Latin szerető vagy házitündér

Vágólapra másolva!
Vágólapra másolva!

Minden ember más. Vegyük csak az autózást. Párunk imádja a sebességet, az őrült száguldást, hogy csak úgy süvít a szél a füle mellett - mi pedig csak komótosan poroszkálunk egy öreg kis Fiaton, közben ráérősen nézegetjük a tájat. Mi a legszívesebben egy magyaros étteremben költjük el az ünnepi vacsorát, párunk inkább a hangulatos kínai étkezdét szereti. Világos számunkra, hogy egy ilyen kapcsolatban két ellentétes természetű ember él. Pedig a látszat csal! Ellentét ugyanis csak a részletekben van köztünk. A lényeg azonban az, hogy mindketten szeretjük az autókat, mindketten szeretjük a hasunkat, és mindketten imádunk társaságba járni...

Azonos temperamentum - ideális párkapcsolat

Mielőtt rátérnénk az emberi alaptípusok jellemzésére, tegyünk egy kis kitérőt! Próbáljunk ki egy egyszerű tesztet! Válaszoljunk arra a kérdésre: vajon melyik az a három tulajdonság, amelyet a legjobban szeretünk a partnerünkben?
Tolerancia, jó humorérzék, alaposság? Amennyiben éppen ezt a hármat jelöljük meg (vagy más tulajdonságokat), egészen bizonyos, hogy ugyanezekkel mi is rendelkezünk. Ha nem hisszük el, kérdezzük meg ismerőseinket, hogyan jellemeznének bennünket. Több felmérés bizonyítja, hogy amennyiben egészséges éntudattal rendelkezünk, tudat alatt olyan partnert választunk magunknak, aki nemcsak hasonló korú, mint mi, de hasonló a háttere, a képzettsége és mindenekelőtt hasonló a temperamentuma. És tesszük azért, hogy mintegy megerősítsük magunkban azt, ami a legjobb bennünk. Amennyiben ellenkezőleg cselekednénk, a hozzánk nem illő partner épp azt találná bennünk hátrányosnak, negatívnak, ami a legeslegjobb bennünk! A viccelődésünket kínosnak tartaná, a toleranciánkat érdektelenségnek vélné, az alaposságunkat pedig fölösleges problémázgatásnak. Pár hónap vagy év múlva az ilyen feleségből megzavart, bizonytalan emberi romhalmaz marad csupán, aki ráadásul utálja önmagát, a férjét és az egész férfitársadalmat.

Viszont minél több közös tulajdonsággal rendelkezik egy pár, annál nagyobb az esély arra, hogy egymás mellett öregszenek meg. Azok, akik igazán boldog házasságban érték el a nyugdíjkorhatárt, ebben a korban már szinte olyanok, mint a testvérek. Jól érzik magukat egymás társaságában, nem unják egymást, kitalálják egymás gondolatait és ugyanazoknak a dolgoknak örülnek.
Annak érdekében, hogy valóban az igazi partnert válasszuk ki magunknak, az Igazit, akivel egy egész életen át ideális párkapcsolatban élhetünk - kicsit bele kell mélyednünk a vérmérsékletek elméletének tanulmányozásába.

Időszámításunk előtt 400 évvel Hippokratész, a nagy orvostudós már foglalkozott ezzel a kérdéssel és négy alapvető személyiségtípust különböztetett meg. Elmélete szerint a vérmérsékletet is befolyásolja az emberi testben keringő négyféle testnedv (a vér, a phlegma - a nyálkahártyák által kiválasztott váladék, a víz és az epe) aránya.


Ő az, aki mindent sötéten lát. Szeret minket, de nem vesz feleségül:

A melankolikus típus - a katasztrófa

A melankólikus típus születésétől fogva szomorú és depresszióra hajlamos. Mivelhogy túlteng benne a "fekete" epe, mindent sötéten lát. Szeret minket, de nem vesz feleségül, mert a veleszületett forgatókönyv szerint úgysem lesz hol laknunk, nem lesz munkahelyünk és szerencsétlen gyerekeink számára sem tudnánk megkeresni a kenyérrevalót.
Nem szereti a társaságot, mert úgy véli, az emberek hangoskodóak vagy éppen ellenkezőleg, unalmasak. Kirándulni csak a hétvégi házba mehetünk vele, mert szerinte máshová menni kész öngyilkosság. A repülőgépről azt tartja: ha éppen nem késik 12 órát, akkor majd elromlik a motorja, vagy lezuhanunk vele, vagy kényszerleszállást kell végrehajtania valami eldugott repülőtéren, ahol meleg lesz a kóla és szikkadtak a szendvicsek. A tenger mellé azért nem megy, mert ott nagy a tömeg, elviselhetetlen a levegő vagy a víz hőfoka, cápa veszélyezteti a fürdőzőket, undokok a bogarak, halálra csípnek a mérges medúzák.
A melankólikus férj mellett nincs sok esélyünk a vidámságra. De ha hűséges és megbízható férjre vágyunk, akkor csak őt válasszuk! Mert annak esélye, hogy viszonyt kezd a titkárnőjével vagy a barátnőnkkel, egyenlő a nullával. Unalmas nőszemélyek - mondja róluk ajakbiggyesztve. Ha félünk a rossz időjárástól, az inflációtól, a sáskajárástól, a mérgezett kolbásztól és a harmadik világháborútól - válasszunk magunknak melankólikus férjet. Igaz, hogy nem leszünk vele boldogok (a boldogság úgyis csak agyrém), de ha elérkezik a világvége, legalább közösen lamentálhatunk fölötte.

Az összes feladatot odaadóan teljesíti - ugyanígy viselkedik a házasságában is:

A flegmatikus típus - a biztonság

A flegmatikus típus ideális férj. Kiegyensúlyozott, megbízható, nyugodt, higgadt és megfontolt. Minden lépését kétszer, de inkább háromszor is meggondolja. Ha őt választjuk, egész életünkben támaszunk lesz és biztonságban élhetünk mellette.
A flegmatikus típusú pozitív férfihősnek nagy keletje van az irodalomban, de a szerelem piacán már nem ilyen nagy a kereslet iránta. Hogy miért? Mert a "meglepetés", a "szenvedély" vagy a "kockázat" szavak értelmét nem ismeri, hiszen ő mindig jól nevelt, komoly és sosem lóg ki a sorból. Ha izgalmas partnerkapcsolatra vágyunk, akkor ne őt válasszuk! Igazán boldogok csak akkor leszünk vele, ha mi is flegmatikusak vagyunk.
A flegmatikus férfi (pechjére) a megtört szívű nők vigasza - függetlenül attól, hogy azok melyik típusba tartoznak. Amennyiben éppen egy királyi hím által elkergetett és megbántott nő szeret belé, kapcsolatuk nem lesz hosszú életű. A nő szívsebe begyógyul - hogy a flegmatikus férfié fájjon tovább.
Hippokratész szerint a flegmatikusban túlteng a testváladék, ezért olyan nyugodt és tompa. Ami a tompa jellemzőt illeti: Hippokratész állítását csak feltételekkel fogadhatjuk el. Mert a flegmatikus nagyon intelligens is tud lenni, sőt mi több, magas pozíciókat is elérhet. Amennyiben a főnöke megbízik benne, ideális helyettes válhat belőle. Az összes feladatot odaadóan és zúgolódás nélkül teljesíti - és pontosan ugyanígy viselkedik a házasságában is.


A kolerikus férfi egy szomorkás, hervadt tündér mellett elfonnyadna vagy más tüzes szikra után nézne:

A kolerikus típus - a szenvedély

Önbizalomhiányban szenved? Nem tudja, hogy működik a pasik agya? Szeretné, ha olyan valaki adna tanácsot, aki meg van arról győződve, hogy mindenhez ért? Írjon levelet a Női Lapozó Facér Pasijának, aki sohasem téved, ráadásul él-hal azért, hogy női gondokon segítsen!




Ennek a típusnak Hippokratész szerint vér lüktet a testében: azért olyan életrevaló!

A szangvinikus típus - a vidám élet

A szangvinikus ember úgy tartja: azért születtünk és azért élünk, hogy jókat nevessünk, vidámak legyünk. A szangvinikus nőnek szangvinikus férfira van szüksége. Nem akarja a világot megváltani, elfogadja olyannak, amilyen. Barátságos, gondtalan, tenni akaró, társasági lény. A szangvinikus nő körül csak úgy zsongnak a más temperamentumú férfiak - nem véletlenül, hiszen ő az egyetlen, aki elviseli a tőle olyannyira különböző típusokat. A szangvinikus nő gyakorlatilag mindenkivel kijön, de ha jól akarja érezni magát a partnerével, fogadjon el egy jó tanácsot: keresse meg a hozzá leginkább illő szangvinikus férfit!


A boldogsághoz vezető áthidaló megoldások

Az emberi temperamentumok hippokratészi felosztása természetesen nem azonos a Mengyelejev-féle táblázattal, amely szerint az oxigén mindig oxigén, a nitrogén pedig mindig nitrogén marad.
Az emberek között csak kevés "tiszta" típus van. A többség több típus keveréke: tehát több vasat is tarthatunk egyszerre a tűzben. A kolerikus-szangvinikus nő keresheti a boldogságát a kolerikus és a szangvinikus férfiak között is. Válasszunk tehát mindig olyan férjet, akiről úgy tartjuk, rendelkezik azokkal a jó tulajdonságokkal, amelyek számunkra a legfontosabbak.

Ajánlat

Pasizás.hu

Génjeink választanak párt?

Korábban olvashattak oldalainkon arról, hogy van-e szerelem első látásra, hogy meddig tart a szerelem, és hogy partner kiválasztásában milyen szerepe van az orrunknak