Koldulni kezd a millió forintos futógépek gyártója

peloton tread+ futógép
Peloton Tread+
Vágólapra másolva!
Feltűnő a hasonlóság a zsarolóbandák és a Peloton új üzleti modellje közt.
Vágólapra másolva!

Nagy botrány robbant ki nemrég a prémium kategóriás futógépeket és szobabicikliket áruló Peloton körül, az amerikai vállalat kénytelen volt a múlt hónapban egy hatéves gyermek halála és 72 jelentett sérülés miatt 125 ezer futógépet visszahívni az Egyesült Államokban és az Egyesült Királyságban.

Peloton Tread+ Forrás: Peloton

Ez még csak a kezdet, a vevőknek most olyan benyomásuk támadt, mintha a vállalat túszul ejteni készülne a modelltől függően 2500-4300 dollárba, avagy nettó 746 ezer - 1,28 millió forintba kerülő Tread futógépeiket. A Peloton szerint innentől kezdve csak a havonta 12 vagy 40 dollárba (nettó 3600 és 12 ezer forintba) kerülő előfizetéseivel érhető el rajtuk a szimpla futási üzemmód, a meglévő ügyfeleknek három hónapra elengedi a díjat.

A cég tájékoztatása alapján úgy tűnik, hogy a jelenség hátterében a kötelezően használandó új Tread Lock funkció áll, amely 45 másodperc inaktivitás után lezárja a futópadot, ezután csak egy PIN beütésével lehet újból életre kelteni azt. Nem tűnik kényelmesnek, azonban megakadályozhatja, hogy például az ügyfelek gyermekei tragikus végeredménnyel aktiválják a futópadot.

Valamilyen oknál fogva a Tread Lock működéséhez online felhasználói fiók használata szükséges, amit viszont csak előfizetési díj kifizetése ellenében lehet elérni. Viszont érdekes, hogy aki elfelejti a PIN-kódját, az kénytelen gyári alaphelyzetbe állítani a futópad beépített tabletét, ezután pedig újból be kell jelentkeznie a felhasználói fiókjába is. Ez arra utal, hogy a PIN-t csak helyileg tárolja a futógép, gyakorlatilag egy offline funkcióról van szó.

Jogos a kérdés, hogy akkor miért kötelező a havidíjas előfizetés a Tread Lock működéséhez.

A nonszensz helyzet számos felháborodott ügyfelet a zsarolóvírusos támadásokra emlékezteti, a közösségi médiás kommentárjaik szerint a gyártó gyakorlatilag túszul kívánja ejteni a méregdrága futópadjaikat, hogy havi rendszerességgel pénzt csikarjon ki belőlük.

Frissítés: a Peloton szerint a jövőben nem kell majd a havidíjas előfizetés, a mostani helyzet csak egy átmeneti állapot, amelynek technikai okai vannak.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!