Megtalálták az eddig ismert legrégebbi könyvtöredéket

Az időszámításunk előtti harmadik századból származó papirusztöredéken fűzés nyomai láthatók, ami arra utal, hogy eredetileg egy könyv része lehetett.
Vágólapra másolva!
Az eddigi legrégebbi könyvtöredékre bukkanhattak rá a Grazi Egyetem kutatói: az időszámításunk előtti harmadik századból származó papirusztöredéken fűzés nyomai láthatók, ami arra utal, hogy eredetileg egy könyv része lehetett.
Vágólapra másolva!

A töredék a Grazi Egyetem könyvtárának gyűjteményéből származik, és Theresa Zammit Lupi könyvrestaurátor csütörtökön mutatta be a nagyközönségnek.

A 15 centiméterszer 25 centiméteres papiruszdarab vélhetőleg egy jegyzetfüzet maradványa. A restaurátor egy szálra bukkant a kötés mentén, és ebből, valamint a könyvformátumból, a fűzésnyomokból és a jól körülhatárolható margókon belül futó írott szövegből jutott arra a következtetésre, hogy egy könyvtöredékről lehet szó.

Eddig azt feltételezték, hogy a könyvforma az időszámításunk szerinti második században keletkezhetett. Az i. sz. 150-250 közötti időszakból származó, napjainkig a legrégebbiként ismert könyveket az Egyesült Királyság nemzeti könyvtárában és a dublini Chester Beatty Könyvtárban őrzik. A grazi töredék ezeknél négyszáz évvel idősebb.

Az időszámításunk előtti harmadik századból származó papirusztöredéken fűzés nyomai láthatók, ami arra utal, hogy eredetileg egy könyv része lehetett. Forrás: University of Graz/Kernasenko

A papirusztöredéket több mint száz évvel ezelőtt fedezték fel egy ásatás során az egyiptomi Hibeh nekropoliszában végzett ásatás során. Mikor megtalálták, egy szarkofágban fekvő múmiát takart. 1904 óta őrzik a Grazi Egyetemen egy ötvenkét darabból álló papiruszgyűjtemény részeként, amely az egyiptomi Ptolemaida-dinasztia idejéből származik.

A leletet 1906-ban publikáló régészek szerint egy jegyzetfüzetből származó lapról van szó, amelyre időszámításunk előtt 260 környékén sör- és olajadóról szóló számlákat írtak görögül. Erich Renhart, a Grazi Egyetem könyvtára különleges gyűjteményének tudományos vezetője elmondta: a nemzetközi szakmai közösség még idén ősszel megvitatja az új felfedezést és annak következményeit. Hozzátette: a lelet fényében újra kell gondolni a könyvtörténelem kezdeteit.

A Grazi Egyetem könyvtára több mint négymillió tételével Ausztria harmadik legnagyobb könyvtára. 2019-ben átfogóan modernizálták és kibővítették. Az Ausztria második legnagyobbjának számító különleges gyűjteményében mintegy háromszázezer objektum található.

(MTI/APA)