Vágólapra másolva!
Szoboszlai Dominik büntetőből szerzett góljával a magyar válogatott 1-0-ra legyőzte Törökországot, azaz mieink nem csak győzelemmel indították 2024-et, de immár tizenhárom meccs óta őrzi veretlenségét a nemzeti együttes. A magyar csapat ezúttal a második félidőben játszott sokkal jobban és veszélyesebben. A kapuba visszatérő Gulácsi Péternek több bravúrja is volt, és bemutatkozott Dárdai Márton is. A mieink legközelebb március 26-án Koszovó ellen lépnek pályára a Puskás Arénában.

Eljött a nagy nap, a magyar labdarúgó-válogatott megkezdte a 2024-es évet, egyben a felkészülést a nyári németországi Európa-bajnokságra. Az, hogy az érdeklődés felfokozott, ha a magyar fociválogatottról van szó, már nem újdonság, ahogy az sem, hogy a csapatokat telt ház fogadta a Puskás Arénában - mondhatjuk, hogy már ez a megszokott, hírértéke annak lenne, ha üresen ásítózó szektorokat látnánk a kezdés perceiben.

A meccs előtt természetesen a legnagyobb magyar szurkolói csoport által szervezett szokásos vonulás sem maradhatott el, ismét több ezren tették meg a stadionig vezető utat, ami ugyan meglehetősen rövid a helyi adottságok miatt, ám annál látványosabb.

 

Gulácsi Péter a válogatott kezdőjébe is visszatért

 

Marco Rossi a kezdő 11 összeállítása során egyetlen kellemetlen részlettel szembesült: Willi Orbán egy kisebb sérülés miatt nem állhatott rendelkezésére, de egyébként szinte az általunk is legerősebbnek gondolt magyar válogatott léphetett pályára. A kapitánynak emellett olyan "gondokkal" kellett szembenéznie, mint, hogy két remek kapusa közül a szezon eddigi részében a Ferencvárosban bravúrkodó Dibusz Dénest, vagy az RB Leipzig kapujába visszatérő Gulácsi Pétert nevezze-e a mai meccsre, vagy, hogy avasson-e újoncot Dárdai Márton személyében. A nagy kérdésekre egy órával a kezdés előtt kaptunk választ, sorrendben igen és nem lett a megoldás.

A magyar válogatott kezdőcsapata: Gulácsi – Balogh B., Lang, Szalai – Nego, Nagy Á., Schäfer, Kerkez – Szoboszlai, Sallai – Varga B. 

Az ellenfél, azaz a mieinkhez hasonlóan ugyancsak a nyári Eb-re készülő Törökország néhány haloványabb év után ismét felszálló ágba került. Az ő olasz kapitányuk, a korábbi válogatott csatár, Vincenzo Montella kezdőjébe nem került be a Real Madrid csodatinije, Arda Güler, ott volt viszont az olasz bajnok Inter sztárja, Hakan Calhanoglu.

Magyarország, Törökország, labdarúgás, mérkőzés, válogatott, kezdés
A magyar tábor ezúttal is kitett magáért látványban és hangban is
Fotó: Origo - Csudai Sándor  / Origo - Csudai Sándor 

Első félidő: jó magyar kezdés

Mindkét csapatnak négy (legjobb esetben) öt meccse lesz, hogy az Eb-re a legjobb formájába kerüljön, így szó sem volt langyos lötyögésről, mindkét csapat agresszíven letámadott, a labdákkal pedig igyekezett gyors támadásokat vezetni. 

A mieink részéről előbb Kerkez húzta meg a bal, majd Schäfer a jobb szélt, a  vendégektől pedig Kökcü lőtt nem sokkal a jobb alsó sarok mellé a 7. percben.

Mintha mindkét csapat megérezte volna, hogy a letámadás erőltetésével könnyen bajba kerülhet, így a félidő közepére kicsit leült a meccs, Gulácsi és Mert Günok is csak gimnasztikázott a saját tizenhatosán belül, védenivelója egyik kapusnak sem volt. A "hallgatást" végül Ismail Yüksek törte meg, de az öt és feles bal sarkáról leadott lövését magabiztosan hárította Gulácsi.

Magyarország, Törökország, labdarúgás, mérkőzés, válogatott, kezdés
Gulácsi Péter hosszú kihagyás után került vissza a magyar válogatott kezdőjébe
Fotó: Origo - Csudai Sándor  / Origo - Csudai Sándor 

A 24. percben Szoboszlai jobbról beívelt szabadrúgását Sallai okosan tette vissza középre, de Akaydin résen volt, és kifejelte a labdát. Egy perccel később egy Négóval folytatott kényszerítőzés és pazar csel után ismét a Freiburg középpályása villat, de 18 méterről eleresztett lövését védte Günok.

A 30. percben kicsit megkavarta két török a magyar védelmet, de mi sem maradtunk adósak a válasszal: ha Schäfer "nem sajnálta" volna a labdát a jobbján futó Négótól, óriási gólhelyzet lehetett volna. De lett így is, mert a következő percben egy, a török térfél közepéről elvégzett szabadrúgás után Sallai közeli lövését védte óriási bravúrral Günok.

Magyarország, Törökország, labdarúgás, mérkőzés, válogatott, 4.
Schäfer András (13) megindulásaiban mindig benne volt a veszély
Fotó: Origo - Csudai Sándor / Origo - Csudai Sándor

Zavarba lehetett hozni a török védelmet és nem csak rögzített helyzetből, ha sikerült elég gyorsan járatni a labdát, akkor bizony bajban volt a vendégek hátsó négyese. De a félidő hajrájában Gulácsinak is volt dolga, előbb Kökcü, majd Akgün lövését kellett vetődve fognia a magyar kapusnak.

 

Második félidő: villámkezdés magyar góllal

 

Ami nem jött az első félidőben, arra alig két percet kellett várni a szünet után - a magyar gólra! Szoboszlai beadása után Ünal kezére pattant a labda, a jogos bünetőt a magyar csapatkapitány nagyon magabiztosan rúgta a török kapu jobb alsó sarkába - 1-0 ide!

Magyarország, Törökország, labdarúgás, mérkőzés, válogatott, gól
Szoboszlai lő, gól!
Fotó: Origo - Csudai Sándor  / Origo - Csudai Sándor 

 

Szoboszlai Dominik gólját ide kattintva tudja megnézni!

 

Az 53. percben Calhanoglu 18 méterről eleresztett lövését tolta ki a léc alól Gulácsi, de ettől eltekintve azt láthattuk, hogy elkezdett működni a magyar támadójáték, egyre gyorsabbak és pontosabbak lettek a Schäfer-Sallai-Szoboszlai összjátékok, egy ilyen végén 

Akaydin rántotta le a török kaputól 20 méterre Sallait, amit megúszott a sárga lappal, a szabadrúgást pedig Szoboszlai ezúttal a kapu fölé tekerte.

A 66. percben nem sok hiányzott az újabb magyar gólhoz, gyönyörű összjáték végén Varga Barnabás lövését védte hatalmas bravúrral Günok. A következő percben pedig újoncot avatott a magyar válogatott, Balogh Botond helyére Dárdai Márton érkezett.

Gulácsi Péter Lipcse után a válogatottban is bizonyította, hogy a sérülése után nem lett rosszabb kapus, aki a 74. percben Yildiz lapos lövését spárgázta ki, majd Güler lövését tenyerelte ki a léc alól. Mindezt leszámítva nem túlzás azt mondani, hogy a török válogatott játéka nem volt valami félelmetes, a magyar védelem pedig biztosan állt a lábán. Sőt a 90. percben Schäfer András is betalált, de VAR lest jelzett, így maradt az 1-0.

A válogatottunk immár 13 mérkőzés, 2022 szeptembere óta őrzi veretlenségét, tovább építve fantasztikus sorozatát.

A magyar válogatott számára négy nap múlva, március 26-án folytatódik az Eb-felkészülés, akkor Koszovó lesz az ellenfél ugyancsak a Puskás Arénában.

Eredmény, felkészülési mérkőzés:
Magyarország - Törökország 1-0 (0-0)
Puskás Aréna, 67 ezer néző, v.: B. Frankowski (lengyel)
Magyarország: Gulácsi – Balogh B. (Dárdai M. 67.), Lang, Szalai – Négo (Bolla 46.), Nagy Á. (Styles 60.), Schäfer, Kerkez (Nagy Zs. 60.) – Szoboszlai, Sallai (Kleinheisler 80.) – Varga B. (Ádám M. 80.)
Törökország: Günok - Celik (Aktürkoglu 78), Kabak, Akaydin, Yilmaz (Müldür27.) - Kökcü (Arda Güler 61.), Yüksek - Akgün, Calhanoglu, Yildiz (Uzunn 78.) - Enes Ünal (Yazici 61.)
gólszerző: Szoboszlai 48. (11-esből)

Kapcsolódó cikkeink: