Újabb 300 ezer fertőzöttet regisztráltak Indiában egy nap alatt

India, koronavírus
Újdelhi, 2021. április 19. Italobolt előtt sorakoznak emberek Újdelhiben 2021. április 19-én. Egyhetes vesztegzár lép életbe estétől India fővárosában, Újdelhiben, a hatóságok a lezárástól a koronavírus-járvány lassítását, valamint az egészségügyi ellátórendszerre nehezedő terhek mérséklését remélik. A rendelkezések értelmében csak alapos indokkal lehet majd utazni, bezárnak a boltok, mozik, bevásárlóközpontok, éttermek, edzőtermek, szépségszalonok és a kormányhivatalok is. MTI/EPA/Radzsat Gupta
Vágólapra másolva!
Több mint 300 ezer új koronavírus-fertőzöttet regisztráltak Indiában az elmúlt 24 órában. Ez nemcsak az országban számít rekordnak, hanem az egész világon. Újdelhi kórházai oxigénhiánnyal küzdenek, alig van néhány szabad ágy. Ausztrália korlátozza az Indiából hazatérők számát.
Vágólapra másolva!

Indiában az egészségügyi minisztérium csütörtöki tájékoztatása szerint 314 835 új fertőződésről tudni országszerte. Ez meghaladja az eddigi igazolt fertőződések világszerte legmagasabban mért napi értékét, az Egyesült Államokban januárban regisztrált 297 430 embert.

Ezzel az 1,3 milliárdos Indiában

jelenleg 15,93 millió fertőződésről tudni,

a SARS-CoV-2 koronavírus okozta betegségnek (Covid-19) 184 657 igazolt halálos áldozata van.

Mindeközben több indiai város, köztük Újdelhi kórházai a ágy- és oxigénhiánnyal küzdenek, és arra figyelmeztetnek, hogy néhány helyen csak pár órára elegendő orvosi oxigén áll a lélegeztetett betegek rendelkezésére. Újdelhiből azt közölték, hogy

a kórházak több mint kétharmada már nem tud szabad ágyat biztosítani a betegek számára,

ezért azt tanácsolták a fertőzötteknek, lehetőség szerint maradjanak otthon.

Világrekordot döntött a napi új fertőzöttek száma Indiában Forrás: MTI/EPA/Radzsat Gupta

Jóllehet az országban megkezdődött az oltási kampány, Narendra Modi indiai miniszterelnök pedig vasárnap elindította azt a négynapos "oltási fesztivált", amelynek célja, hogy minél többen fölvegyék a koronavírus elleni oltást, Indiában még mindig viszonylag alacsony az oltottak száma. Mintegy 110 millióan kapták meg eddig valamelyik vakcina első adagját.

A hatóságok bejelentették, hogy május 1-től minden 18 éven felüli hozzájuthat a koronavírus elleni vakcinához, szakértők azonban máris arra figyelmeztetnek, hogy ez 600 millió embert jelent, és

egyelőre nem lesz mindenkinek elegendő oltóanyag.

Modi kormányát több bírálat is érte amiatt, hogy a járvány ellenére zsúfolt tömegrendezvényeket tartott a helyhatósági választások miatt, és engedélyezte vallási fesztiválok megtartását, akár több millió részt vevővel is.

Ausztrália korlátozza az Indiából hazatérők számát

Scott Morrison ausztrál miniszterelnök bejelentette, korlátozza az Indiából Ausztráliába visszatérni szándékozó állampolgárai számát. A rendelkezést - amely mintegy 40, Canberra által vörös zónába sorolt országra vonatkozik -

a koronavírus új, fertőzőbb variánsaival indokolták.

A döntés értelmében 30 százalékkal csökkentik az Indiából Sydneybe tartó közvetlen repülőjáratok számát, valamint az Északi Területre érkező chartergépekét is.

Morrison a kabinetülést követő sajtótájékoztatóján hozzátette, 24 órán belül kihirdetik a rendelkezés életbe lépésének a pontos dátumát. A hazatérőkre először két hét szállodai karantén vár.

Jóllehet Ausztráliában a regisztrált fertőzöttek és halálos áldozatok száma a szigorú és célzottan alkalmazott korlátozásoknak köszönhetően lényegesen alacsonyabb, mint sok más országban, az oltási kampány lassan halad, előrejelzések szerint pedig aligha sikerül minden ott élőt beoltani még az idén.