarország kap az Európai Uniótól, a kohéziós politikával minden tagország jól jár. A kormányfő kiemelte, hogy a nettó befizető tagállamok is haszonélvezői a kohéziós politikának. "Mi lebontottuk a vámokat, a piacainkat megnyitottuk, és lehetővé tettük a tőke szabad áramlását, miközben olyan szegények voltunk a kommunizmus után, olyan tőkehiányosak, mint a templom egere" - mondta.

- jelentette ki Orbán.

A kormányfő azt is mondta, hogy Magyarország betartja a migrációval kapcsolatos dublini rendeletet, ami miatt elismerést érdemel, és nem bírálatot. Megjegyezte, Magyarország nemzetközi kötelezettségeinek betartásával elsősorban Németországot, Ausztriát és Svédországot védi, mivel a migránsok csak áthaladni kívánnak Magyarországon.

Forrás: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda / Szecsődi Balázs


A kormányfő szerint a magyar álláspont migrációs kérdésben világos:

az illegális migrációt meg kell állítani, az Európai Unió területén kívül kell különválasztani a menekülteket a gazdasági migránsoktól, a bajba jutott emberek számára oda kell vinni a segítséget, ahol a baj van.

Hangsúlyozta, a migránsok kötelező kvóta alapján történő áthelyezésének politikája megbukott, hiszen azok az államok sem hajtják végre, amelyek nem szegülnek szembe az uniós politikával. Ez egy rossz gondolat volt, amelyet abba kell hagyni, és más megoldást kell keresni - tette hozzá Orbán Viktor.

EB-alelnök: Nem teszünk jogi lépéseket

Nem fogjuk "jogi lépésekkel megoldani" a napirenden szerepelt problémákat - jelentette ki Frans Timmermans, az Európai Bizottság első alelnöke az Európai Parlament szerdai plenáris ülésén tartott, vitát lezáró felszólalásában.

- mondta az alelnök.
Timmermanns ugyanakkor hangsúlyozta: "csak akkor születhet konszenzus, akkor születhet megállapodás arról, hogy az Európai Uniónak milyen irányba kell közösen tartania, ha vitát folytatunk."

Fidesz: A Jobbik most is elárulja a nemzeti érdekeket

Felháborító, és a Jobbik-szavazóknak is kijózanító, hogy a Jobbik ahelyett, hogy a nemzeti érdekeket védené, azokat a magyar embereket támadja, akik éppen azt teszik Brüsszelben - áll a Fidesz közleményében.

hiszen a magyar miniszterelnök éppen azért küzd Brüsszelben, hogy megvédje hazánkat a migránsok betelepítésétől és Soros nyomásgyakorlásától. A Jobbik azonban most is Soros és Brüsszel érdekében szólalt meg - írták.