Vágólapra másolva!
Tukacs István az ápolói tüntetések másnapján az Országgyűlés elé került egészségügyi salátatörvény fílingjét a süllyedő Titanicon változatlanul játszó zenekarhoz hasonlította. Az MSZP vezérszónoka kifogásolta, hogy a kormány továbbra is lényegtelen törvényeket hoz a Ház elé. A Jobbik szerint a kép jó, de a zenekarban az MSZP is játszik és a szólam hamisan cseng. Latorcai János, ülésvezető elnök a személyeskedés kerülésére szólította fel a képviselőket. Követtük a vezérszónokok felszólalását.
Vágólapra másolva!
Cikkünk folyamatosan frissül25 bejegyzés
11:02
május 13, 2015
Vágólapra másolva!

Zombor Gábor az előterjesztő

Az egészségügyi államtitkár a módosítás indoklásakor a szokásos salátatörvényről beszél, amit a jobbítás szándéka mellett uniós jogharmonizáció indokol.

11:08
május 13, 2015
Vágólapra másolva!

Nemdohányzók védelme

Kiemelt népegészségügyi jelentőségű a nemdohányzók védelméről szóló törvény. A nemdohányzó törvényre a többi uniós tagországban, és az Egészségügyi Világszervezetben (WHO) is példaként tekint az egészségügyi szakmai közvélemény. Európa egyik legkorsezrűbb dohányzásellenes szabályát alkottuk meg. A mostani módosítás egy új uniós irányelv miatti jogharmonizáció, amely a dohánytermékek gyártását, kiszerelését és értékesítését szigorítja. Az irányelv a cigaretták szintjén betiltja az ízesített dohánytermékeket, és minden félrevezető reklámot, szabályozza az egészségvédő figyelmeztetéseket. Az ízesített mentolos cigarettákra vonatkozó szabály 2020-tól lép életbe.

11:11
május 13, 2015
Vágólapra másolva!

Forgalomba még nem került gyógyszerhasználat

A forgalombahozatal előtti gyógyszerek használatára, szigorú feltételek mellett, de a jövőben lehetőséget teremt a törvény az ígéretes gyógyszerek esetén.

11:12
május 13, 2015
Vágólapra másolva!

Fiókgyógyszertárak

A gyógyszerellátás javítása érdekében a törvény megteremti a fiókgyógyszertárak nyitásának lehetőségét olyan településeken, ahol új gyógyszertár nem létesíthető. A módosítás számos település helyzetén javít. 

11:14
május 13, 2015
Vágólapra másolva!

Hirtelen beavatkozások

Ha egy egészségügyi szolgáltató valamilyen akadály miatt nem tud szolgáltatni, akkor is biztosítani kell a betegellátást. Itt az ország számos területén zajló kórházfelújításokra és nem másra kell gondolni - pontosított Zombor Gábor.

11:16
május 13, 2015
Vágólapra másolva!

Méltányossági támogatások

A méltányosságból igénybevehető támogatás kiterjesztése a gyógyászati segédeszközök kölcsönzésének támogatását teszi lehetővé.

11:18
május 13, 2015
Vágólapra másolva!

Gyermekgondozási díj

A gyermekgondozási díj pozitív módosítása azt célozza, hogy fél év után se csökkenhessen a díj. A módosítás harmonizálja a csecsemőgondozási és gyermekgondozási díjak, a CSED és a GYED összegét. 

11:21
május 13, 2015
Vágólapra másolva!

Egészségügyi válságkezelés

Egy esetleges egészségügyi válsághelyzet kezelésébe a jövőben a katasztrófavédelmet is bevonhatják, de reméljük erre nem lesz szükség - mondta Zombor Gábor.

11:23
május 13, 2015
Vágólapra másolva!

Pszichiátriai ellátás

A pszichiátriai ellátásban a veszélyeztetettségről a jövőben csak független szakértő nyilatkozhat. A módosítást a Plesó kontra Magyarország ügyben az Emberi Jogok Európai Bíróságának ítélete tette szükségessé.

11:25
május 13, 2015
Vágólapra másolva!

Lényeges technikai módosítások

A technikai módosítások a betegek jobb ellátását szolgálják, nemsokára az alapellátást módosító átfogó törvény kerül a Ház elé - ígérte meg Zombor Gábor. 

11:30
május 13, 2015
Vágólapra másolva!

Bene Ildikó: nő az átlagéletkor

Az átlagéletkor Magyarországon még mindig elmarad az Európai Unió átlagától, de az utóbbi években számos előrelépés történt. Ilyen a nemdohányzó törvény, ami a szív és érrendszeri megbetegedések és a tüdőrák visszaszorítását hozhatja.

A transzzsírsavak csökkentésében is élen jártunk az Unióban. A rendelet megalkotásakor rengeteg piaci szereplővel kellett egyeztetni - tájékoztatott a nehézségekről.

A kormány a következő években 15 milliárd forintot fordít prevencióra a népegészségügyi megbetegedések csökkentése érdekében. A HPV kötelező oltás bevezetése is ebbe a sorba illik. 

11:32
május 13, 2015
Vágólapra másolva!

Nemdohányzó irányelv

Az irányelvet 2014-ben módosította az Európai Unió, azt 2016-ig kell átültetni a magyar jogba. A jogharmonizáció a jövedéki adó módosítását is szükségessé teszi. 

11:34
május 13, 2015
Vágólapra másolva!

Betegjogi dolgozók védelme

A betegjogi dolgozók a jövőben közfeladatot ellátó dolgozóknak minősülnek, ami fokozza védelmüket. Erre azért van szükség, mert sokszor konfliktusos helyzetekben kell közvetíteniük. 

11:38
május 13, 2015
Vágólapra másolva!

Az MSZP érdemi vitát sürget

Talán a parlament legrövidebb vezérszónoki felszólalásában azt mondhatnám, hogy nézzünk inkább körbe - mondta Tukacs István. Az MSZP vezérszónoka hiányolta az érdemi válaszokat az ápolói tüntetések másnapján. A dohányzás esetében az a kérdés, hogy valóban javult-e az emberek egészségügyi állapota? Bevált-e a csipszadó? - sorolta a fontos kérdéseket. A mai reggel feelingje olyan, mint amikor a Titanicon játszik a zenekar, miközben süllyed a hajó.

11:41
május 13, 2015
Vágólapra másolva!

Érdemes lenne megállapodnunk

Az egészségügy egy olyan nemzeti ügy, ahol érdemes lenne megállapodni - folytatta Tukacs István. Beszéjük meg, hogy mi lenne az a valódi, 50 százalékos bérfejlesztés, ami kijárna az egészségügyi dolgozóknak! Hogy mi lenne az az érdemi összeg, amivel valóban csökkenteni lehetne a várólistákat. És végül meddig óhajtanak még salátatörvényekkel kormányozni az egészségügyben?

11:44
május 13, 2015
Vágólapra másolva!

Salátakormányzás helyett

Amióta Önök kormányoznak nem láttunk mást, csak salátatörvényeket az egészségügyben. Ha nem beszélünk a problémákról, akkor nincsenek? A salátatörvény azt sugallja, hogy van egészségpolitika, pedig jelenleg nincs. Az MSZP érdemi módosítójavaslatokat fog tenni, amik az egészségyügy helyzetéből fognak kiindulni. Ha ezeket támogatják, akkor lesz nemzeti politika az egészségügyben - fogalmazott Tukacs István.

11:48
május 13, 2015
Vágólapra másolva!

Pontosító rendelkezések szó szerint

Szászfalvi László, a kereszténydemokraták vezérszónoka betű szerint olvas fel a törvény szövegéből

11:53
május 13, 2015
Vágólapra másolva!

Biobank

A jövőben a humángenetikai intézményekben nem kell biobankot működtetni.

11:58
május 13, 2015
Vágólapra másolva!

A Jobbik tudomásul veszi a salátát

Lukács László György (Jobbik) Tukacs felszólalására reagálva elmondta: a tegnap felmerült követeléseket még nem lehetett beépíteni a mostani salátába, aminek az egyeztetése több hete folyik. Ha az egészségügy valóban Titanic, amin a zenekar még húzza, akkor Ön is a zenekar része, és kicsit hamis a szólam. 5+8 évre kell visszatekinteni: Önök egymásra mutogatnak, hogy mit nem tettek meg az egészségügyben - kezdte felszólalását.

12:01
május 13, 2015
Vágólapra másolva!

Latorcai: ne személyeskedjenek!

"Mielőtt Gőgös Zoltán levadászna a képzeleteli puskájával" a salátatörvényhozásról is beszélnék - folytatta Lukács, mire Latorcai János közbeszólt, hogy rendre intse a szocialista frakciót. Az ülésvezető elnök a személyeskedés kerülésére szólított fel.

Lukács László György szerint ha már saláta, jobb lett volna, ha szélesebbre tárják a kaput és még több törvényt módosítsanak az érintettekkel történő egyeztetések után. Példaként a teljes pszichiátria újraszabályozásának szükségességét említette.

12:04
május 13, 2015
Vágólapra másolva!

Káros munkakörülmények

A jövőben miniszteri rendelet készül azokról a káros vegyianyagokról, amelyek esetén a munkavállalók védelme érdekében az egészségügyi jelzőrendszernek életbe kell lépnie.

12:08
május 13, 2015
Vágólapra másolva!

Pszichiátriai szakvélemények

Lukács László György szerint a polgári perrendtartásról szóló törvényt is módosítani kell a pszichiátriai betegek esetén. A bíróságok eseti pszichiátriai vélemények hiányában sokszor nem tudnak dönteni a betegek sorsáról rövid határidőn belül, ami veszélyt jelent a társadalomra - mondta el személyes tapasztalatát.

12:12
május 13, 2015
Vágólapra másolva!

LMP: féloldalas a GYED

A törvény csak a munkával rendelkező családokra gondol, és nem számol a legkiszolgáltatottabb gyerekek ellátásával a gyermekgondozási díjak esetén - fogalmazta meg az LMP első kritikáját Schmuck Erzsébet, a párt vezérszónoka. A CSED, GYED harmonizációja azért fontos, mert az alacsonyabb keresetűek ellátása az egykulcsos adóval csökkent 2010-ben. Itt is a szegényebb családok rovására alkotott törvényt a kormány.

12:16
május 13, 2015
Vágólapra másolva!

"Végre lesz gyógyászati kölcsönzés"

Az LMP a gyógyászati segédeszközök kölcsönzését is üdvözli. A kölcsönzés, a vásárláshoz képest ráadásul olcsóbb az OEP-nek. Itt az anyatejes ellátás esetén is bíznak a pozitív változásban, ami a fejőgépek kölcsönzését tenné lehetővé a kisgyermekes anyáknak.

12:21
május 13, 2015
Vágólapra másolva!

LMP: üzemi balesetek: nem jó a szigorítás

Az LMP nem ért egyet azzal a szigorítással, hogy a munkavállalók, alkoholfogyasztás esetén nem jogosultak kártalanításra - mondta végül Schmuck Erzsébet. Ezzel vége a vezészónoki körnek. Köszönjük a figyelmet!