Szól a problémás vagy kiszivárgott jelszavakról a Google

Síró hozzászólások, könnyes posztok, avagy ál-érzelmekkel teli világban élünk
stressz laptop eszzé fogalmazás
Vágólapra másolva!
Már ha a felhasználók szinkronizálják a mentett jelszavaikat a Google-fiókjukkal.
Vágólapra másolva!

Érdemi felelőssége van az internetezők biztonságban tartásában Google-nek, elvégre az Android a világ legnépszerűbb mobilos operációs rendszere, a Chrome pedig a világ legnépszerűbb böngészője. A kérdéses szoftverek általános biztonságának észszerű szinten tartása nem elég, hiszen ezek csak az internetelérés alapvető eszközei, a felhasználókat az indirekt támadásoktól, és néha még saját maguktól is meg kell védeni.

A kép csak illusztráció Forrás: Shutterstock

Ennek jegyében a Google bejelentette, hogy új komponenssel bővült az Android és a Chrome által használt, a jelszavak biztonsági mentésére és szinkronizálására kitalált Jelszókezelő szolgáltatása. A Jelszókezelő mostantól kezdve aktívan monitorozza a Google-fiókba mentett jelszavakat: képes szólni a kiszivárgásukról, a több webhelyen való használatukról, továbbá felhívja a figyelmet a gyenge jelszavakra.

Forrás: Origo

A böngészőből is elérhető Jelszókezelőbe akkor mentődnek a jelszavak, ha a felhasználók az Androidban vagy a Chrome-ban jóváhagyják a jelszavak mentését, és úgy vannak beállítva a szoftverek, hogy szinkronizálják a felhasználói adatokat az éppen használt Google-fiókkal.

Ha valaki nem szinkronizálja a mobileszközén és a számítógépén elmentett jelszavait a Google-fiókjával, akkor nem kap értesítéseket a problémákról.

Az ilyen cipőben járók a számítógépes Chrome böngészőhöz telepíthetik a Google pár hónapja kiadott Jelszóvizsgálat bővítményét.

Aki nem használja a Google szoftvereit, az a Have I Been Pwned, vagy az erre épülő Firefox Monitor webszolgáltatásokban kérhet értesítést, ha feltűnne egy adatszivárgás során az e-mail-címe.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!