Összefogtak a tech cégek egy emoji ellen

emoji
Vágólapra másolva!
Az Apple elérte az emojikat szabályzó szervezetnél, hogy a vadászpuska ne kerülhessen bele a nyári olimpiai játékok alkalmából érkező emoji csomagba.
Vágólapra másolva!

Az Apple, Google, Facebook és Microsoft cégek közösen fogtak össze azért, hogy a vadászpuska alakú emojit ne érhessék el a felhasználók az okostelefonok billentyűzetén. Az új emoji a következő hónapban érkező frissítéssel került volna be, de az emojik szabályzásért felelős Unicode Konzorcium megszavazta, hogy távolítsák el a listáról, mivel a fegyver "bizarr és szokatlan".

Az Apple elsőként hozakodott elő az emoji eltávolításával, amit mind a 12 nagy techóriás támogatott, akik képviseltetik magukat a konzorciumban.

A kérdéses vadászpuska emoji Forrás: Unicode

Ennek súlya bizony nagy: az év első felében egy francia férfit három hónap börtönre ítéltek azért, mert barátnőjének

„kép formájában küldött halálos fenyegetést”,

ami valójában egy pisztoly alakú emoji volt. Nagy valószínűséggel az elmúlt év terrortámadásai miatt is érzékeny szimbólumnak számít.

Az emoji életciklus

Ha valaki új emojit szeretne előterjeszteni, egy részletes kérelmet kell benyújtania arról a Unicode Konzorciumnak. Mindegyiket felülvizsgálják, majd ha túl jut az első vizsgálaton, akkor a Unicode technikai bizottsága elé kerül. Az új emojit előterjesztő szponzoroknak lehet, hogy többször is felül kell vizsgálniuk kérelmüket, mielőtt a szervezet kódolja a kívánt karaktert. Ez a folyamat akár két évig is eltarthat. Miután a Unicode Konzorcium elkészíti az emojit, azt eljuttatja az olyan platform szolgáltatókhoz, mint az Apple, a Google, vagy a Microsoft, hogy átültethessék azt saját eszközeikre. Akár egy évbe is telhet, hogy egy-egy eszközre megérkezzen egy új emoji.

Míg a pisztoly emojihoz nem rendeltek különösebb vonatkozást, a vadászpuska leírása tartalmazta, hogy az a lövészetet, mint sportot reprezentálja, valamint a vadászatot. A nyári olimpiai játékokkal kapcsolatos frissítéssel került volna be, más olyan emojikkal együtt,

amelyek úszással, mászással, gimnasztikával kapcsolatosak.

Nem ez az első alkalom, hogy a techóriások letiltanak bizonyos emojikat billentyűzeteikről. Az Apple például megszüntette a kés és fegyver emojit a macOS billentyűzetén.