Az Egyesült Államok rendkívüli bejelentést tett a háborúról

FAB-1500, bomba, CÍMLAPINAK
Fotó: youbube.com
Vágólapra másolva!
Erős légibombát vetettek be az oroszok Ukrajnában, az Egyesült Államok szerint mindez megváltoztatja a háború erőviszonyait - írja a Lenta.
Vágólapra másolva!

Oroszország elkezdte bevetni az erős FAB-1500-as légibombát Ukrajnában az orosz hírportál szerint. Amerikai tudósítók úgy látják, ennek a használata súlyosan aláássa az ukrán hadsereg védelmét, és megváltoztatja az erőviszonyokat a fronton. Az Ukrán Fegyveres Erők (AFU) katonái szerint az ilyen típusú légibombák igen jelentős károkat okozhatnak az ellenségnek. 

Ha túléled, garantáltan sokkot kapsz 

– mondta egyikük újságíróknak, egy másik pedig arról beszélt, hogy ezeknek az erős légibombáknak a bevetése a csapat moráljára is nagy hatással van.

Nem minden srácunk bírja ki. Az FAB-500-hoz már többé-kevésbé hozzászoktak, de az FAB-1500 a pokol

- közölte az Ukrán Fegyveres Erők 46. különálló repülőgép-dandárjának katonája.

A FAB-1500 a szovjet időszak alapfegyvere volt, amelyet 1,5 tonnás siklóbombává alakítottak át. 

Nagy robbanásra képest fejet kapott, amely becsapódáskor 15 méter széles krátert hagy maga után. A robbanófej tömege eléri a 675 kilogrammot, a töredékek pedig akár 500 méteres távolságban is megőrzik pusztító hatásukat. A lőszert jellemzően vadászrepülővel viszik megközelítőleg 60-70 kilométeres távolságba, az ukrán légvédelmi rendszer hatókörén túl. Az FAB-1500 egy irányítórendszer és a visszahúzható szárnyai segítségével egy célpontra irányul. 

Az amerikai tudósítók szerint a Donyecki Népköztársaságban zajló harcokról készült videókon jól látni, hogy valóban hatalmas ereje van ezeknek a bombáknak. Hőerőműveket, gyárakat és sokemeletes épületeket találtak el vele, olyan helyeket, ahonnan az ukránok koordinálják a védekezésüket. Az újságírók hangsúlyozták, hogy a FAB használata vált a DPR-ben zajló orosz offenzíva legfontosabb elemévé, különösen azután, hogy Avgyijivkát és környékét ellenőrzés alá vonták.

Idén februárban az orosz légierő egy másfél tonnás FAB-1500 típusú légibombát dobott le a Donyecki Népköztársaság Pokrovszkij kerületében található Kurakhovora, amivel megsemmisítette az Ukrán Fegyveres Erők bázisát. Az interneten keringő felvételeken lőszerrobbanás látható a városban, majd gomba alakú füstoszlop emelkedik a levegőbe. 

A beszámolók szerint ez a támadás komoly károkat okozott az ukránoknak, a hadseregük jelentős veszteségeket szenvedett el.

Az orosz védelmi minisztérium januárban mutatta be az FAB-1500 M54-es bombát egységes tervezési és korrekciós modullal (UMPC), amely a szabadon eső bombákat precíziós irányítású hadianyaggá alakítja. Azon a felvételen, amelyen Szergej Sojgu orosz védelmi miniszter a Tactical Missile Arms Corporation moszkvai régióbeli vállalatánál egy államvédelmi parancs végrehajtását vizsgálja, lőszer volt látható a gyártóüzemben. De látható volt rajta az FAB-1500 M54 légibomba is. A szárnyas és farokkal ellátott UMPC modulon kívül a lőszer orrburkolatot kapott, amely javítja az FAB-1500 aerodinamikai tulajdonságait. Ez a bomba lett a legnehezebb az UMPC lőszersorában. Az orosz hírportál idézi Jurij Knutov katonai szakértőt, aki úgy látja, az UMPC-t felszerelő FAB-1500 pusztító erejét tekintve felülmúlja az Iskander hadműveleti-taktikai rakétarendszereket.

Az UMPC bombák valóban nagyon félelmetes erővé váltak az orosz fegyveres erőkben

- mondta, majd azt is hozzátette, hogy szerinte a meglévő bombák korszerűsítésére az FAB-okat tervezőmodulokkal, kormánylapátokkal és navigációs rendszerrel látják el. Ugyanakkor Knutov hangsúlyozta, nincs szükség nagy fejlesztési beruházásokra, és az ilyen fegyverek költsége viszonylag alacsony.