Bahmut pusztító, gyilkos zónává vált, az ukránok hiába szervezték át a frontot, nem bírnak az oroszokkal

Ukrainian soldiers deployed frontline south of Bakhmut Ukrainian soldiers Horizontal, orosz-ukrán háború, Ukrajna
BAKHMUT, UKRAINE - MARCH 10: Ukrainian servicemen from 24th brigade are seen along the frontline south of Bakhmut near New York, Ukraine on March 10, 2023. Wolfgang Schwan / Anadolu Agency (Photo by Wolfgang Schwan / ANADOLU AGENCY / Anadolu Agency via AFP)
Vágólapra másolva!
Élő közvetítésünk az orosz-ukrán háború 381. napjáról.
Vágólapra másolva!
Cikkünk folyamatosan frissül22 bejegyzés
07:03
március 11, 2023
Vágólapra másolva!

Ez történt pénteken

Előző napi közvetítésünket itt találja.

07:05
március 11, 2023
Vágólapra másolva!

Oroszország több mint 5000 rakétát lőtt ki Ukrajna szerint

Az orosz katonák több mint 5000 rakétát és több mint 1000 drónt használtak Ukrajna elleni támadásokra a háború kezdete óta – mondta Volodimir Zelenszkij ukrán elnök.

07:08
március 11, 2023
Vágólapra másolva!

Műholdfelvételek Bahmutról

A Maxar Technologies nemrégiben közzétett műholdképei március 6-án készültek a Donyeck megyei Bahmutban történt pusztításokról.

08:13
március 11, 2023
Vágólapra másolva!

Több mint 10 ezren érkeztek pénteken

Magyarország területére 2023. március 10-én 0 óra és 24 óra között az ukrán-magyar határszakaszon 6106 fő lépett be. A román-magyar határszakaszon belépők közül 4692 fő nyilatkozott úgy, hogy Ukrajnából érkezett.

A beléptetettek közül a rendőrség 57 embernek állított ki ideiglenes tartózkodásra jogosító igazolást, ami 30 napig érvényes.

Az ukrajnai háború elől 2023. március 10-én 39 ember, köztük 14 gyerek érkezett Budapestre vonattal.

09:39
március 11, 2023
Vágólapra másolva!

Orosz támadások Szumi megyében

Az orosz erők csapást mértek Shalyhyne, Bilopillia, Esman, Myropillia, Novoslobidske, Krasnopillia és Khotin falvakra – jelentette a Szumi megyei katonai kormányzat.

Áldozatokról nem számoltak be, de Shalyhyne-ben három lakóépület és egy elektromos vezeték is megrongálódott.

10:16
március 11, 2023
Vágólapra másolva!

Egyre hevesebb harcok Bahmutban

Bahmut igazi gyilkos zónává vált az elmúlt napokban, a Wagner zsoldoscsoport átvette az irányítást a terület keleti részének nagy részén, Ukrajna a nyugati területet tartja - közölte az Egyesült Királyság Védelmi Minisztériuma.

A Wagner-csoport most új kihívás elé néz a Bahmutka folyónál, amely kettéosztja a várost, és jelenleg a frontvonalat jelenti.

10:50
március 11, 2023
Vágólapra másolva!

Több mint 100 orosz támadást vertek vissza

Az oroszok a Donyeck megyei Lyman, Bahmut, Avdiivka, Mariinka és Sahtarsk elleni offenzívák lebonyolítására összpontosítják erőiket. Ukrajna az elmúlt 24 órában ezeken a területeken több mint 100 támadást vertek vissza– közölte az ukrán vezérkar.

11:30
március 11, 2023
Vágólapra másolva!

Az ukrán fegyveres erők mintegy 50 lövedéket lőttek ki Herszonra

Szombat éjjel az ukrán fegyveres erők mintegy 50 lövedéket lőttek ki öt településre, amelyek a Dnyeper bal partján fekszenek a Herszon régióban - közölte szombaton újságíróknak a regionális katasztrófavédelmi szolgálat.

12:16
március 11, 2023
Vágólapra másolva!

Bahmutnál elvágták teljesen az ukránokat

Az orosz erők elvágták az Ukrán Fegyveres Erők (AFU) csoportosulás utolsó fő utánpótlási útját Bahmutnál.

Az ukrán csapatcsoport egyik fő utánpótlási útvonalát a Wagner PMC harcosai tartják tűzirányítás alatt, ezért az Ukrán Fegyveres Erők sáros, eláraszott országutakat kénytelenek használni. Mint ismertették az orosz erők az autópálya közelébe kerültek.

13:08
március 11, 2023
Vágólapra másolva!

Ennyi gyerek halt meg

Az ukrán főügyészség jelentése szerint Oroszország eddig a háborúban legalább 464 gyermeket ölt meg és további 934-et sebesített meg 2022 február 24-e óta.

Emellett 367 gyermeket tartanak eltűntnek.

13:46
március 11, 2023
Vágólapra másolva!

Ukrán becslések

Ezek Oroszország harci veszteségeinek ukrán becslései március 11-én, az Ukrán Fegyveres Erők szerint.

14:29
március 11, 2023
Vágólapra másolva!

Norvégia NASAMS légvédelmi rendszereket ad

Norvégia az Egyesült Államokkal együttműködve két teljes NASAMS légvédelmi rendszerrel látja el Ukrajnát - jelentette be az ország védelmi minisztere.

Kijev jobb védelmet követel városai számára, amelyeket orosz drónok és rakéták ismételt támadásai érnek. Bjorn Arild Gram norvég védelmi miniszter a héten az ukrán fővárosba látogatott, ahol Volodimir Zelenszkij és Olekszij Reznyikov ukrán védelmi miniszterrel tárgyalt.

Gram szerint a további NASAMS-rendszerek jelentősen javítani fogják Ukrajna képességét, hogy megvédje városait és kritikus infrastruktúráját az orosz rakétatámadásoktól.

15:07
március 11, 2023
Vágólapra másolva!

Orosz támadásban 3 ember meghalt, 2 megsebesült Herszonban

Az orosz erők március 11-én a déli Herszon és Mikolajiv városok közötti autópályát támadták, három ember meghalt, kettő pedig megsebesült - jelentette Olekszandr Prokudin, a Herszon területi közigazgatás vezetője.

15:53
március 11, 2023
Vágólapra másolva!

A finnek nem szállítanak vadászgépeket

A finn hatóságok visszalépnek a miniszterelnök azon javaslatától, hogy Finnország vadászgépeket szállítson Ukrajnának.

Finnország védelmi minisztere és a légierő parancsnoka kizárta, hogy belátható időn belül Hornet vadászgépeket szállítsanak Ukrajnának.

16:31
március 11, 2023
Vágólapra másolva!

Ukrajna majdnem befejezte az új rohamdandárok összeállítását

Ihor Klimenko, ukráán belügyminiszter szerint már 28 000 önkéntes jelentkezett az új rohambrigádokba, más néven támadó gárdába. Az erők most gyűjtik a tartalékosokat.

17:06
március 11, 2023
Vágólapra másolva!

Újabb kanadai szankciók

Kanada bejelentette az orosz alumínium- és acéltermékek behozatalának tilalmát, azzal a céllal, hogy Moszkva ne tudjon bevételeket szerezni az ukrajnai háború finanszírozására.

A legfrissebb kormányzati adatok szerint a behozatal értéke 2021-ben közel 180 millió dollár volt.

A Reuters jelentése szerint a tilalom akkor lépett életbe, amikor az Egyesült Államok által a múlt hónapban bejelentette 200%-os vámot az orosz alumíniumimportra, és miután az EU tavaly már blokkolta az orosz acéltermékeket.

17:52
március 11, 2023
Vágólapra másolva!

Oroszország Zaporizzsját támadta

Oroszország március 11-én a kritikus infrastruktúrát támadta Zaporizzsjában, feltehetően Sz-300-as légvédelmi rakétákkal - jelentette a Zaporizzsjai Területi Katonai Igazgatóság.

18:22
március 11, 2023
Vágólapra másolva!

Ferenc pápa Kijevbe és Moszkvába is el akar utazni

Ferenc pápa beleegyezett, hogy Kijevbe utazik, de csak azzal a feltétellel, ha Moszkvába is elutazhat - derül ki abból a nyilatkozatból, melyet La Nación című argentin lapnak adott az egyházfő.

Vagy mindkét helyre elutazom, vagy egyikre sem - mondja a pápa lap szombati kiadásában.

Ferenc már tavaly nyáron fontolgatta az utazást mindkét országba. Akkor is el akart látogatni Kijevbe és Moszkvába is.

A Vatikán már régóta ajánlja, hogy közvetít a háborúban álló felek között. Ferenc pápa ezúttal kijelentette, hogy "a békét kívánja szolgálni".

Az interjúban az egyházfő elmondta, hogy már a háború második napján felajánlotta, hogy Moszkvába utazik. Javaslatát Szergej Lavrov orosz külügyminiszter akkor köszönettel visszautasította.

"Ez fáj nekem" - mondta a pápa.

19:07
március 11, 2023
Vágólapra másolva!

Irán Szu-35 harci gépeket vásárol Oroszországtól

Irán megállapodást kötött Oroszországgal fejlett Szu-35 típusú harci repülőgépek vásárlásáról - jelentette szombaton az iráni állami média.

A Szuhoj-35 típusú harci gépek műszakilag elfogadhatók Iránban, és Irán véglegesítette a megvásárlásukra vonatkozó szerződést - közölte az IRIB műsorszolgáltató jelentése szerint New Yorkban Irán ENSZ-képviselete.

A jelentésben nem szerepel az üzlet orosz megerősítése, sem a megállapodás részletei.

Az IRIB híradása szerint a képviselet azt is közölte, hogy más országokban is érdeklődnek harci gépek iránt.

Vlagyimir Putyin orosz elnök tavaly júliusban találkozott Teheránban Ali Hamenei ajatollahhal, Irán legfőbb vallási és politikai vezetőjével, szorosabb kapcsolatokat szorgalmazva az ukrajnai háború miatti nyugati nyomással szemben.

19:53
március 11, 2023
Vágólapra másolva!

Az új ukrán offenzíva hamarosan elkezdődhet

Ukrajna tavaszi ellentámadása már "nincs messze" az ukrán szárazföldi erők parancsnoka szerint.

Oleksandr Syrskyi vezérezredes szerint Bakhmut - ami több hónapja az orosz támadások középpontjában áll - megtartása szükséges ahhoz, hogy időt nyerjen Ukrajna.

Az ukrán hadsereg közlése szerint a tavaszi ellentámadás megindítása előtt tartalékokat kell képeznie a seregnek - írja a Sky News.

20:57
március 11, 2023
Vágólapra másolva!

Súlyos veszteségek Bahmutnál

Az orosz katonai veszteség a hevesen ostromolt Bahmut városánál akár a 30 ezret is elérheti - mondta Philip Ingram katonai elemző a Sky Newsnak.

A volt hírszerző tiszt szerint Bakhmut egy "kicsi, jelentéktelen" város a mintegy 1200 km hosszú frontvonalon.

Hozzátette: "Az oroszok úgy tekintenek rá, mint egy ugródeszkára, hogy további városok - például Kramatorszk és Szlovjanszk felé törjenek előre, és így próbálják meg elfoglalni az ukrajnai Donbasz többi részét."

07:07
március 12, 2023
Vágólapra másolva!

Ez az élő közvetítés véget ért

Az orosz-ukrán háború legfrissebb eseményeit itt követheti.