Élő közvetítésünk az orosz-ukrán háború 132. napjáról.

11:30
Fehéroroszország befagyasztja több külföldi vállalkozás részvényét

Minszk kedden közölte, hogy befagyasztja 190 fehéroroszországi külföldi vállalat, köztük az Ausztriában bejegyzett Lukoil Belarus (GMBH, korlátolt felelősségű) társaság külföldi részvényeit, válaszul az Ukrajna elleni orosz invázió támogatása és az emberi jogok megsértése miatti nyugati szankciókra.

A hivatalos jogalkotási portálon közzétett rendelet szerint az olyan országokból származó részvényesek, amelyek

barátságtalan cselekményeket követnek el fehérorosz jogi és/vagy magánszemélyekkel szemben, nem rendelkezhetnek részvényeikkel.

A közlemény szerint tilos elidegeníteni az ilyen társaságok részvényeit, ezeket egy külön számlán zárolják.

A külföldi tőkéjű, korlátozás alá eső vállalkozások közé tartozik több állam - brit, észt, osztrák, cseh és holland résztulajdonú társasága. A tiltólistára került az észt faipari Mozy Timber Plant Ltd., az ugyancsak észt, mezőgazdasági eszközöket gyártó Lidselmash Holding Management Company korlátolt felelősségű társaság, illetve a holland Minsk Watch Factory Ltd. is.

11:06
Oroszország többet nyer, mint veszít

Tobias Ellwood, ukrán parlamenti képviselő azt mondta, Oroszország nagyobb teret hódít Ukrajnában, mint amennyit veszít, és a déli odesszai kikötő felé nyomulhat.

Az oroszok nemrég hirdették ki győzelmüket Liszicsanszk felett. Ez volt az utolsó város a Donbász régióban lévő Luhanszk tartományban, amit még védtek az ukránok.

10:43
A Donyecki Népköztársaság által ellenőrzött területeket bombáztak az ukránok

A Donyecki Népköztársaság kiadta napi katonai tájékoztatóját. Eszerint az általuk ellenőrzött 240 ukrajnai település közül az elmúlt 24 órában 12-t ágyúztak az ukrán erők. A támadásban négy ember meghalt, és további 29 civil megsérült.

Az állításokat egyelőre nem erősítette meg független hírforrás.

10:21
Rakétatalálat ért egy iskolát Harkovban - fotók
Forrás: AFP/Sergey Bobok
Forrás: Anadolu Agency via Getty Images/2022 Anadolu Agency/Anadolu Agency
Forrás: Anadolu Agency via Getty Images/2022 Anadolu Agency/Anadolu Agency
09:47
Egész Luhanszkra kiterjesztheti ellenőrzését Oroszország

Liszicsanszk elvesztése után könnyebben védhető pozícióba húzódnak vissza az ukránok.

Az Egyesült Királyság Védelmi Minisztériuma legfrissebb hírszerzési jelentése szerint az oroszok a keleti Donyeck tartományt vették célba. A minisztérium szerint Liszicsanszk elfoglalásával Oroszország gyakorlatilag egész Luhanszk területére kiterjeszti ellenőrzését.

09:07
Az oroszok Szlovjanszkot és Bahmutot vehetik célba

„Az orosz erők legközelebb a kelet-donyecki Szlovjanszk és Bahmut városokat veszik célba” – mondta Szerhij Gajdaj, Luhanszk kormányzója.

Luhanszk régióban az oroszok jelentős győzelmet arattak hétfőn, az ukrán katonai parancsnokság is megerősítette, hogy csapatai kénytelenek kivonulni Liszicsanszkból.

08:12
10 414-en érkeztek Ukrajnából hétfőn

Az ukrán-magyar határszakaszon 5511 ember lépett be hétfőn Magyarországra, a román-magyar határszakaszon belépők közül 4903-an nyilatkoztak úgy, hogy Ukrajnából érkeztek - közölte az Országos Rendőr-főkapitányság.

A beléptetettek közül a rendőrség 230 embernek állított ki ideiglenes tartózkodásra jogosító igazolást, amely 30 napig érvényes. Nekik fel kell keresniük az Országos Idegenrendészeti Főigazgatóság tartózkodási helyük szerint illetékes hivatalát a végleges okmányok beszerzéséért.

Vonattal 323 ember - köztük 119 gyerek - érkezett az ukrajnai háború elől menekülve Budapestre.

07:41
A NATO kinevezte az európai szövetséges erők új főparancsnokát

Christopher Cavoli amerikai hadseregtábornok vette át a NATO új európai szövetséges főparancsnoki posztját. Cavoli – aki oroszul beszél és a Yale-en szerzett mesterfokozatot orosz tanulmányokból – Tod Wolters tábornokot váltja, aki 2019 óta volt a poszton.

07:25
Putyin szünetet rendelt el Liszicsanszk elfoglalása után

Az amerikai központú Háborúkutató Intézet (ISW) legfrissebb értékelése szerint Vlagyimir Putyin orosz elnök valószínűleg működési szünetre utasította csapatait, miután elfoglalták Szeverodonyecket és Liszicsanszkot Luhanszk megyében.

Putyin Liszicsanszk és Luhanszk megye elfoglalását az ukrajnai orosz erők nagy győzelmeként értékelte,

és kijelentette, hogy a Liszicsanszkért vívott csatában részt vevő orosz egységeknek pihenniük kell harci képességeik növelése érdekében.

Putyin nyilvános megjegyzése valószínűleg azt akarta jelezni, hogy aggodalmát fejezi ki csapatai jóléte iránt, miután Oroszországban rendszeresen panaszkodnak az orosz katonákkal való bánásmódról – mondták a szakértők.

06:51
Az ukrán hadsereg több irányban visszaverte az orosz offenzívát Donbászban

Az ukrán csapatok visszaverték az orosz támadásokat a Luhanszk megyei Bilohorivka falu és a Donyeck megyei Vuglehirszk hőerőmű ellen – közölte az ukrán vezérkar. Állításuk szerint ugyanakkor az orosz csapatoknak részsikerük volt, amikor megpróbálták megrohamozni a Donyeck megyei Szlovjanszk városa melletti Mazanivka falut.

06:30
Újabb orosz ágyúzások

Az orosz hadsereg ágyúzta Szumi körzetét, 6 civilt megsebesült. Dmitro Zsivickij kormányzó azt mondta, hogy négyen megsérültek Eszman településen, amikor egy rakéta eltalált egy iskolát. Két további civil Bilopillya város közelében sebesült meg.

05:55
Megállítottak egy gabonaszállító hajót

Törökország megállított egy orosz lobogó alatt közlekedő teherhajót a Fekete-tenger partjainál, és vizsgálja az ukrán állítást, amely szerint a hajó lopott ukrán gabonát szállított - közölte egy magas rangú török tisztviselő.

05:37
Fellebbeztek halálbüntetésük ellen az Ukrajnában elfogott britek

Fellebbezést nyújtott be az ítélet ellen az a két brit állampolgár, akiket halálra ítéltek az oroszbarát Donyecki Népköztársaságban - közölte az Interfax orosz hírügynökséggel az őket képviselő ügyvéd.

A 28 éves Aiden Aslint és a 48 éves Shaun Pinnert „zsoldos tevékenységek" és „terrorizmus" miatt ítélte el egy nemzetközileg el nem ismert bíróság. A két brit ukrán tengerészgyalogosként szolgált, áprilisban fogták el őket az orosz erők az ostromlott Mariupol városában.

05:14
Egyelőre mégsem tűzték ki az ukrán zászlót a Kígyó-szigeten

Hétfőn az ukrán hadsereg déli parancsnokságának szóvivője azt mondta, hogy a stratégiai fontosságú Kígyó-szigeten ismét kitűzték az ukrán zászlót. Natalia Homenjuk azóta pontosította az állítását, szerinte korábbi kijelentését metaforikusan kell értelmezni. Egy ukrán zászló már valóban van a szigeten, amit sok más felszerelés mellett egy helikopter szállított a helyszínre, de a tényleges kitűzést a sziget védelmét a jövőben ellátó katonák fogják elvégezni.

"Senki nem szállt le a szigeten, aki a zászló felszerelését elvégezhette volna. Senki nem kockáztat embereket egy médiának készült fotó kedvéért" - fogalmazott a katonai szóvivő.

A Maxar Technologies által közreadott műholdfelvétel egy égő mólóról a fekete-tengeri Kígyó-sziget nyugati részén, 2022. június 30-ánForrás: MTI/AP/Maxar Technologies
04:51
Ukrajna újjáépítésének költsége elérheti a 750 milliárd dollárt

Denisz Smihal ukrán miniszterelnök szerint országa újjáépítésének költsége elérheti a 750 milliárd dollárt, és Oroszországnak kell állnia a számlát. "Úgy gondoljuk, hogy a helyreállítás kulcsfontosságú forrása Oroszország és az orosz oligarchák elkobzott vagyona" - mondta, hivatkozva a becslésekre, amelyek szerint a befagyasztott orosz vagyon értéke 300-500 milliárd dollár.

"Az orosz hatóságok kirobbantották ezt a véres háborút. Ők okozták ezt a hatalmas pusztítást, és felelősségre kell őket vonni érte" - fogalmazott Smihal. Kijelentését megerősítette Liz Truss brit külügyminiszter is, aki szerint Oroszországnak kell felelnie a károkért. "Megvizsgáljuk az orosz pénzeszközök bevetésének lehetőségeit" - mondta a svájci Luganóban tartott konferencián.

04:45
Az ukránok a nyugati nehéztüzérségben bíznak

Az orosz csapatok fokozzák erőfeszítéseiket, hogy biztosítsák az egész kelet-ukrajnai Donbász körzet teljes ellenőrzését - jelentette a Sky News helyi tudósítója, aki szerint az ukrán csapatok abban reménykednek, hogy a frissen hadba állított nyugati nehéztüzérségi eszközök segítenek számukra megfordítani az állást. Franciaország már leszállított Ukrajnának 12 db Caesar tarackot és további 6 szállítását jelentették be.

Az akár 50 km-es hatótávolságú tarackok egy perc alatt lőkész állapotba hozhatóak, majd 40 másodperc alatt ismét mobilizálhatóak egy speciális teherautó segítségével. A fegyverek használatát 10 nap alatt tanulták meg az ukrán csapatok.

Ukrán katonák lövésre készülnek egy 155 mm-es Caesar tarackkalForrás: AFP/Aris Messinis
04:15
Ez történt hétfőn

Előző tudósításunkat ITT TALÁLJA.

22