Halálra ítéltek hat iszlamistát Egyiptomban

Ousted Egyptian president Mohamed Morsi gestures from the defendants cage as he attends his trial at the police academy on the outskirts of the capital Cairo on June 2, 2015. The Egyptian court postponed its final ruling on Morsi, who was sentenced to dea
Mohamed Murszi
Vágólapra másolva!
Egy egyiptomi bíróság kémkedésért halálra ítélt hat embert szombaton Mohammed Murszi volt egyiptomi elnök perében, a betiltott Muzulmán Testvériség mozgalomhoz köthető embereket azzal vádolták, hogy titkos iratokat szivárogtattak ki Katarnak - közölte a Nile TV egyiptomi televízió.
Vágólapra másolva!

A perben, amelyben a volt iszlamista elnököt és a Muzulmán Testvériség további négy prominens tagját is kémkedéssel vádolják,

június 18-án várható a végleges ítélethirdetés.

Ugyanekkor kerülhet majd sor a most elítéltek végleges ítélethirdetésére, mivel az ország előírásai szerint csak a legfőbb vallási méltóság, az egyiptomi főmufti véleményezése után véglegesítik a halálbüntetéseket.

A szombaton elítélt

hat emberből ketten a katari székhelyű al-Dzsazíra arab hírtévének dolgoztak, egyikük pedig jordániai újságíró.

Őket távollétükben ítélte el a bíróság, de még fellebbezhetnek.

Mohamed Murszit tavaly ítélték halálra Forrás: AFP/Khaled Desouki

Az ügyészség vádjai szerint Murszi és tíz társa nemzetbiztonsági titkokat tartalmazó iratokból szivárogtattak ki Katarnak, s a dokumentumokat több millió dollárért értékesíteni akarták.

Murszit magát tavaly májusban már halálra ítélték abban a perben, amelyet azzal a váddal indítottak ellene, hogy "külföldi fegyveresek" segítségével kitört börtönéből a 2011-es egyiptomi felkelés első napjaiban. Utóbbi felkelés során űzték el hatalmából Hoszni Mubarak korábbi egyiptomi elnököt.

Murszi mellett 106 embert ítéltek akkor halálra.

Murszit és a vádlottak közül nyolc embert életfogytiglani börtönbüntetésre ítélt egy másik bíróság azzal a váddal, hogy külföldi fegyveres csoportokkal, így a palesztin Hamász és a libanoni Hezbollah radikális szervezetekkel működött együtt Egyiptom nemzetbiztonsága ellenében. Egy harmadik bíróság 20 éves börtönbüntetést szabott ki a volt egyiptomi elnökre, amiért 2012 decemberében Murszi támogatói és ellenzői között az elnöki palota előtt történt összecsapások során tízen életüket vesztették.

Mohamed Murszi 2013-as elmozdítása után betiltották és terrorszervezetnek nyilvánították a Muzulmán Testvériséget. A hatalomváltást Abdel-Fattáh esz-Szíszi, a hadsereg akkori főparancsnoka, jelenlegi elnök hajtotta végre. Ezt követően a Muzulmán Testvériség több száz tagját ítélték halálra vagy életfogytiglani börtönbüntetésre.