Átverte a hatóságot a Cruise robottaxis cég

GM Robot Car Cruise Autonomous driving Mobility Test drive General Motors GM Firm Online Media Horizontal ECONOMY INTERNET CAR TRAFFIC
A Cruise cég egyik önvezető autója
Vágólapra másolva!
Bevonták az engedélyét, nemcsak ráparkolt az elütött nőre, de maga után is húzta azt.
Vágólapra másolva!

Október elején súlyos balesetről érkezett beszámoló San Franciscóból, egy úttesten átkelni próbált nő cserbenhagyásos gázolás áldozata lett, az ütközés során átrepült a másik sávba, mire átment rajta és ráparkolt egy Cruise robottaxi. Az akkori hírek alapján a Cruise utas nélkül mozgott autója alapvetően nem vétett hibát, a szokatlan helyzet detektálásakor vészfékezett és megállt.

A Cruise cég egyik önvezető autója Forrás: AFP/Andrej Sokolow

Most nagy botrányt tört, a valóságban ugyanis nem teljesen ez történt: a vészfékezés és az áldozatra való ráparkolás után röviddel a Cruise autója félrehúzódott, eközben pedig olyan hat méteren át 11 km/h sebességgel húzta maga után a kétszeresen elgázolt áldozatot az aszfaltos úton.

Ezt a Cruise a média és a hatóságok elől is próbálta eltitkolni, az incidensről kiadott és teljesnek beállított fedélzeti kamerás felvétele csak a vészfékezésig mutatta az eseményeket. A balesetet vizsgált közlekedési hatóságot (DMV) egy társhatóság értesítette az áldozat húzásáról, így a Cruise végül kénytelen volt átadni a teljes videófelvételt.

A helyzet miatt Kalifornia állam közlekedési hatósága azonnali hatállyal felfüggesztette a Cruise robottaxik emberi felügyelet nélküli üzemeltetését lehetővé tevő engedélyt, a cég csak akkor folytathatja a tevékenységét, amennyiben sofőrt ültet az autóinak volánjai mögé.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!