Friss jeget találtak a Marson - kép

Vágólapra másolva!
Egyre több helyen találnak vízjeget a vörös bolygón. Egy néhány évvel ezelőtt keletkezett kráter ott is jeget hantolt a felszínre, ahol korábban ilyet nem vártak.
Vágólapra másolva!

A Mars Reconnaissance Orbiter űrszonda legújabb felvételein egy apró, mindössze 6 méter átmérőjű kráter azonosítható az északi szélesség 44,3. és keleti hosszúság 152,9. fokánál. A kérdéses pozíción 2004 áprilisában még nem mutatkozott becsapódásnyom - az alakzat tehát az elmúlt hat évben keletkezett.

A kirobbant anyag sötét színű, mivel a felszín legnagyobb részét általában a légkörből hulló, világos por borítja be. A kráterben a legérdekesebb az aljzatán lévő, közel 2 négyzetmétert borító világos folt, amely frissen a felszínre kihantolt vízjég lehet. A szakemberek szerint a jeget száraz és laza portakaró fedi a térségben, ezt szakította át a becsapódás.

A felismerés érdekessége, hogy a kráter a 44. szélességi kör mentén helyezkedik el. Az egyenlítőhöz ennyire közel, ilyen kis mélységben korábban nem vártak jeget a szakemberek - de az elmúlt években több hasonló becsapódásnyomot is felismertek, amelyek jeget tartalmaznak. A jég ugyanis közel olyan mélyen lehet itt a felszín alatt, mint azt a Phoenix leszállóhelyén megfigyelték. A jég igen fiatal és elég tiszta lehet, kevés poranyag szennyezi. Feltehetőleg az éghajlatváltozásokkal kapcsolatban rakódott le a közelmúltban - de pontos eredete egyelőre nem ismert.

Forrás: NASA, JPL, ASU
A jéggel kitöltött aljzatú kráter az MRO HiRISE kamerájának 2010. június 20-i ESP_018273_2245 jelű felvételén (NASA, JPL, ASU)