Fellángoltak a harcok Ukrajna keleti és déli részén

Események

conflict Horizontal
Egy rakétatalálatot kapott pszichiátriai kórház a donyecki Kramatorszkban
Vágólapra másolva!
Élő közvetítésünk az orosz-ukrán háború 197. napjáról.
Vágólapra másolva!
Cikkünk folyamatosan frissül28 bejegyzés
06:02
szeptember 08, 2022
Vágólapra másolva!

Ez történt szerdán

Előző tudósításunkat ITT  TALÁLJA.

06:28
szeptember 08, 2022
Vágólapra másolva!

Jó híreket közölt az ukrán elnök

Éjszakai videóüzenetében Volodimir Zelenszkij ukrán elnök jó hírekről számolt be a harkovi régióból - anélkül, hogy bármilyen konkrét katonai sikert megemlített volna, szerinte ugyanis most nincs itt az ideje arról beszélni, hogy mely településekre került vissza az ukrán zászló. Néhány napja kezdte el direktben megnevezni azokat a katonai egységeket, amelyeknek köszönetet mondott a harci tevékenységükért vagy megdícsérte őket az eredményekért. Most is így tett, öt dandár katonáit említette a legjobbak között.

06:33
szeptember 08, 2022
Vágólapra másolva!

Külön ünnepnapot kap az ukrán katonai hírszerzés

Az ukrán elnök videóüzenetében bejelentette, hogy ezentúl szeptember 7-e az ukrán katonai hírszerzés ünnepnapja lesz. Volodimir Zelenszkij különösen elégedett a munkájukkal, szerinte nem lehet túlbecsülni a hírszerzés hozzájárulását az ország védelméhez és leendő győzelméhez. Ennek megfelelően többeket állami kitüntetésben részesített. Korábban állami szinten nem létezett ilyen ünnep, pedig a katonai hírszerzők általában ezen a napon kaptak gratulációt.

06:55
szeptember 08, 2022
Vágólapra másolva!

Nem feledkeznek meg az ukrán foglyokról

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök videóüzenetében igyekezett megnyugtatni a kétkedőket, hogy Ukrajna nem feledkezik el a fogságba esett embereiről. Azt mondta, hogy hirszerzési és egyéb szinteken sosem állt le az a munka, amelynek célja az ukrán hadifoglyok kiszabadítása. A különböző harci helyzetekben igyekeznek minél több ellenséges katonát elfogni, hogy fogolycserével ösztönözzék az ukrán hadifoglyok szabadon bocsátását.

07:15
szeptember 08, 2022
Vágólapra másolva!

Zelenszkij válaszolt Putyinnak

A hajózási blokád feloldása óta Ázsiába 54, Afrikába 16, Európába 32 gabonaszállító hajó indult útnak Ukrajnából, az Európába érkezett szállítmányok nagy része pedig más útvonalakon szintén Ázsiába és Afrikába került - mondta éjszakai videóüzentében az ukrán elnök. Volodimir Zelenszkij ezzel válaszolt Vlagyimir Putyin orosz elnök szerdai felvetésére, aki az ukrajnai gabonaexport esetleges korlátozását azzal indokolná, hogy a szállítmányok nem Afrikába, hanem az EU-ba mennek.

"Oroszországban már régóta nem hallatszanak igaz szavak hivatalos szinten, és ez senkit sem lep meg" - fogalmazott az ukrán elnök.

07:50
szeptember 08, 2022
Vágólapra másolva!

A háború alatt sem áll le a bűnüldözés

Az ukrán elnök emlékeztetett: már többször hangsúlyozta, hogy Ukrajnában nem lesz helye a csempészeknek és a bűnözői hálózatoknak. Szerinte ezt néhányan nem értették meg, de most meg fogják. Bejelentette, hogy fontos akciót hajtott végre az Ukrán Biztonsági Szolgálat: csempészeket segítő vámosokat, köztük vezetőket is eltávolítottak hivatalukból, és bűnügyi eljárást indítottak ellenük. Hogy pontosan hány személyt érintettek az akciók, nem részletezte.

08:09
szeptember 08, 2022
Vágólapra másolva!

Meglepetésszerű ellentámadás

Ukrajna egy meglepetésszerű ellentámadás keretében több települést is visszafoglalt az északkeleti Harkov régióban. Az oroszok által ellenőrzött Donyecki Népköztársaság egyik tisztviselője kedden azt mondta, hogy az ukrán erők „körbevették" Balakliját, a Harkov és az oroszok által megszállt Izium között lévő 27 ezres várost.

08:31
szeptember 08, 2022
Vágólapra másolva!

Magyarország segít

Magyarország területére 2022. szeptember 7-én az ukrán-magyar határszakaszon 5861 fő lépett be. A román-magyar határszakaszon belépők közül 6828 fő nyilatkozott úgy, hogy Ukrajnából érkezett. A beléptetettek közül a rendőrség 249 embernek állított ki ideiglenes tartózkodásra jogosító igazolást.

Az ukrajnai háború elől 2022. szeptember 7-én 63 ember, köztük 19 gyermek érkezett Budapestre vonattal - közölte a rendőrség.

08:51
szeptember 08, 2022
Vágólapra másolva!

Folytatódott az ágyúzás a Zaporizzsja atomerőmű közelében

Ukrán tisztviselők azzal vádolták az orosz erőket, hogy a zaporizzsjai atomerőművel szemben lévő Nikopol városát, valamint Enerhodart lőtték. "A kommunális és egyéb szolgáltatók alkalmazottainak egyszerűen nincs idejük a legsürgősebb helyreállítási munkálatok elvégzésére sem, mivel az újabb és újabb ágyúzások ismét lerombolják a munkájukat" - mondta Enerhodar ukrán polgármestere, Dmitro Orlov a Telegramon.

09:12
szeptember 08, 2022
Vágólapra másolva!

Az amerikai hírszerzés állítása az ukránokról

A dolgok jobban mennek most az ukrán oldalon délen, mint az orosz oldalon – mondta Colin Kahl amerikai védelmi miniszterhelyettes. A washingtoni székhelyű Háborúkutató Intézet (ISW) szerdán arról számolt be, hogy az ukrán erők valószínűleg kedden elfoglalták a Balaklijától kevesebb mint 3,2 kilométerre északnyugatra fekvő Verbivkát.

09:38
szeptember 08, 2022
Vágólapra másolva!

Zelenszkij milliárdokat költene a háborúra

Egy háborúzó ország költségvetését készítik előő az ukrán kormányban, mondta Volodimir Zelenszkij elnök. Öt, politikailag fontos tételt emelt ki a leendő büdzséből:
- Jövőre több mint ezer milliárd hrivnyát (kb.: 11 ezer milliárd forint) kap a biztonsági és védelmi szektor
- A szociális kötelezettségeket, elsősorban a nyugdíjakat maradéktalanul biztosítani kell
- Csökkenteni kell az állam minden, nem a védelmet vagy a gazdasági fejlődést, a szociális és kulturális ellátást segítő kiadását
- Hitelprogramokkal kell segíteni a vállalkozások munkáját, munkahelyek megőrzését
- Speciális behajtási alapot kell létrehozni, elsősorban az elkobzott orosz vagyon terhére

10:04
szeptember 08, 2022
Vágólapra másolva!

Súlyos ENSZ-vádak érik Moszkvát

Az ENSZ azzal vádolta Moszkvát, hogy fogolytáborokba, sőt börtönökbe kényszerítette az ukránokat a Kreml által irányított „szűrési" programmal, és a gyerekeket azért távolította el a háborús övezetből, hogy örökbe adják őket Oroszországba.

„Aggódunk amiatt, hogy az orosz hatóságok egyszerűsített eljárást fogadtak el a szülői gondoskodás nélkül élő gyermekek orosz állampolgárságának megadására, és hogy ezeket a gyerekeket örökbe fogadhatják orosz családok" – mondta Ilze Brands Kehris, az ENSZ emberi jogokért felelős főtitkár-helyettese.

Linda Thomas-Greenfield, az Egyesült Államok ENSZ-nagykövete azt mondta az ENSZ Biztonsági Tanácsnak ülésén, hogy a becslések szerint az orosz hatóságok február vége óta 900 000 - 1,6 millió ukránt „hallgattak ki, vettek őrizetbe és erőszakkal deportáltak" Oroszországba annak érdekében, hogy „felkészüljenek egy annektálási kísérletre".

10:48
szeptember 08, 2022
Vágólapra másolva!

Az ukránok is alkottak egy szimbólumot

Ez pedig az ukrán "?" betű, ami az orosz megszállás elleni ellenállás jelképe lett. Mariupolban több köztéri emlékműre és szoborra is felfestették már.

11:17
szeptember 08, 2022
Vágólapra másolva!

Több nagy hatótávolságú fegyvert akar Ukrajna

Növelné nagy hatótáválságú fegyvereinek számát az ukrán haderő, hogy kiegyenlítsék a harctéri viszonyokat – írta a The Guardian egy magas rangú ukrán tanácsadóra hivatkozva. "A nagy hatótávolságú fegyverek növelése a mi küldetésünk, mert a nagy hatótávolság szimmetriát szül és ez a siker alapja az agresszorral való konfrontációban"- írta Andrij Jermak egy Telegram-posztban ma kora reggel. "

11:39
szeptember 08, 2022
Vágólapra másolva!

Dnyipropetrovszkot bombázták az oroszok – fotók

11:58
szeptember 08, 2022
Vágólapra másolva!

Herszon megyében november 4-én tartanak népszavazást az oroszok

A kitűzött szeptemberi dátum helyett november 4-én lesz népszavazás az ukrajnai Herszon megyében az Orosz Föderációhoz való csatlakozásról 

Herszont már a háború elején elfoglalták az oroszok, és már  nyáron már elkezdték szervezni a népszavazást az Ukrajnától való elszakadásról. Eredetileg ebben a hónapban tartották volna a referendumot, azonban a ukrán ellentámadás miatt ezt elhalasztották november 4-re.

A megye kiemelt fontosságú az oroszok számára ugyanis Herszon megye Zaporizzsja megyével megteremti a szárazföldi kapcsolatot a Krím-félsziget és a  Donyec-medence között.

12:21
szeptember 08, 2022
Vágólapra másolva!

A donyecki régiót érte orosz támadás, heten meghaltak

Az orosz támadásban heten haltak meg, ketten megsebesültek – közölte Pavlo Kirilenko a régió kormányzója. Az áldozatok közül hárman szlovjanszki, ketten marinkai, egy ember halytsznyivkai egy pedig vodianai lakos volt.

12:54
szeptember 08, 2022
Vágólapra másolva!

Orosz támadás érte a harkovi régiót is

Az oroszok szeptember 7-én éjszaka és kora reggel öt támadást indítottak Harkov több kerülete ellen, ebben nyolc ember, közöttük egy kisgyermek sérült meg – jelentette Oleg Szinyehubov kormányzó.

13:16
szeptember 08, 2022
Vágólapra másolva!

Kihasználhatta az orosz átcsoportosítást az ukrán haderő

Ukrajna valószínűleg kihasználta az orosz erők déli átcsoportosítását, ennek révén legalább 20 kilométert haladhattak előre az oroszok által birtokolt keleti régióban, Izium város környékén – írta a The Guardian. Az oroszok kénytelenek voltak átcsoportosítani erőit délen, hogy válaszoljanak a herszoni ukrán hadműveletekre.

14:09
szeptember 08, 2022
Vágólapra másolva!

Többszáz milliós amerikai katonai segélyt kap Ukrajna

Az amerikai elnök jóváhagyta az Ukrajnának nyújtandó további 675 millió dolláros katonai segélyt - közölte Lloyd Austin amerikai védelmi miniszter. A bejelentésre több mint 40 ország védelmi minisztereinek és katonai vezetőinek a németországi Ramstein légibázison tartott találkozóján került sor.

15:34
szeptember 08, 2022
Vágólapra másolva!

Bakhmut elfoglalása lehet az orosz cél

Szerhij Haidai luhanszki kormányzó szerint Oroszország arra összpontosít, hogy elfoglalja Bakhmutot. A kormányzó egy televíziós interjúban beszélt erről, azt is hozzátéve, hogy az oroszok katonai egységeket vonultatnak fel ehhez. Az orosz katonai erőfeszítések mindamellett lenyhültek a luhanszki régióban

15:49
szeptember 08, 2022
Vágólapra másolva!

Evakuálták a herszoni régió lakosainak felét

Mintegy félmillió ember evakuáltak a részben megszállt herszoni régióban - közölte Jaroszlav Janusevics, a helyi katonai közigazgatás vezetője az ukrán TSN híradónak adott interjújában.

16:26
szeptember 08, 2022
Vágólapra másolva!

Az ukránok megkísérelték körülzárni Balakliját

Az orosz hadsereg visszaverte az ukrán fegyveres erők arra irányuló kísérletét, hogy körülzárják Balakliját - jelentette ki Vitalij Gancsev, Harkiv megye orosz részről kinevezett katonai-polgári közigazgatásának vezetője csütörtökön a Rosszija 24 hírtelevízióban.

Balaklija térségében az ukrán fegyveres erők kísérletet tettek arra, hogy elfoglalják a várost, hogy gyűrűbe zárják, de csak annyit értek el, hogy egy kicsit meghajlították a védelmi vonalat, majd ismét visszaszorították őket - mondta a tisztségviselő.

Gancsev szerint "a városban minden rendben van, a város él, de állandó bombázás alatt áll. Közölte, hogy Kupjanszkból és a Kupjanszki járásból evakuálják a nőket és a gyerekeket, mert a várost és környékét folyamatos ukrán rakétatámadások érik. A tisztségviselő szerint az ukrán hadsereg "súlyos anyagi és erkölcsi károkat" okozott a lakosságnak.

17:22
szeptember 08, 2022
Vágólapra másolva!

Több települést is visszafoglaltak az ukránok Harkov régióban

Az ukránok azt állítják, hogy több mint 20 települést szabadított fel Harkovban. Olekszij Hromov, a vezérkar egyik legfelsőbb tisztje szerint a fegyveres erők 50 kilométer mélyre nyomultak az oroszok által megszállt Harkov megyei területeken.

18:41
szeptember 08, 2022
Vágólapra másolva!

Fokozódnak a Donyeck elleni támadások, újabb sérültek és halottak is vannak

Uragan rakétavetőkkel és aknavetőkkel lőtték az oroszok Bahmutot, lakóépületeket is eltaláltak - állítja az Ukrán Legfőbb Ügyészség. Toretsk városát pedig tüzérséggel ágyúzták. 2 ember meghalt 4-en megsérültek.

19:08
szeptember 08, 2022
Vágólapra másolva!

Robbanás történt egy mariupoli ipari vállalatnál, sérültek is vannak

Petro Andriuscsenko mariupoli polgármester tanácsadója szerint az orosz megszállók civileket küldtek ki egy acélgyári műhely tisztítására anélkül, hogy előzetesen aknamentesítést végeztek volna. Négy ember megsérült, akiket kórházba szállítottak.

19:24
szeptember 08, 2022
Vágólapra másolva!

Kijevbe látogatott Anthony Blinken amerikai külügyminiszter

Anthony Blinken amerikai külügyminiszter szeptember 8-án érkezett Kijevbe, ahol találkozott Volodimir Zelenszkij ukrán államfővel és bejelentette, hogy az Amerikai Egyesült Államok újabb 675 millió dollárral támogatja Ukrajnát.

06:14
szeptember 09, 2022
Vágólapra másolva!

Ez a közvetítésünk véget ért

Friss tudósításunkat ITT TALÁLJA.