Vágólapra másolva!
Egy bennfentes szerint már csak formaság, hogy új tulajdonosra leljen a Force India. A silverstone-i istállót ezután keresztelhetik át.

Heteken belül gazdát cserélhet a Force India, számolt be exkluzív információra hivatkozva a Euronews. A vevő egy konzorcium lehet, amit a brit William Storey, a Rich Energy nevű energiaital-gyártó ügyvezetője képvisel. A megállapodáshoz közel álló forrás szerint Storey már megegyezett a feltételekről Vijay Mallyával és legfőbb tulajdonostársával, Subrata Roy-jal.

A Rich Energy esetleges szerepvállalása már korábban is felmerült, akkor azonban a Force India menedzsmentje közleményben tagadta, hogy konkrét ajánlatot kaptak volna a csapat felvásárlására vonatkozóan. A tulajdonosok viszont egyre nagyobb nyomás alatt vannak az óriási tartozásaik miatt, elképzelhető, hogy ezért is kellett lépniük.

Új gazdára találhat a Force India Forrás: Sahara Force India/James Moy Photography

Ez különösen igaz Mallyára, akire a napokban komoly csapást mért a londoni legfelsőbb bíróság azzal, hogy kimondták, az Indiában ellene megindított eljárások részeként az angliai és walesi vagyonát is zárolhatják. Mallya évek óta száműzetésben él Angliában, úgy tölti be a Force India csapatfőnöki tisztjét, hogy nem hagyja el a szigetország területét.

– állapította meg Andrew Henshaw tanácsos. – Az, hogy Dr. Mallya távozott Indiából és azóta vissza sem tért oda, valamint az ellenállása, hogy alávesse magát az Indiában kezdeményezett súlyos bűnvádi eljárásnak, megalapozza azt, hogy az igazságszolgáltatás alól kibújónak tekintsük” – vélte.

Bár nem kiemelkedően sikeresek, az F1 egyik leghatékonyabb csapata Forrás: AFP/Andrej Isakovic

Joe Saward szakblogger a napokban rámutatott, hogy a Force Indiát papíron egy luxembourgi holding működteti, Mallya pedig egy mauritiusi cégen keresztül tulajdonos a csapatban. Üzlettársa, a Sahara nevű cégben érdekelt Subrata Roy két évig őrizetben volt az indiai tartozásai miatt, de nemrég beleegyezett, hogy eladja a New Yorkban található Plaza Hotelt. Úgy tűnik, ez vár a Force Indiára is.

A Euronews egy olasz közvetítőre hivatkozva azt állítja, hogy „az üzlet létrejött, már csak a papírmunkát kell elkészíteni.”

„Ez nagy befektetés és eléggé felrázza majd a dolgokat. Hosszú ideig tartott eljutni a megállapodásig, de már semmi sem állíthatja meg az eladást” – idézik az informátort. A Force India a mezőny mintacsapata, hiszen korlátozott anyagi forrásaik ellenére is a 4. helyen zárták az előző két F1-es szezont, így felértékelődhet a szakértelmük, ha 2021-től az F1-ben költségplafont vezetnek be.