Itthon is kapható lehet az adattörlős SSD

laptop ijedt nő
Vágólapra másolva!
Elveszíti a fájlokat a hamis termék, még a Walmart webshopjába is beszivárgott.
Vágólapra másolva!

A kevésbé ismert internetes áruházak tele vannak a jobb esetben csak bóvli, rosszabb esetben a vevők átverésére kitalált termékekkel, ám a közismert webshopokból való vásárlással legalább az utóbbiak java elkerülhető. Ettől függetlenül időnként ezekben is történnek incidensek, a Walmart áruházlánc más kereskedők termékeit is áruló webshopja a napokban 30 TB (~30 000 GB) kapacitású külső SSD-t ígért 39 dollárért, olyan 16 ezer forintért.

Mese habbal a reklámozott kapacitás, a ténylegesen rendelkezésre álló tárhelyből való kifutáskor titokban felülírja a fájlokat a meghajtó Forrás: Walmart

A háttértárak kapacitásait és árait körülbelül ismerők valószínűleg reflexből jót kacagnak az ajánlaton, hiszen a fogyasztói piacon kapható jelenlegi legnagyobb külső SSD-k 4 TB kapacitásúak, olyan 250 ezer forint környékétől kaphatóak. További kontextusként a 4 terabájtos külső merevlemezek ára nagyjából 40 ezer forintnál kezdődik.

A hamis termék legalább egy kevésbé ismert webshopból látszólag itthon is megrendelhető, 4 TB-osként hirdetik 16 ezer forintért.

A márkajelzés nélküli „Portable SSD Mobile Storage" háttértárat a számítógépre rádugva elsőre minden jónak tűnik, látszólag rendelkezésre áll az ígért kapacitás, ám a termék belsejében csak két kis kapacitású memóriakártya van rádugva egy nyomtatott áramköri lapra.

A külső SSD-knek mondott termék lényegében egy kártyaolvasó.

A vezérlőchipjének szoftverét úgy módosították a csalók, hogy hamis kapacitást jelentsen a számítógép számára, azonban a fájlok másolásakor a meghajtó persze csak a tényleges kapacitásáig képes megtartani az adatokat, ezt túllépve szimplán felülírja a már mentett állományokat. A felülírás ellenére a mappastruktúrát és a fájlneveket megtartja a meghajtó, így az átvert vevőknek csak akkor tűnhet fel az adataik elvesztése, mikor megpróbálják megnyitni azokat.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!