<P>A valutaalap EU-bővítési menetrendet sürget</P>

Vágólapra másolva!
A Nemzetközi Valutaalap (IMF) kedden megjelent tanulmánya szerint az unió bővítésének halogatása gazdasági kárt okoz a tagjelölt országoknak. A tanulmány szerzői bizakodóak a világgazdasági folyamatokat illetően: 2000-ben 4,7 százalékos világgazdasági teljesítménybővülést valószínűsítenek.
Vágólapra másolva!

A Világgazdasági Kilátások című, félévente megjelenő tanulmány legújabb kötetétében az IMF szakértői azt állítják, hogy az unió bővítésének halogatása gazdasági kárt okoz a tíz jelentkező országnak. A Valutaalap szakértői úgy látják, hogy a csatlakozási időpont kijelölésének halogatása lassíthatja a gazdasági reformok végrehajtását, és sérülékenyebbé teheti a csatlakozni vágyó országokat a gazdasági és politikai megrázkódtatásokkal szemben.

Az IMF szakértői emlékeztetnek: a közös valutát megalapozó maastrichti megállapodásba foglalt pontos dátumok és határidők önmagukban felgyorsították a szükséges reformokat és növelték a tagországok elkötelezettségét az unióval szemben. Véleményük szerint ezt a módszert kellene alkalmazni tagjelölt országokkal is. A tanulmány szerzői figyelmeztetnek arra, hogy az EU kötelezettséget vállalt, hogy a maga részéről 2003. januárjáig felkészül az új tagok fogadására.

Az IMF elemzői ugyanakkor azt tanácsolják, hogy a közös valutához való csatlakozással a tagjelölt országok ne siessenek, mert a valutauniós tagság korlátozná a gazdaságuk korszerűsítéséhez és alkalmazkodásához szükséges pénzügy-politikai mozgásteret.

A tagjelölt országok gazdaságáról szólva az IMF-jelentés optimista: idén átlagosan 4,1 százalékos, jövőre 4,8 százalékos gazdasági növekedést, és alacsony, egyszámjegyű inflációt jósol. A valutaalap elemzői hozzátették: a befektetők bizalma a tőkepiacok iránt csak úgy őrizhető meg, ha a tagjelölt országokban fennmarad a költségvetési és pénzügyi fegyelem, és folytatódnak a szerkezeti reformok. Az IMF tanulmánya szerint idén és jövőre mindenekelőtt Magyarország, Lengyelország és Bulgária számíthat 5 százalékhoz közeli vagy afölötti növekedésre.

Ami a világgazdasági tendenciákat illeti, a Nemzetközi Valutaalap szerint az idén és jövőre erőteljes - a korábban jelzettnél is gyorsabb – gazdasági növekedés várható: 2000-ben 4,7, 2001-ben 4,2 százalékkal bővül majd a világ összesített GDP-je. Az IMF fél évvel ezelőtti előző jelentése még 4,2 százalékos idei növekedést jósolt és 3,9 százalékosra tette a 2001-ben várható világgazdasági teljesítménybővülést.

A mostani jelentés szerint a drága olaj, a három világgazdasági erőközpont - az Egyesült Államok, az Európai Unió és Japán - egyenlőtlen teljesítménye és az infláció kordában tartása veszélyeztetheti a derülátó prognózis megvalósulását. Az IMF szakértői úgy vélik, hogy a felhasználó országok alacsony olajkészletei, és az a tény, hogy a fő olajtermelők kapacitásaik határához közel termelnek, a nyersolaj további drágulását okozhatja. A jelentés szerint a nyersolaj világpiaci árának minden 5 dolláros tartós emelkedése átlagosan 0,2 százalékponttal csökkenti a fejlett ipari országok, és 0,4 százalékpontot a nem olajtermelő fejlődő gazdaságok növekedési ütemét.

Az Európai Unióról szólva a jelentés nehezen megmagyarázhatónak nevezte az euró folyamatos értékvesztését a dollárral szemben. A Valutaalap szakértői idén 3,5 százalékos, jövőre 3,4 százalékos - vagyis a jövőre jósolt 3,2 százalékos amerikai növekedésnél már gyorsabb – uniós gazdasági növekedést várnak. Véleményük szerint az Európai Központi Banknak készen kell állnia az euró esetleges hirtelen árfolyam-erősödésére is.

Az Egyesült Államok gazdaságáról szólva a jelentés leszögezi: az eddig példátlan ütemben szárnyaló amerikai gazdaság növekedési üteme problémamentesen csökken. A szakértők jövőre 3,2 százalékos növekedést jósolnak a 2000-re várt 5,2 százalék után. A jelentés készítői figyelmeztetnek, hogy további kamatemelésre is szükség lehet a kereslet mérséklése érdekében.

A jelentés Japánnal foglalkozó része szerint továbbra is törékeny a gazdasági fellendülés, és a kormánynak folytatnia kellene erős költekezési politikáját. Az IMF szerint az idén 1,4, jövőre 1,8 százalékos gazdasági növekedés várható Japánban.

(MTI)

Ajánlat:

World Economic Outlook - a tanulmány teljes szövege angolul

IMF