Aranyéremért szállhat harcba a nap hőse, a kiugrott térddel vívó Márton Anna

Tokió 2020, 2020-as tokiói olimpiai játékok, olimpia, nyár, nyári olimpiai játékok, XXXII. nyári olimpiai játékok, Márton Anna, térd, térdsérülés, ápolás, vívás
Hungary's Anna Marton reacts at the end of the match against Argentina's Maria Belen Perez Maurice in the women’s individual sabre qualifying bout during the Tokyo 2020 Olympic Games at the Makuhari Messe Hall in Chiba City, Chiba Prefecture, Japan, on July 26, 2021. (Photo by Fabrice COFFRINI / AFP)
Vágólapra másolva!
A sérülten, kiugrott térddel versenyző Márton Anna heroikus küzdelemben nyert a koreai Csoj Szu Jeon, majd az üzbég Gyajibekova ellen, és ezzel bejutott a legjobb négy közé a női kardvívás egyéni versenyében. Ugyanitt a másik még versenyben lévő magyar, Pusztai Liza kiesett.
Vágólapra másolva!

Bármi is lesz a végeredménye a női kard egyéni versenyének, a nap hőse már Márton Anna, aki sérülten, kiugrott térddel, fájdalomcsillapítókkal versenyez. Amikor Anna a 32-es táblán vívott mérkőzésén megsérült, sokan a szívükhöz kaptak - ő is. A magyar lánynak korábban már volt egy sérülése, amely után döntenie kellett: hogy megoperáltatja-e magát, vagy konzervatív módszerekkel készül az olimpiára. Anna nem a műtétet választotta, így érkezett meg az olimpiára, ahol - döbbenetes balszerencséjére - az első meccsén kiugrott a térde.

Azt az asszót könnyek között, nagy fájdalmak közepette nyerte meg. Utána volt két órája, hogy felkészüljön a koreai Csoj Szu Jeon ellen. És ezt a meccset is meg tudta nyerni. Márton Anna iszonyatos akaraterővel, összeszorított fogakkal menetel előre. A következő ellenfele egy 18 éves üzbég lány, Zajnab Gyajibekova lesz. Ha Márton nem lenne sérült, akkor azt írnám, hogy ő az esélyes, de nagyon reménykedünk abban, hogy ezt a mérkőzést is meg tudja nyerni és be tud jutni az elődöntőbe.

A 2017-ben Eb-harmadik Pusztai Liza a kínai Csien Csia-zsujtól kapott ki viszonylag simán, 15-10-re. "Sajnos a felkészülésem a sérülések és a betegségek miatt nem úgy alakult, ahogy terveztem. Próbáltam mindent beleadni, ennyi jött össze. A támadásaimban nem volt elég erő. A csapaton jobban szeretnék vívni" - nyilatkozta Pusztai.

FRISSÍTÉS: Nem sokat kellett várni Máron Anna negyeddöntős mérkőzésére az üzbég Zajnab Gyajibekova ellen. A 18 éves lányt Márton egyáltalán nem ismerte, a mezőnyben is kakukktojásnak számított. A magyar vívónő nagy lendülettel és 3-0-s vezetéssel kezdett. Ezt az előnyt tartotta, majd növelte is az üzbég vívó ellen. A szünet 8-2-es magyar előnnyel kezdődött, de az üzbég nem adta fel és fokozatosan közlelítette meg a magyar lányt. 11-8-nál már megint nagyon szoros volt az asszó, 11-9-nél még szorosabb. Megváltásként jött a 12. magyar találat, de onnan megint az üzbég talált kétszer, így 12-11 lett az állás. Ekkor Márton elővette minden rutinját, 13-11, de még mindig iszonyatosan izgalmas volt az asszó. De Márton be tudta fejezni, 15-11-re nyert és elődöntős.