Rémálomba fordult a nyaralás: a kisfiú a cápák közé úszott

dajkacápa
Közönséges dajkacápa a Bahamák körüli vizekben
Vágólapra másolva!
A brit állampolgárságú Michael Downer családjával, a nyolcéves fiával, kilenc és tizenkét éves lányával a Bahama-szigetekre utazott nyaralni. A család számára azonban rémálomba fordult a gondtalannak indult trópusi nyaralás, amikor a kisfiú bement az egészen sekély vízbe úszkáló és veszélytelennek tartott dajkacápák közé.
Vágólapra másolva!

Horrorrá vált a veszélytelennek vélt kaland

Michael Downer három gyermekével, a nyolcéves Finleyvel, a kilencéves Lillyvel és a tizenkét éves Emilyvel a Bahama-szigeteken töltötte nyári szabadságát. A családfő befizetett egy öt szigetet érintő tengeri kirándulásra, amelynek az egyik különleges attrakciója az egészen sekély partközeli vízben a dajkacápákkal való vezetett úszás volt. Compass Cay lagúnájába gyakran csoportosan beúsznak a békésnek tartott lassú mozgású közönséges dajkacápák (Ginglymostoma cirratum), a velük való úszkálás pedig a helyi túravezetők által szervezett népszerű programok közé tartozik.

Közönséges dajkacápa a Bahamák körüli vizekben Forrás: © stephen laycock/Steve Laycock

Compass Cay felé tartva észrevették, hogy a közeli sziget lagúnájában szintén dajkacápák úszkálnak a fürdőzők között. A gyerekek kérésére a családfő ezért úgy döntött, hogy ők is ehhez a csoporthoz csatlakoznak.

A gyerekek bementek a sekély vízbe, majd megtörtént az, amire senki sem számított.

Michel Downer a The Sun lapnak nyilatkozva így idézte fel a borzalmas pillanatokat: „Hirtelen rémült sikolyt hallottam, és láttam, hogy több tucat cápa köröz Finley körül.

Finley Downer két dajkacápával. Senki sem számított arra, ami történt, pedig bizonyos helyzetekben az egyébként jámbor dajkacápa is veszélyessé válhat Forrás: Paul Tonge

Rengeteg volt a vér, a lábáról pedig darabok lógtak." A családfő szerint a kisfiú azt kiabálta, „Apa, nem akarok meghalni. Apa, nem akarok a mennybe jutni!" Végül a fiút a 9 éves nővére, Lilly, a karjánál fogva kivonszolta a partra.

Finley lábát egyszerre három megvadult dajkacápa marcangolta, ami súlyos, szakított sérülést okozott a fiú végtagján.

A sebesült gyereket az elsődleges ellátás után repülővel a fővárosba, Nassauba vitték, ahol háromórás műtétet hajtottak végre rajta.

A már ottnon lábadozó fiú az édesapjával. Nagyobb baj is történhetett volna Forrás: Paul Tongw

A család ezután a rosszul elsült nyaralást félbeszakítva hazautazott, és Finley jelenleg már az angliai otthonukban lábadozik.

A békésnek tartott dajkacápa is okozhat nagyon súlyos sérülést

Az eset jó példa arra, hogy bizonyos helyzetekben a még unoffenzív természetű és békésnek tartott cápafajok is veszélyessé válhatnak Mint kiderült, a szervezők etetéssel csalogatták ki a sekély vízbe a ragadozókat, amelyek a csalitól, és a körülöttük nyüzsgő emberektől is agresszívvá váltak. Az úgynevezett „feeding frenzy" vagyis a zabálási téboly a legtöbb húsevő cápafajra jellemző, mérettől és zsákmányolási szokástól függetlenül.

Táplálkozási őrületbe esett cápák l Forrás: ECO ABROLHOS, JAY COX

Ezért a vízbe dobott csalitól felajzott cápák közé súlyos felelőtlenség beúszni még akkor is, ha egyébként békés alaptermészetű fajokról van szó. A szőnyegcápa-alakúak rendjébe (Orectolobiformes) tartozó dajkacápa a közepes-nagytestű fajok közé tartozik, a kifejlett egyedek teljes testhossza 3,1 – 3,5 méter közötti, de ismert 4,5 m hosszú példány is.

A dajkacápa állkapcsában nyolc sor kicsi, de rendkívül hegyes és fűrészezett szélű fog ül.

A dajkacápa állkapcsába kicsi, de hegyes fogak ülnek Forrás: Wikimedia Commons/ Luca Oddone

A dajkacápák opportunista ragadozók, amelyek elsősorban kisebb halakkal, rájákkal és gerinctelen állatokkal, köztük rákfélékkel és puhatestűekkel táplálkoznak. Jellemzően magányos éjszakai állatok, amelyek éjszaka a tengeraljzat közelében kutatnak zsákmány után, de nappal gyakran nagyobb csoportokba összeverődnek a partközeli vizekben.

A dajkacápa általában éjszak és az aljzat közelében vadászik Forrás: Wikimedia Commons

A dajkacápák a szájukkal olyan intenzív szívóerőt képesek generálni, ami a legerősebbnek számít a vízi gerincesek között. Noha a dajkacápa az emberrel szemben alapvetően békésen viselkedik, de testmérete és erős harapása miatt a potenciálisan veszélyes cápafajok közé tartozik, amit a most történt szomorú de szerencsés kimenetelű eset is alátámaszt