A másnaposság mellett allergiás reakciót is okozhat az alkohol

Vágólapra másolva!
Az asztmás és allergiás embereknek az alkoholfogyasztással járó mulatozás után nem csak másnapossággal, hanem más kellemetlen reakciókkal is számolniuk kell - figyelmeztet az Amerikai Allergológiai, Asztma és Immunológiai Társaság.
Vágólapra másolva!

"Az allerigás reakciókat nem az alkohol maga, hanem az egyéb összetevők, például a kén-dioxid, az élesztő és az adalékanyagok okozzák. A leggyakrabban kiütés, bőrpír, hőhullám, légszomj vagy hörgőgörcs jelentkezik, különösen az asztmások esetében" - mondta el Dr. Clifford W. Bassett, a Társaság felvilágosító bizottságának elnöke egy sajtóközleményben.


A kén-dioxid a bor erjedése közben keletkezik és allergiás reakciót okozhat az arra érzékenyeknél. Ugyanez történik, amikor az érintettek olyan ételeket fogyasztanak, amelyekben a kén-dioxidot tartósítószerként használják. A vegyület előfordulhat süteményekben, fűszerkeverékekben, kagylóban és olyan tartósított élelmiszerekben, mint a paradicsomkonzerv vagy a gyümölcslevek.


A baktériumok által termelt hisztamin és az alkoholos italokban található élesztő is allergiás reakciót válthat ki, ilyenkor leggyakrabban orrfolyás vagy orrdugulás, a szem viszketése, könnyezés, továbbá az asztmás tünetek felerősödése jelentkezik. A tünetek vörösbor fogyasztásakor súlyosabbak lehetnek, mint fehérbor esetében.


A szakemberek szerint a sör a benne található árpa, kukorica, búza vagy rozs miatt okozhat allergiás tüneteket.


" Az alkohol önmagában nem vált ki allergiás reakciót, de toxikus hatásai (központi idegrendszeri-, bőr-és szívtünetek) mindenkinél felléphetnek " - mondta el kérdésünkre Nékám Kristóf allergológus professzor. "Az allergiákhoz megjelenésükben rendkívül hasonlító intolerancia-tünetek hátterében az adalékanyagok, az előállítás során keletkezett anyagok a felelősek, például a fehérbor esetében a kén, vagy a Campari esetében a karminvörös ételszínezék. Továbbá hamisított italok esetén a felhasznált alkohol melléktermékei is kiválthatnak tüneteket."


"Valódi allergiát tapasztalhatunk sörfogyasztást követően élesztőérzékeny betegeken" - folytatta Nékám professzor. " Újabban leírtak borfogyasztást követő allergiás tüneteket, bizonyos konzervált növényi fehérjékkel szemben - ezt, pechjére,egy borász esetében tapasztalták először."